A Cserepes-botrány újabb fordulata: Rácz Attila visszavonta a felmondásokat (FRISSÍTVE)

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

cserepes_sor009kf

A piac MSZP-s igazgatója visszavonta a felmondást azon kereskedőktől, akik egyébként bíróságon támadták azt meg. A piacosok óvatosak és kétkedőek.

A Cserepes sori piacon minden nap történik valami váratlan(?). A Népszabadság tudta meg: pénteken Rácz Attila, a 92 százalékban önkormányzati tulajdonú cég MSZP-párttag ügyvezető igazgatója önként visszavonta a korábbi felmondást mindazoktól a kereskedőktől, akik nem írták alá a felemelt díjas szerződést, és bírósághoz fordultak. Ahogy a SZEGEDma.hu is többször beszámolt róla, mintegy 30 piacosról van szó, arról a kemény magról, akik talán már akkor is ott árultak, mikor a jelenlegi direktor még közoktatási tanulmányait végezte; akik a végsőkig kitartanak, és nem akarják elhagyni szeretett vásárterüket, de nem akarnak engedni az önkénynek sem, nem fogadják el a számukra rendkívül hátrányos új szerződési feltételeket a drasztikusan megemelt díjakkal, a 2017-től életbe lépő áfával, a birtokvédelemről való lemondással. Ők azok a pavilonosok, akik a héten a makói jegyzőtől megkapták a birtokvédelmet, mely eltiltja a Cserepes sori piac vezetését a további birtokháborítástól, azaz attól, hogy adott esetben a jogerős bírósági ítéletig erőszakosan eltávolítsa a piacról a kereskedőket és/vagy árujukat – mint az egyébként a korábbi Mars téri árusokkal már megtörtént 2009-ben Szegeden.

Szabó: Rácz nyújtsa be felmondását, és távozzon!

Szabó Bálint, az érintett kereskedők képviselője közösségi oldalán ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: az igazgató “nyilván rájött az ügyvédjeivel együtt, hogy a bíróságon bukó számukra a történet, és próbálja menteni a menthetetlent. Most már csak három dolog van hátra, és teljes lesz a nyugalom a Cserepes sori piacon: tépje szét a fenyegetés hatására aláírt jogkorlátozó és érvénytelen szerződéseket, semmisítse meg a szintén alapvető jogokat sértő új rendtartást, végül pedig nyújtsa be saját felmondását és távozzon a piacról”.

Hirtelen nagyon együttműködő lett a piacvezetés

A SZEGEDma.hu-nak Szabó Bálint szombat reggel megerősítette, az általa képviselt kereskedők pénteken valóban megkapták Rácz Attila levelét (lásd az alábbi minigalériában – a szerk.), melyben az igazgató visszavonta a korábbi felmondást. Azzal indokol egyébként, hogy “társaságunknak változatlanul az a célja, hogy a határozatlan idejű helyhasználókkal, illetve pavilonbérlőkkel konszenzusra jusson”, és állítja: “társaságunkat következetesen az együttműködés és a megegyezés szándéka vezérelte, ezért döntöttünk a felmondás visszavonása mellett azon bérlők vonatkozásában is, akik mindez idáig semmilyen együttműködési szándékot nem mutattak”, valamint “társáságunknak továbbra is az a célja, hogy a bérlőkkel együttműködve olyan egységes és igazságos helyhasználatot biztosítson mindenki számára, ahol a feltételek átláthatóak, egyforma jogokat és kötelezettségeket biztosít és hosszú távra rendezi a felek viszonyát, garantálva ezzel a piac jövőjét”. Szabó Bálint úgy reagált erre, a piacosok az előzmények tükrében rendkívül óvatosan és kétkedve fogadják a hirtelen jött megegyezési szándékot…

no images were found

A kereskedőket képviselő jogásszal kapcsolatban pénteken írtuk meg: a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség megszüntette azt a garázdaság vétsége miatt indult nyomozást, amely a Szegedi Polgármesteri Hivatalban történt petícióátadással összefüggésben Szabó Bálint ellen indult. Az ügyészség álláspontja szerint ugyanis Szabó Bálint cselekményéből hiányzik a garázdaság megállapításához szükséges erőszakos és kihívóan közösségellenes jelleg – figyelemmel a motivációra és helyszínre is, ezért ez nem bűncselekmény.

A kisembereket támadják Botka Lászlóék

A Népszabadság megjegyzi: aki aláírta a Rácz Attila által kínált új kontraktust, az fizetheti a felemelt bérleti díjat… A napilap szerint továbbá felmerül a kérdés: mi a célja a Cserepes sori piacon a rendszerváltozás óta békés állapotok megzavarásának? “Ami a szegénypiac kereskedőinek sok, az a tulajdonos önkormányzatnak jelentéktelen összeg. Noha többször cáfolták, mégis tartja magát a hír, hogy valójában az értékes ingatlanról akarják elűzni az ott árusító és vásárló kisembereket, hogy azt tőkeerős (nyilván a szegedi szocialistákhoz közeli – a szerk.) befektetőknek adhassák el” – erősíti meg a cikk szerzője azokat az értesüléseket, melyek egyébként a SZEGEDma.hu számos forrása szerint is pontosak…

Előző sztori

Szentesen folytatódik az Invitel tavaszi-nyári Roadshow-ja

Következő sztori

NAV: telefonon is kérhetnek információt a minősített adózók