Közélet

Nagy különbségek vannak a háztartások egészségügyi kiadásaiban

Nagy különbségek vannak a háztartások egészségügyi kiadásaiban

2016. május 5., csütörtök
Nagy különbségek vannak a háztartások egészségügyi kiadásaiban
gyogyszer_patika

Nagy különbségek vannak a háztartások egészségügyi kiadásaiban - írta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Magyarország 2015 című kiadványában.

A KSH adatai szerint 2014-ben a háztartások éves kiadásaik 4,9 százalékát, 44 771 forintot adtak ki az egészségükre egy főre vetítve. Ennek legnagyobb hányadát (70 százalék) a gyógyszerek, gyógyáruk vásárlása tette ki, az összes kiadás 14 százalékát a járóbeteg-ellátásban, 3,5 százalékát a kórházi ellátásban költötték el. A jövedelmi helyzet erőteljesen meghatározza az egészségre fordított összeg nagyságát: míg a társadalom leggazdagabb ötödébe tartozók az átlag 170 százalékát, addig a legszegényebb ötödbe tartozók a 32 százalékát költötték e célra. Vélhetően a jövedelmi különbségek magyarázzák a településtípusok és a régiók közötti különbségeket is. Budapesten az átlag 133 százalékát, a községekben a 80 százalékát tették ki az egészségre fordított kiadások. A legtöbb pénz Közép-Magyarországon (115 százalék), a legkevesebb Észak-Magyarországon (77 százalék) és az Észak-Alföldön (83 százalék) jutott az egészségre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.