Közélet

A nemzeti buszgyártásról tárgyalt Varga Mihály és Tarlós István

A nemzeti buszgyártásról tárgyalt Varga Mihály és Tarlós István

2016. június 20., hétfő
A nemzeti buszgyártásról tárgyalt Varga Mihály és Tarlós István

A nemzeti buszgyártásról, budapesti közlekedésfejlesztési kérdésekről tárgyalt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Tarlós István főpolgármester hétfőn - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a megbeszélésen

Varga Mihály

miniszter és

Lepsényi István

gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár tájékoztatta

Tarlós Istvánt

a kormány által elfogadott nemzeti buszgyártási stratégiáról. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter június 10-én jelentette be, hogy a kormány véglegesítette a buszgyártási stratégiát, amely a következő három évben mintegy 30-35 milliárd forintos hazai támogatást igényel, és amely alapján jelentős kapacitás- és munkaerő-bővülés várható az ágazatban. A kormány hat nagy, buszgyártással foglalkozó cégre épít, és el szeretné érni, hogy mindenhol létrejöjjön az a kapacitás, amely biztosítja a sorozatgyártás lehetőségét. A kormányzati támogatás mellett szükség lesz arra is, hogy a hároméves programban az üzemek hitelfelvétellel részt tudjanak venni a beruházásokban. A kormány célja, hogy három év múlva évente 1000-1200 új autóbuszt gyártsanak Magyarországon, amellyel párhuzamosan több mint ezer új munkahely jöhet létre.

Lázár János

a múlt heti kormányülés után elmondta: a kormány nem döntött a budapesti közlekedés kérdéseiről, várják Tarlós István főpolgármestert a kabinet e heti vagy júliusi ülésére. A 3-as metróvonal rekonstrukciója miatt szükséges buszbeszerzés ügye már többször volt a közgyűlés előtt, a legutóbb a május 12-i rendkívüli ülésen

Kocsis Máté

önkormányzati és rendészeti tanácsnok, VIII. kerületi fideszes polgármester indítványára halasztották el a döntést a képviselők. Kocsis Máté akkor az előterjesztés napirendről levételét a kormány nemzeti buszgyártási stratégiáról szóló döntésével indokolta. Akkor azt mondta, hogy a kormánydöntés fényében szükséges az egyeztetés. Az előterjesztésben új lengyel buszok vásárlását javasolja a városvezetés. A Solaris Urbino 18 típusú buszok darabonként 277 ezer euróba (87,3 millió forint) kerülnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.