Közélet

Ujhelyi-munkatársakról, korrupcióról, áfaködösítésről - a közgyűlés előtt a Cserepes sori piac ügye (FRISSÍTVE)

Ujhelyi-munkatársakról, korrupcióról, áfaködösítésről - a közgyűlés előtt a Cserepes sori piac ügye (FRISSÍTVE)

2016. május 26., csütörtök
Ujhelyi-munkatársakról, korrupcióról, áfaködösítésről - a közgyűlés előtt a Cserepes sori piac ügye (FRISSÍTVE)
cserepes_sor014kf

Tóth Péter jobbikos képviselő egyebek mellett arra kíváncsi, Botka László polgármester azért haragszik-e Szabó Bálint jogászra, mert kitálal az "MSZP-s gazdasági körök korrupciós ügyeiről". A városvezető válaszában nem tér ki a pártkötődéseket firtató felvetésekre.

Csaknem tucatnyi interpellációt nyújtott be

Botka László

szocialista polgármesterhez a pénteki közgyűlésre

Tóth Péter,

a Jobbik önkormányzati képviselője. Ezek közül az egyik a Cserepes sori piac hónapok óta húzódó, egyre inkább elfekélyesedő, botrányos ügyével kapcsolatos, ez által bizonyos: Botka nem kerülheti meg, hogy terítékre kerüljön az ülésen a piac és a piacosok rendezetlen helyzete. Ismeretes, hogy a döntő többségükben alacsony bevételű kereskedők az egyeztetés nélküli drasztikus, akár 50-100 százalékos díjemelések, azaz ellehetetlenítésük ellen tiltakoznak, illetve már az ellen is, hogy a cégvezetés több tucatnyi árusnak, pavilonbérlőnek egyoldalúan felmondott, mert nem fogadták el az új, számunkra roppant hátrányos szerződési feltételeket. Tóth Péter először is végre egyenes és határozott választ vár az MSZP országos választmányi elnökétől arra, miért kellett idén január 1-jétől az MSZP Központi Pénzügyi Ellenőrző Bizottságának tagját,

Rácz Attilát

kinevezni a 92 százalékban önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság élére. Botka eddig láthatóan kerülte, hogy feleljen erre a felvetésre, nyilvánvalóan azért, mert az ügy nem illeszkedik kommunikációs sablonjához, miszerint Szegeden csak a Fidesz nevezett ki párttagokat, pártkatonákat a városi cégek élére, míg ő maga kizárólag feddhetetlen szakembereket ültet az igazgatói székekbe...

toth_peter_cserko_sajttaj02_gs

Az önkormányzati képviselő a továbbiakban azt firtatja, kinek a felelőssége, hogy az új igazgató működésével irreálisan magasra emelkedett a szegények piacának díjszabása. A szocialista városvezetőnek szegezi ennek kapcsán, vajon miért akarja az MSZP-párttag igazgató a 27 százalékos áfát a legszegényebb szegedi kereskedőkre terhelni, mikor ennek bevezetése egyébként nem lenne törvényileg kötelező, ráadásul az MSZP éppen az áfacsökkentés mellett kampányol országosan. Mindezek mellett a Cserepes sori piacon történt emlékezetes, április 1-jei rendőri akció, kereskedői igazoltatás hátterét is szeretné megismerni, feltárni Tóth Péter, aki arról érdeklődik, ki rendelte ki a rendőrséget a piacra. Legalább ilyen súlyú az a felvetése, a kialakult helyzet rendezése érdekében Botka László egészen a mai napig miért nem volt hajlandó személyesen tárgyalni az elviselhetetlenné vált terhek ellen és a birtokvédelem megszerzéséért küzdő piacosokkal, illetve jogi képviselőjükkel,

Szabó Bálinttal.

"Személyesen haragszik Szabó Bálintra, mert az MSZP-s gazdasági körök korrupciós ügyeiről kitálal?" - hangzik az ezzel kapcsolatos konkrét kérdés. A Jobbik politikusa meg akarja ismerni Botka László azzal kapcsolatos álláspontját is, mit tervez a város az érintett Cserepes sori területtel, amennyiben a polgármester párttársa, Rácz Attila tevékenysége miatt működésképtelenné válik a piac.

mszp-hu-parttag-racz_attila

Ha már Rácz Attila, Tóth Péter végezetül arra a kérdésre kér feleletet a polgármestertől, hogy "

Ujhelyi István

MSZP-s EP-képviselő - volt és jelenlegi - munkatársai közül hány embert szeretne kinevezni még a szegedi önkormányzati cégek élére". A SZEGEDma.hu több alkalommal megírta, ahogy aztán az országos médiában is megjelent: Rácz Attila 2002 óta a Magyar Szocialista Párt tagja, saját bevallása szerint is párttagsága kezdete óta folyamatosan részt vesz az MSZP életében, minden kampányban szerepet vállalt a szegedi szervezetben. Botka László legfontosabb helyi politikai szövetségese, Ujhelyi István belső köréhez tartozik, éveken keresztül közvetlen politikai munkatársként segítette őt. 2006-tól Ujhelyi mellett az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkárságán, majd 2010-2013 között az Országgyűlés alelnöki titkárságán dolgozott. Érdemei elismeréseként Botka László a 2014-es önkormányzati választást követően előbb a Szegedi Vásár és Piac Kft. igazgatóhelyettesi pozíciójával kínálta meg, majd emellett 2016. január 1-jétől a Cserepes sori Piac Kft. igazgatói székébe ültette. A Jobbik képviselője a pénteki ülésen szóban is ismertetni kívánja interpellációját, kérdéseit, egyenes és őszinte válaszokat kérve Botka Lászlótól. Felhívja a figyelmet arra, hogy Rácz Attila vezetési gyakorlata, döntési mechanizmusa, hozzá nem értése és arroganciája miatt mára teljesen elveszítette a piacon létfenntartásuk biztosításáért árulók bizalmát, így azonnali változásra van szükség a gazdasági társaság életében.

Frissítve: Botka állítja, fejleszteni akarják a piacot

Botka László válaszában azt írja, azért kellett igazgatót váltani a Cserepes sori Piac Kft.-nél, mert az előző cégvezetés önkényesen, jogszabályoknak nem megfelelően, nem ellenőrizhető módon gazdálkodott a köztulajdonban álló önkormányzati céggel, ráadásul 2015-ben veszteséget is termelt. Az új igazgatótól a város azt várta, hogy egységes, igazságos, követhető, kivételezésektől mentes piaci díjszabást és rendtartást vezessen be. A polgármester azt állítja, Tóth Péter csúsztat, mikor irreális díjemelésről beszél, mert a pavilonok bérleti díja átlagosan csak 4 százalékkal nőtt négyzetméterenként. Az asztalbérleti és a kipakolási díjak pedig - így Botka - még csökkentek is. Hozzáteszi, sok esetben szinte lehetetlen összehasonlítani a régi és az új tételeket. A polgármester úgy összegez: a piacon közel 300-an kereskednek, az asztalon árusítók elfogadták az új feltételeket, a pavilonok bérlőinek pedig több mint fele írta alá az új szerződést. Egyébként pedig a többségi tulajdonos fejleszteni kívánja a piacot. Tóth Péter további, fent vázolt kérdéseire nem érkezett semmiféle válasz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.