Közélet

Zsigó Róbert: főleg az import UHT-tejekkel csapják be a vásárlókat

Zsigó Róbert: főleg az import UHT-tejekkel csapják be a vásárlókat

2016. május 4., szerda
Zsigó Róbert: főleg az import UHT-tejekkel csapják be a vásárlókat

Lesújtó a tejágazat egy hónapja tartó ellenőrzésének eddigi eredménye, amelyből megállapítható, hogy főleg a külföldi, import UHT-tejekkel csapják be a vásárlókat - ismertette Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Elmondta: szakmai javaslatok alapján rendelték el a tejágazat és a tejpiac, kiemelten az UHT - a hűtés nélkül hosszan eltartható - tejek ellenőrzését. A kormány célja, hogy a magyar tejtermelők segítése mellett megvédje a magyar fogyasztókat a silány minőségű tejektől, tejtermékektől - hangsúlyozta. Az akcióban eddig 311 tétel UHT tejet ellenőriztek, több mint 100 tejtétel laboratóriumi ellenőrzése még zajlik. Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy elsősorban - jellemző módon a szlovák és a cseh - UHT-tejekkel van gond - emelte ki az államtitkár. Megjegyezte, hogy a magyar piacot elárasztó, gyenge minőségű, külföldről származó UHT-tejekkel becsapják a fogyasztókat, ezeket ugyanis a ténylegesnél jobb minőségűnek tüntetik fel. Gyakran valótlan zsírtartalom szerepel a dobozon, ami nemcsak minőségi, hanem egészségügyi szempontból is lényeges, miután a tej vitamintartalmának jelentős része zsírban oldódó - hívta fel a figyelmet. Az eddigi laboratóriumi eredmények alapján már 6 szlovák, illetve cseh eredetű 1,5 százalékos zsírtartalmú UHT-tejtételt vontak ki a forgalomból. Ezek közül a legnagyobb mennyiségben - több, mint 21 ezer liter - cseh származású UHT-tejet hívtak vissza. Az ilyen tartós tejeket gyártók és az ezzel kereskedő cégek egyszerűen becsapják a vásárlókat - szögezte le

Zsigó Róbert

. Hozzátette, a magyar tejágazat, a magyar tejtermelők segítése és a magyar emberek egészségének és biztonságának védelme érdekében a magyar tejágazatban megkezdett ellenőrzéseket a következő hetekben is folytatják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.