Közélet

Az MVH előzetes ellenőrzéssel is segíti a gazdálkodókat

Az MVH előzetes ellenőrzéssel is segíti a gazdálkodókat

2016. június 8., szerda
Az MVH előzetes ellenőrzéssel is segíti a gazdálkodókat

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) azzal is segíti a termelőket az idén, hogy bevezette az előzetes ellenőrzés intézményét, és az egységes kérelmek szankciómentes benyújtási időszakának végén ellenőrzéseket végzett a beadott kérelmeken - közölte Gyuricza Csaba, az MVH elnöke szerdán az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint az ellenőrzések eredményét - túligénylés, egymásra fedő táblarajzok, illetve hiányzó csatolt dokumentumok esetén - jelzik a gazdáknak, akik ez alapján június 27-éig szankciómentesen javíthatják kérelmeiket, illetve pótolhatják a hiányzó dokumentumokat. Az előzetes ellenőrzés segítségével a termelők elkerülhetik a levonásokat és a szankciókat; így magasabb támogatási összeghez juthatnak - hangsúlyozta a hivatal elnöke. Hozzáfűzte: az MVH több alkalommal - és több körben - is informálja az érintetteket a kérelmeikben található hibákról.

Gyuricza Csaba

elmondta: a jelenlegi ellenőrzési eredmények alapján mintegy 48 ezer gazdálkodó kérelme szorul javításra, ők a napokban kapják meg az erről szóló értesítést az MVH-tól. Az MVH elnöke felhívta a figyelmet, hogy csak június 27-ig módosíthatják a termelők szankciómentesen azokat a hibákat, amelyek szerepelnek az előzetes ellenőrzésről szóló végzésben. A hibák javítását az MVH elektronikus felületén tehetik meg a gazdálkodók - tette hozzá. Amennyiben a hibákat javítják az érintettek, úgy Magyarország nagyobb biztonsággal hívhatja le a több mint 400 milliárd forintnyi uniós támogatást - jegyezte meg Gyuricza Csaba. Az MVH elnöke tájékoztatott arról is, hogy a múlt évi egységes kérelmekhez kapcsolódóan az előleg- és a részfizetések után az MVH a jövő héten indítja el a végkifizetéseket. Június 30-áig, a jogszabályban rögzített határidőig az összes jogosult termelő hozzájut a teljes támogatáshoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.