Közélet

Új migrációs útvonal kialakulásától tartanak az EU-ban

Új migrációs útvonal kialakulásától tartanak az EU-ban

2016. május 26., csütörtök
Új migrációs útvonal kialakulásától tartanak az EU-ban

Egyiptomon keresztül induló új migrációs útvonal kialakulásától tartanak az EU-ban - írtta csütörtökön a Die Welt című német lap.

A lap szerint az EU-ban nagy az aggodalom amiatt, hogy Egyiptom az EU felé igyekvő menekültek egyik legnagyobb tranzitországává válhat. "Konkrét jelek mutatják, hogy erősödik a migráció Egyiptom felől" - mondta a Die Weltnek egy név nélkül nyilatkozó vezető uniós diplomata. Az átrendeződés miatt több tagország - köztük Olaszország és Franciaország - sürgeti, hogy terjesszék ki Egyiptom és Kréta felé az EU Sophia elnevezésű tengeri küldetésének műveleti területét. Azonban a tervet a múlt héten a tagállamok brüsszeli nagyköveteiből álló Politikai és Biztonsági Bizottság (PBB) értekezletén Görögország vétója miatt elvetették, így az ügy nem kerülhetett a külügyminiszterek hétfői tanácskozásának napirendjére. Az athéni kormány azért vétózta meg a líbiai embercsempészet felszámolására szolgáló Sophia misszió műveleti területének kiterjesztését célzó kezdeményezést, mert úgy véli, hogy az uniós hajók megjelenése révén valóban áthelyeződhet Egyiptomra a menekültek áramlásának súlypontja, és ennek következtében Krétán ki kellene alakítani egy nagy meneküttábort, ami visszavetheti a turizmust és ronthatja a közhangulatot a szigeten. Az sem egészen biztos, hogy az EU-nak van-e elég kapacitása arra, hogy az egyiptomi vizekre és akár a helyi kikötőkre is kiterjessze az embercsempész hálózatok elleni küzdelmet. A Die Welt szerint a kairói vezetés informálisan fenntartásokat jelzett az elképzelésnek az egyiptomi kikötőkre vonatkozó részével szemben, mert attól tart, hogy az uniós művelet miatt sérülhet az ország szuverenitása. Azonban magas beosztású uniós diplomaták a lapnak nyilatkozva hangoztatták, hogy nem vetették el véglegesen a Sophia művelet kiterjelsztésének tervét Egyiptom és Kréta felé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.