Közélet

Megtartotta közgyűlését a nyugat-európai magyarok ernyőszervezete

Megtartotta közgyűlését a nyugat-európai magyarok ernyőszervezete

2016. május 8., vasárnap
Megtartotta közgyűlését a nyugat-európai magyarok ernyőszervezete

Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár részvételével Stockholmban megtartotta idei közgyűlését a hét végén a Nyugat-európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége (NYEOMSZSZ). A tanácskozáson Potápi Árpád aktuális nemzetpolitikai témákról, illetve az ezekkel kapcsolatos idei és jövő évi tervekről tartott előadást.

Az államtitkár az MTI-t vasárnap tájékoztatta arról: a 15 éve megalakult ernyőszervezet célja és feladata, hogy koordinálja Nyugat-Európában a magyarság civil életét, hogy az ott élő magyarok ne veszítsék el a nyelvüket, a kultúrájukat és az identitásukat. A magyar kormány közvetlenül, és programok szervezésével is támogatja ezeket a szervezeteket. Ilyen program például a körösi Csoma Sándor program, amely 2013. óta ösztöndíjasokat küld a nyugat-európai magyar szervezetekhez. Az egész világon az idén és jövőre száz, ebből Nyugat-Európában negyven ösztöndíjas lesz. Az ő nevüket tartalmazó listát a stockholmi találkozón ismertették - mondta el

Potápi Árpád

. A tanácskozás a stockholmi Magyar Házban rendezték, mintegy nyolcvan résztvevővel, köztük kárpát-medencei magyar politikusokkal, és jelen volt

Gulyás Gergely

, az Országgyűlés alelnöke, valamint

Szili Katalin

, a határon túli autonómia ügyeivel foglalkozó miniszterelnöki megbízott. A NYEOMSZSZ közgyűléséről zárónyilatkozatot adtak ki. Eszerint a résztvevők elhatározták, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójáról minden országos tagszervezet méltóképpen megemlékezik, egy NYEOMSZSZ küldöttség pedig meghallgatást kezdeményez az Európai Parlamentben az évforduló kapcsán. A Hollandiai Magyar Szövetség indítványára a NYEOMSZSZ a feladataként vállalta a határon túli magyar kisebbségek melletti kiállást minden legitim eszközzel. A közgyűlésen egyebek között jóváhagyták a Portugál-Magyar Együttműködési Egyesület felvételét, és ezzel 15-re emelkedett a tagszervezetek száma. A szövetség kétévente rendez közgyűlést valamelyik nyugat-európai országban. Az idei találkozó alkalmával kulturális műsort is volt a stockholmi Magyar Házban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.