/

Vádemelés a római kori érméket csempésző szerb férfival szemben

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt azzal a szerb férfival szemben, aki majd’ félszáz római kori érmét próbált Magyarországra csempészni – közölte a Csongrád Megyei Főügyészség.

A vádirat szerint a vádlott belépésre jelentkezett Szerbiából Magyarországra a röszkei határátkelőhelyen egy német honosságú autóbusz utasaként. A pénzügyőrök bejelentendő vámárura vonatkozó kérdésére a vádlott nem jelentett be semmit, azonban ruházatából és válltáskájából feltalálásra, majd lefoglalásra került mintegy 450 db római kori bronz és ezüst érme. A vádlottnál talált pénzérmék több évszázados eltéréssel készültek a Kr. e. I. századtól a Kr.u. V. századig terjedő időszakban, három darab középkori pénzérme kivételével. Az érméket feltehetően Szerbia középső, északi részén találták meg, valamennyi eredeti, összértékük meghaladja a 400.000.-Ft- ot. A vádlott azzal, hogy a fenti nem közösségi árukat a vámellenőrzés alól elvonta, a magyar költségvetésnek több mint 125.000.-Ft vagyoni hátrányt okozott.

Az ügyészség a vádlottat költségvetési csalás vétségével vádolja. A vádlott bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

Előző sztori

Orbán Viktor Luxembourgba és Egyiptomba utazik a héten

Következő sztori

Égő motortér, avar és tűzhelyen felejtett étel adott munkát a tűzoltóknak a hétvégén