Közélet

A röszkei per vádlottaiért demonstrálnak civil aktivisták Szegeden + FOTÓK (FRISSÍTVE)

A röszkei per vádlottaiért demonstrálnak civil aktivisták Szegeden + FOTÓK (FRISSÍTVE)

2016. június 30., csütörtök
A röszkei per vádlottaiért demonstrálnak civil aktivisták Szegeden + FOTÓK (FRISSÍTVE)
BC5K4018

Reggel óta tucatnyi migszolos aktivista demonstrál transzparensekkel a Szegedi Járásbíróság épülete előtt, tisztességes menekültügyi eljárásokat követelnek a röszkei tömegzavargás vádlottai számára. A csütörtöki tárgyalásra végül ketten mehettek be.

Az aktivisták a sajtó munkatársainak azt mondták, nem kimondottan bizonyos szervezetek tagjai, hanem egy olyan csoportosulás, amelynek tagjai a migránsok balkáni útvonalának mentén található országokból érkeztek, ugyanakkor az osztogatott szórólapjukon

a Migszol szerveződés honlapját

jelölik meg a további információk forrásaként. A hivatalosan is bejelentett tüntetést rendőrök kísérik figyelemmel. A Szegedi Járásbíróságon csütörtökön a védőbeszédekkel és a vádlottak nyilatkozataival folytatódik a per, ahová két civil aktivista mehetett végül be személyesen.

Szerdán megírtuk: letöltendő börtönbüntetés kiszabását és kiutasítást kért az ügyész

a tavaly ősszel

a röszkei közúti átkelőnél történt tömegzavargás

miatt indult per vádlottaira a Szegedi Járásbíróságon szerdán. Az ügyészség kilenc szíriai és egy iraki állampolgárt – köztük egy nőt – tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépésének bűntettével vádol. A bíróság előreláthatólag pénteken hirdet határozatot.

Fidesz: a bevándorláspártiak szerint a migránsok a törvények felett állnak

Felháborodásának adott hangot a Fidesz-frakció szóvivője, mert szerinte a bevándorláspárti erők a röszkei tömegzavargás vádlottjai ügyében a bíróság előtti akciójukkal azt hirdetik: a törvénytelenséget és a bűncselekményt elkövető bevándorlók a törvények felett állnak. Halász János csütörtökön nyilatkozta ezt az MTI-nek azt követően, hogy a védők a vádlottak felmentését, illetve - törvényes vád hiányában - az eljárás megszüntetését kérték a tavaly ősszel a röszkei közúti átkelőnél történt tömegzavargás miatt indult perben a Szegedi Járásbíróságon csütörtökön. A szóvivő emlékeztetett a Röszkénél történt zavargásokra, ahol sokan erőszakkal támadtak a magyar határra és az azt védő rendőrökre. Hozzátette: a zavargók kövekkel és betondarabokkal dobálták a rendőröket, többen pedig a zavargást kihasználva illegálisan lépték át a határt. "A magyar baloldal akkor is az erőszakos bevándorlók oldalára állt, és a bevándorláspárti erők aktivistái ma is az ő oldalukra állnak" - jelentette ki Halász János. A Fidesz álláspontját ismertetve közölte: aki Magyarországra akar belépni, annak a törvényeket be kell tartani. Ha nem így teszik, a felelősségre vonásnak, az igazságszolgáltatásnak meg kell történnie.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.