Közélet

Az elektronikus eljárás változó szabályairól tartottak képzést a Szegedi Törvényszéken

Az elektronikus eljárás változó szabályairól tartottak képzést a Szegedi Törvényszéken

2016. június 7., kedd
Az elektronikus eljárás változó szabályairól tartottak képzést a Szegedi Törvényszéken
torvenyszek_tovabbkepzes

A Polgári perrendtartás „Elektronikus kommunikáció a polgári perben” elnevezésű fejezetében szabályozott, július 1-től kötelezően alkalmazandó elektronikus kapcsolattartás változó szabályairól tartott részben elméleti, részben gyakorlati képzést a Szegedi Törvényszék.

Az Országos Bírósági Hivatal kiemelt célként határozta meg az elektronikus kapcsolattartást érintő magas színvonalú szaktudás biztosítását, melynek érdekében a törvényszéken és az illetékességi területén található járásbíróságokon civilisztikai ügyszakban tevékenykedő bírák, bírósági titkárok, jegyzőkönyvvezetők, lajstromirodai dolgozók legalább 30%-ának oktatását írta elő. A rendezvény első felében

Gál Marianna

, a Szegedi Törvényszék bírája, valamint

Szalai-Nagy Andrea

és

Vida-Sós Tünde

, a Szegedi Járásbíróság bírái az elektronikus kommunikáció szabályai törvénybe foglalásának történeti hátterét, az elektronikus eljárásokkal összefüggő jogszabályi környezetet és a jelenleg hatályos tételes jogi szabályokat, illetőleg az elektronikus kapcsolattartás megvalósításához, valamint az ügyfelek tájékoztatásához és eligazításához szükséges információk elérhetőségét ismertették. A képzés második szakaszában

Lajkó Krisztina

, a Szegedi Törvényszék informatikai osztályvezetője tartott gyakorlati oktatást, melynek keretében a BIR-O lajstromprogram elektronikus kommunikációval összefüggő új funkcióit mutatta be. Az oktatáson a Szegedi Törvényszéken és az illetékességi területén található járásbíróságokon polgári ügyszakban tevékenykedő 191 fő bíró és igazságügyi alkalmazott közül 150 fő vett részt, a képzést követően pedig - az informatikai osztály dolgozóival együtt - összesen 165 fő tette le az elektronikus vizsgát eredményesen. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Szegedi Törvényszék a bírák és igazságügyi alkalmazottak 80%-a vonatkozásában valósította meg képzési kötelezettségét, ezzel jelentősen túlteljesítve az előirányzott 30%-os mértéket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.