Az elektronikus eljárás változó szabályairól tartottak képzést a Szegedi Törvényszéken

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

torvenyszek_tovabbkepzes

A Polgári perrendtartás „Elektronikus kommunikáció a polgári perben” elnevezésű fejezetében szabályozott, július 1-től kötelezően alkalmazandó elektronikus kapcsolattartás változó szabályairól tartott részben elméleti, részben gyakorlati képzést a Szegedi Törvényszék.

Az Országos Bírósági Hivatal kiemelt célként határozta meg az elektronikus kapcsolattartást érintő magas színvonalú szaktudás biztosítását, melynek érdekében a törvényszéken és az illetékességi területén található járásbíróságokon civilisztikai ügyszakban tevékenykedő bírák, bírósági titkárok, jegyzőkönyvvezetők, lajstromirodai dolgozók legalább 30%-ának oktatását írta elő.

A rendezvény első felében Gál Marianna, a Szegedi Törvényszék bírája, valamint Szalai-Nagy Andrea és Vida-Sós Tünde, a Szegedi Járásbíróság bírái az elektronikus kommunikáció szabályai törvénybe foglalásának történeti hátterét, az elektronikus eljárásokkal összefüggő jogszabályi környezetet és a jelenleg hatályos tételes jogi szabályokat, illetőleg az elektronikus kapcsolattartás megvalósításához, valamint az ügyfelek tájékoztatásához és eligazításához szükséges információk elérhetőségét ismertették.

A képzés második szakaszában Lajkó Krisztina, a Szegedi Törvényszék informatikai osztályvezetője tartott gyakorlati oktatást, melynek keretében a BIR-O lajstromprogram elektronikus kommunikációval összefüggő új funkcióit mutatta be.

Az oktatáson a Szegedi Törvényszéken és az illetékességi területén található járásbíróságokon polgári ügyszakban tevékenykedő 191 fő bíró és igazságügyi alkalmazott közül 150 fő vett részt, a képzést követően pedig – az informatikai osztály dolgozóival együtt – összesen 165 fő tette le az elektronikus vizsgát eredményesen. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Szegedi Törvényszék a bírák és igazságügyi alkalmazottak 80%-a vonatkozásában valósította meg képzési kötelezettségét, ezzel jelentősen túlteljesítve az előirányzott 30%-os mértéket.

Előző sztori

Liliomfesztivált rendeznek a szegedi Alsóvárosi Ferences Látogatóközpontban

Következő sztori

A kistermelők védelmében szólaltak fel az uniós parlamentben a képviselők