Írjon nekünk

Egyetem

SZTE-s végrehajtás: Szalai Balázs pere az OHA és az egyetem olvasatában (FRISSÍTVE)

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

SZS20140401_szte_rektori_hivatal_003

Az Oktatói Hálózat SZTE Csoportja több kérdést vetett fel annak kapcsán, hogy az egyetem végrehajtást kért Szalai Balázs ellen egy, a HÖK-választások tisztaságát firtató cikke miatt. Az SZTE szerint viszont jár a jogi segítség az önálló jogi személyiséggel nem rendelkező szerveknek.

Ahogy beszámoltunk róla a bírósági végrehajtói felhívás szerint Szalai Balázsnak szerdáig kellett 340 970 forintot kifizetnie a Szegedi Tudományegyetemnek, ami 200 ezer forint nem vagyoni kártérítésből és 115 ezer forint perköltségből tevődik össze. Mindezt egy cikk miatt, amiért először Török Márk EHÖK-elnök kezdeményezett eljárást, majd miután elkaszálták a beadványt már maga az egyetem perelte be a blogot, az universitasnak az ítélőtábla igazat adott.

Hogyan érezze magát az egyetemi polgár?

“Az Oktatói Hálózat szegedi csoportja komoly megütközéssel szemléli a Szalai Balázs ügyében a közelmúltban történteket. Amint az ismeretes, az oknyomozó újságíró az egyetemen működő hallgatói önkormányzat tevékenységét tárgyalta egy cikkében, s miután az EHÖK vezetője, Török Márk elveszítette a Szalai ellen indított személyiségi jogi pert, jobb híján maga az egyetem indított jogi eljárást az újságíró ellen, azon a jogcímen, hogy rossz hírét kelti intézményünknek. Az Oktatói Hálózat tagjait az alábbi kérdések nem hagyják nyugodni:

Vajon helyénvaló-e, hogy a HÖK által felkért ügyvéd az egyetem vezetésének megbízásával – így bizonyos értelemben az egyetemi polgárok összességének nevében – próbálja ellehetetleníteni az újságírók tényfeltáró munkáját?

Miért egyértelmű az egyetem vezetői számára, hogy intézményünk jó hírnevét az alaposan dokumentált cikkeket író újságíró ássa alá, s nem az alapítványok és cégek szövevényes hálózatát működtető HÖK-elnök?

Miért volt szükségszerű és elkerülhetetlen, hogy az egyetem, az önálló jogi személyiséggel nem rendelkező SZTE EHÖK-öt így kisegítve, felperesi szerepet vállaljon egy olyan ügyben, ahol az információs szabadság egészen nyilvánvaló korlátozásáról van szó?

Hogyan érezze magát az egyetemi polgár, amikor az interneten keringő hivatalos dokumentumokon azt látja, hogy intézménye “végrehajtást kér” a munkáját végző újságíró ellen?” – írja az Oktatói Hálózat közleménye.

SZTE: jár a jogi segítség az önálló jogi személyiséggel nem rendelkező szerveknek

Az egyetem a következőképpen reagált az OHA kérdéseire: “A Szegedi Tudományegyetem mint jogi személy minden önálló jogi személyiséggel nem rendelkező szerveinek, szervezeti egységének jogi segítséget nyújt peres ügyek esetén, mivel azok nem per- és jogképesek. Mindez elengedhetetlen az intézmény zavartalan és folyamatos működésének biztosítása érdekében. Az SZTE természetesen nem örül annak, ha az intézmény neve negatív kontextusban jelenik meg, de az egyes szervezeti egységeit, szerveit érintő jogi ügyekben, illetve jogértelmezési problémák esetén – a jogállami kereteknek megfelelően – az intézmény a szervezeti egység, szerv ügyében bírósághoz fordul. A konkrét bírósági ügy az alperes egy blog bejegyzésének címe miatt indult. A Szegedi Ítélőtábla másodfokon jogosnak találta az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat panaszát, mely szerint az alperes az adott bejegyzésének címében megsértette a felperes jóhírnév védelméhez fűződő személyiségi jogát azzal az állítással, hogy a hallgatói önkormányzati választásain csalásra került sor a 2013. évet megelőzően. A fentiek alapján az Egyetem a működésére vonatkozó törvények és a bírósági ítélet szerint járt és a jövőben is jár el, ezért az üggyel kapcsolatban további nyilatkozatot nem kíván tenni.”

Egyetem

Ismét megkoszorúzzák Szent-Györgyi Albert szobrát

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Szeptember 16-án, hétfőn, a Dugonics téren.

Tovább olvasom

Egyetem

Folytatódik a szegedi science park kialakítása

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Inkubátorházat, innovációs központot, látogatóközpontot, valamint járműipari kompetenciaközpontot alakítanak ki.

Tovább olvasom

Egészség

Nőgyógyászok gyülekeznek Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Három nap, 700 résztvevő, 70 előadás.

Tovább olvasom

Aktuál