Közélet

Toroczkai: Ne legyen tranzitzóna Ásotthalmon!

Toroczkai: Ne legyen tranzitzóna Ásotthalmon!

2016. május 30., hétfő
Toroczkai: Ne legyen tranzitzóna Ásotthalmon!
toroczkai laszlo kamerarendszer_sajttaj007kf1

Nincs szükség új tranzitzóna kialakítására Toroczkai László ásotthalmi polgármester szerint, aki portálunknak elmondta, a tudomása szerint jelenleg üres, tompai tranzitzónához kellene a szerb rendőrségnek átterelnie a migránsokat. A jobbikos politikus úgy értékelte, ellehetetlenítené egy tranzitzóna létesítése egész Ásotthalmot, a település ugyanis részben a turizmusban látja kitörési lehetőségét, amit a bevándorlók újbóli megjelenése veszélybe sodorna.

A Belügyminisztérium tervezi, hogy Ásotthalom térségében egy újabb tranzitzónát is kialakít –

jelentette be

múlt hét pénteken

Bakondi György

. A lépést az teszi indokolttá a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint, hogy folyamatos és növekvő migrációs nyomás érzékelhető a magyar-szerb határon. Azt is elmondta Bakondi György, hogy idén 17 052 menedékkérelmet nyújtottak be Magyarországon. Ebből 4102-t tranzitzónában adtak be. Jelenleg a szerb szakaszon két tranzitzóna működik, itt 230 ember kapott nemzetközi védelmet. Pénteken kora délután

Csampa Zsolt

önkormányzati koordinációért felelős helyettes államtitkár tájékoztatta

Toroczkai László

ásotthalmi polgármestert a kormányzati tervről. Közösségi oldalán azt írta a Jobbik alelnöke, jelezte, nagyon nem örülök a tervnek, és egyeztetések kezdődtek, ám mindez nagyjából Bakondi bejelenésével egy időben történt, amit Toroczkai nem tar túl elegáns módszernek. „A határvédelemért folytatott munkánkat kitüntetés helyett tranzitzónával 'jutalmazná' a kormány. Ez azért erős” – írta Toroczkai a Facebookon. Az ásotthalmi polgármester arról tájékoztatott, hogy hétfőn megjelentek a munkagépek a határátkelő közelében lévő érintett területen, ami egyébként mezőgazdasági művelés alatt áll, és a környéken 6-7 lakott tanya is található. „Folyamatosan egyeztetünk Csampa Zsolt helyettes államtitkárral, remélem, hogy ennek hatására nincsenek jelenleg munkások a területen. Azt remélem, hogy találunk valamilyen megoldást erre az ügyre, mert Ásotthalmon nem szeretnénk tranzitzónát” – mondta el portálunknak Toroczkai László. A polgármester megjegyezte, további 22 kilométeres határszakasz van a térségben, ahol nem lakik senki, ezért más helyszínt javasolnának a tranzitzóna kialakítására. „Tárgyaltam több képviselő-testületi taggal is, és úgy tűnik, hogy a testület afelé hajlik, hogy Ásotthalom teljes közigazgatási területén nem járulunk hozzá a tranzitzóna létesítéséhez” – fűzte hozzá a település első embere. Ezt azzal indokolta, hogy Ásotthalom fejlesztési terveit - amely zömében a turizmusra és a mezőgazdaságra építene - egy tranzitzóna gyakorlatilag lenullázná. Toroczkai úgy értékelte, a tranzitzóna olyan, mint a légynek a légypapír, a határ menti település térségébe vonzaná a migránsokat, azt pedig mindenképpen szeretnék elkerülni, hogy még erőteljesebben szerepeljen Ásotthalom a migrációs térképen. A jobbikos polgármester úgy tudja, hogy a tompai tranzitzóna üres, szerinte a szerb rendőrségnek oda kellene átterelnie a migránsokat Röszkéről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.