Bulvár

Az első alpesi mormota az Alföldön született meg

Az első alpesi mormota az Alföldön született meg

2016. június 22., szerda
Az első alpesi mormota az Alföldön született meg
alpesi_mormota

Már látható a Szeged Vadasparkban az első hazai állatkertben született mormotakölyök.

"Tavaly adtunk hírt arról, hogy hosszú idő után ismét láthatók hazai állatkertben alpesi mormoták, a Szegedi Vadaspark medvebemutatójának szomszédságában. A ritka és veszélyeztetett tarvarjakkal közös kifutóba került nagytermetű rágcsálók be is lakták a területet, ami részükről annyit jelent, hogy kiterjedt üregrendszert ástak maguknak, ahol át is teleltek. Sőt, ahogy ezt a napokban tapasztaltuk, az üregeik nemcsak védelmet biztosítottak számukra, hanem családi otthont is! Ennek bizonyítéka az a mormota kölyök, amelyet a múlt héten vettünk észre, ahogy a szüleivel együtt, mormota módra, az üreg szájából kikandikál. Tekintve, hogy számunkra is rejtett életmódot élnek, nagyon megörültünk ennek a megfigyelésnek, tekintve, hogy Magyarországon ezek szerint elsőként nálunk született mormota. A látogatók is megfigyelhetik a kicsit némi szerencsével és türelemmel, ahogy egyre többet merészkedik elő, főleg a délutáni időszakban. A havasi mormota a rágcsálókon belül a mókusfélék családjába tartozik. Kevésbé ismert hazánkban, pedig a történelmi Magyarországon, a Kárpátokban hajdan gyakori volt, ám idővel szinte mindenhonnan kipusztították (a Szörényi-havasok és a Magas-Tátra kivételével). Szlovákiában, Szlovéniában és Romániában is a vissza-, pontosabban áttelepítésével próbálkoznak, hogy gyarapodjon az állományuk. Az Alpokban – néhány kisebb elszigetelt populációja kivételével - még viszonylag gyakori fajnak számít. Az erdőhatár felett élnek, a havasi legelőkön keresik táplálékukat. Számukra a magashegységekben rendkívül hideg és hosszan tartó tél jelent nagy kihívást, amelyet túl kell élniük a fiataloknak. Igazi téli álmot alszanak a mélyre ásott üregeikben, akár 6-7 hónapig is. Az első telet sikeresen átvészelő egyedek viszont többnyire hosszú ideig élnek, akár a 15 éves kort is elérik. Bár számos ragadozó veszélyezteti őket, rendkívüli éberségüknek köszönhetően sokszor elkerülik a velük való végzetes találkozást. Ekkor éles füttyel figyelmeztetik egymást, sőt, sokszor a velük a figyelésben együttműködő zergéket is. Az ember jelentette számukra a legnagyobb veszélyt, akik prémjéért és húsáért vadászták, de legfőképpen azért, mert úgy tartották, hogy a zsírja gyógyítja a reumát.

Meghívás egy furcsa éjszakai lakomára

A Szegedi Vadasparkban már több éves hagyománynak számít, hogy a nyári estéken, havonta legalább egyszer igazán különleges programmal várjuk mindazokat, akik elég merészek ahhoz, hogy részesei legyenek az állatkert éjszakai életének. A sejtelmes hangulat mellett ekkor látványos programokkal is várjuk a látogatóinkat, évről évre újabb meglepetéseket tartogatva az olyan állandó „fellépések” mellett, mint az oroszlánok etetése vagy a kígyók simogatása. Idei két sztárvendégünk Ottó, a zebra és társa, egy bivaly lesz, akik a fehér oroszlánok és a szibériai tigrisek látványetetésében segédkeznek, a nagymacskák – várhatóan – nagy örömére. Mindenesetre a két fából, jutazsákból és szalmából felépített állatfigurát nem kell féltenünk, hiszen a nyár folyamán újra és újra feltámasztjuk őket az esti programokra.

A részletes program:

• 19.00-kor nem zárjuk be a pénztárt, folyamatosan várjuk a kedves látogatóinkat az este folyamán (22.00-ig lehet jegyet vásárolni). • 19.30-kor köszöntjük a látogatóinkat a rozsomákoknál, amelyek bemutatják akrobatikus képességeiket; • 19.50 körül, ahogy átsétálunk a rozsomákoktól, a szibériai tigrisek első találkozását nézhetjük meg egy külön, számukra felépített műbivallyal; • 20.30-kor a borjúfókák esti tornáját tekinthetjük meg; • 21.00-kor az oroszlánok régi ismerősként üdvözlik Ottót, a zebrát, majd a szomszédaik is kapnak némi esti csemegét; • 22.00-kor a fekete jaguár etetésével zárjuk a bemutatók sorát; • 20.00-tól 22.00-ig a büfé mögötti Terrárium-házban „nemszeretem” állatokkal lehet megismerkedni. Javasoljuk, hogy zseblámpát hozzanak magukkal, mert – az éjszakai hangulat megteremtése érdekében – a lámpákat lekapcsoljuk. Viszont arra is felhívjuk a figyelmet, hogy a lámpákkal ne világítsunk közvetlenül se az állatok, se egymás szemébe! Az aznap váltott nappali jegyekkel (pontosabban a hozzá tartozó nyugta felmutatásával) is vissza lehet térni az esti programra. Aki mégis maradna a nappali program mellett, annak javasoljuk, hogy vasárnap keressen fel minket, hiszen a vendégünk a Napfényfürdő Aquapolis Szeged lesz, amelynek állomása 10.00 és 16.00 között várja az érdeklődőket, játékos feladatokkal és értékes nyereményekkel!" - közölte a Szegedi Vadaspark.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.