Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület: “Szavazhatunk a szökőkútról”

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

mora muzeum

A Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület a Délmagyarország napilapban 2016. május 13-án megjelent cikkhez kapcsolódóan a következő reakciót tette közzé.

1. Először is számunkra ismeretlen, hogy a tervezésre volt-e kiírva pályázat, ahol az ország bármely tervezője, vagy tervezőiroda részt vehetett volna?

2. A megvalósuló terv alapján elkészülő létesítményt több évtizedig ha szép, ha nem, akkor is el kell viselnünk, s így egyetlen városlakónak sem lehet közömbös a szökőkút esztétikai megjelenése, működtetése nappal és éjjel egyaránt.

3. Értékrendünk szerint ilyen mértékű tervpályázat elbírálását nem a laikus városlakókra kellene bízni, akik a kertépítés és a szökőkút műépítészeti tervezéséhez nem értenek, hanem a nagyvilágból 3 hozzáértő neves tervezőt kellene felkérni, akik nem befolyásolhatók, akik a hírnevükkel és hozzáértésükkel garantáltan tudnák kiválasztani a legjobb pályázatot, amit utána a nagyközönség is véleményezhetne.

4. Nagyon szeglényes az a nézet, hogy a városlakók tudnak dönteni, mint azt tették a villamosok színének kiválasztásakor is. A kettő között óriási a különbség, hiszen ha kék színű lenne a villamos, akkor is kényelmes télen-nyáron egyaránt. Míg a szökőkút megjelenésében nem a szín dominál, hanem az építési és működtetési formák határozzák meg az esztétikai értékét. Ezt tanulni kell, a Műegyetemen a mérnöki diplomáért sok évig kell tanulni é ennek ellenére sem mondhatja el magáról egy építész, hogy ő a világ legjobb szökőkút tervezője.

5. Jó barátságban vagyok a bemutatott tervek tervezőivel, nem ellenük írom e sorokat, hiszen a megrendelő dönti el, hogy mit kér a pénzéért. Így készült el az Árpád téren megvalósult kagyló alakú mélyedés, ami a teret esztétikailag elcsúfította, és óriási baleseti lehetőségek rejlenek benne.

6. A közvéleményt érdekelte volna egy nyilvános tervismertetés, ahol a megrendelő és a tervező bemutatták volna az elképzelésüket, és a jelenlévők kinyilváníthatták volna a véleményüket.

7. A fentiekre szeretnék választ kapni, ezért május 25-én 14 órakor a Móra Ferenc Múzeum előtt sajtótájékoztatót tartunk (eső esetén a Belvárosi híd alatti vendéglátó helynél).

Tisztelettel kérem az érintetteket, szíveskedjenek a sajtótájékoztatón megjelenni, ahol lehetőségük lenne arra, hogy a fentiekre vonatkozó észrevételeiket a sajtó előtt kifejtsék. Arra is lehetőség lesz, hogy az érdeklődők véleményüket elmondják.

Vitéz Szilágyi Árpád

Előző sztori

Megállapodás Hagennel – német diploma szegedi közgazdászoknak

Következő sztori

Női labdarúgás: közel a Szolnok bajnoki címe