Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Közélet

Toroczkai: Ne legyen tranzitzóna Ásotthalmon!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

toroczkai laszlo kamerarendszer_sajttaj007kf1

Nincs szükség új tranzitzóna kialakítására Toroczkai László ásotthalmi polgármester szerint, aki portálunknak elmondta, a tudomása szerint jelenleg üres, tompai tranzitzónához kellene a szerb rendőrségnek átterelnie a migránsokat. A jobbikos politikus úgy értékelte, ellehetetlenítené egy tranzitzóna létesítése egész Ásotthalmot, a település ugyanis részben a turizmusban látja kitörési lehetőségét, amit a bevándorlók újbóli megjelenése veszélybe sodorna.

A Belügyminisztérium tervezi, hogy Ásotthalom térségében egy újabb tranzitzónát is kialakít – jelentette be múlt hét pénteken Bakondi György. A lépést az teszi indokolttá a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint, hogy folyamatos és növekvő migrációs nyomás érzékelhető a magyar-szerb határon. Azt is elmondta Bakondi György, hogy idén 17 052 menedékkérelmet nyújtottak be Magyarországon. Ebből 4102-t tranzitzónában adtak be. Jelenleg a szerb szakaszon két tranzitzóna működik, itt 230 ember kapott nemzetközi védelmet.

Pénteken kora délután Csampa Zsolt önkormányzati koordinációért felelős helyettes államtitkár tájékoztatta Toroczkai László ásotthalmi polgármestert a kormányzati tervről. Közösségi oldalán azt írta a Jobbik alelnöke, jelezte, nagyon nem örülök a tervnek, és egyeztetések kezdődtek, ám mindez nagyjából Bakondi bejelenésével egy időben történt, amit Toroczkai nem tar túl elegáns módszernek. „A határvédelemért folytatott munkánkat kitüntetés helyett tranzitzónával ‘jutalmazná’ a kormány. Ez azért erős” – írta Toroczkai a Facebookon.

Az ásotthalmi polgármester arról tájékoztatott, hogy hétfőn megjelentek a munkagépek a határátkelő közelében lévő érintett területen, ami egyébként mezőgazdasági művelés alatt áll, és a környéken 6-7 lakott tanya is található. „Folyamatosan egyeztetünk Csampa Zsolt helyettes államtitkárral, remélem, hogy ennek hatására nincsenek jelenleg munkások a területen. Azt remélem, hogy találunk valamilyen megoldást erre az ügyre, mert Ásotthalmon nem szeretnénk tranzitzónát” – mondta el portálunknak Toroczkai László. A polgármester megjegyezte, további 22 kilométeres határszakasz van a térségben, ahol nem lakik senki, ezért más helyszínt javasolnának a tranzitzóna kialakítására.

„Tárgyaltam több képviselő-testületi taggal is, és úgy tűnik, hogy a testület afelé hajlik, hogy Ásotthalom teljes közigazgatási területén nem járulunk hozzá a tranzitzóna létesítéséhez” – fűzte hozzá a település első embere. Ezt azzal indokolta, hogy Ásotthalom fejlesztési terveit – amely zömében a turizmusra és a mezőgazdaságra építene – egy tranzitzóna gyakorlatilag lenullázná.

Toroczkai úgy értékelte, a tranzitzóna olyan, mint a légynek a légypapír, a határ menti település térségébe vonzaná a migránsokat, azt pedig mindenképpen szeretnék elkerülni, hogy még erőteljesebben szerepeljen Ásotthalom a migrációs térképen. A jobbikos polgármester úgy tudja, hogy a tompai tranzitzóna üres, szerinte a szerb rendőrségnek oda kellene átterelnie a migránsokat Röszkéről.

Tovább olvasom

Hírzóna

A polgármester, aki csak a városával nem törődik

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Egymásra licitálnak a baloldali politikusok, hogy ki tud radikálisabb lenni. – írja a Magyar Hírlap.

Tovább olvasom

Közélet

Drogos fiatalok miatt szűnt meg a Rotary-tanösvény

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Farkas András, a Rotary-tanösvény megálmodója nem kezeli tovább a területet.

Tovább olvasom

Hírzóna

Kezdődik a 30. Thealter nemzetközi színházi fesztivál Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Idén is a műfaji sokszínűség jellemzi a fesztivált.

Tovább olvasom

Aktuál