Közélet

Latorcai Csaba: a holokauszt a magyar történelem egyik legnagyobb tragédiája

Latorcai Csaba: a holokauszt a magyar történelem egyik legnagyobb tragédiája

2016. május 5., csütörtök
Latorcai Csaba: a holokauszt a magyar történelem egyik legnagyobb tragédiája

A holokauszt nemcsak a magyar zsidóság, de az egész magyar társadalom történelmének egyik legnagyobb tragédiája - jelentette ki Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára csütörtökön az egykori auschwitzi haláltáborban megtartott megemlékezésen.

Latorcai

a 150 fős magyar küldöttség élén vesz részt a délkelet-lengyelországi Oswiecimben a 25. alkalommal megtartott Élet Menetén, amelyet a megszálló náci Németország által működtetett egykori auschwitzi láger területén rendeznek a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából. Csütörtök délelőtt a mindenekelőtt érettségiző diákokból és egyetemistákból, a MAZSÖK és a MAZSIHISZ elnökeiből álló magyar küldöttség a 18-as auchwitzi magyar barakknál külön is megemlékezett a haláltábor magyarországi áldozatairól. Ébren kell tartani a "nemcsak a magyar zsidóság, de az egész magyar társadalom történelmének egyik legnagyobb tragédiáját jelentő" holokauszt emlékét, hogy "a jövő nemzedékei a múlt ismeretében ne követhessék el ugyanazokat a szörnyűségeket, amelyek egyszer már megtörténtek" - mondta Latorcai Csaba. "Az emlékezet ápolásával, a vészkorszak hiteles, kiegyensúlyozott bemutatásával közelebb juthatunk a célhoz: jóvátenni azt, ami megtörtént" - folytatta a helyettes államtitkár. Mint kifejtette, az emlékezetápolás része a magyarországi és a Kárpát-medencei zsinagógák jelenleg zajló felújítása, az elhagyott zsidó temetők rendbehozatala is. A magyar küldöttség délután több mint 50 más külföldi delegációval együtt részt vesz az Élet Menete központi megemlékezésén. Ennek során mintegy nyolcezer jelenlévő háromkilométeres utat tesz meg a második világháborús halálmenetek egyik, az Auschwitz I. lágert és az auschwitz-birkenau-i megsemmisítő tábort összekötő útvonalán. Az Élet Menetét, amely az 1988-ban kezdeményezett nemzetközi oktatási program része, az 1951-ben megalapított nemzetközi holokausztnapon szokták megszervezni, kezdetben kétéves, 1996-tól pedig évi rendszerességgel tartják meg. A náci Németország 1940-ben, eredetileg lengyel foglyok számára létesítette az auschwitzi (Oswiecim) koncentrációs tábort. A szomszédos birkenaui (Brzezinka) láger két évvel később jött létre, a megszállt Lengyelország területén működtetett számos más tábor mellett ez lett a zsidók megsemmisítésének fő színhelye. Az auschwitzi múzeum szakértői hozzávetőlegesen 1,3 millióra teszik a táborkomplexumba deportáltak számát, akik közül 1,1 millió volt zsidó, de sok lengyel, roma és szovjet hadifogoly is volt köztük. A Magyarországról odahurcolt zsidók száma meghaladta a 430 ezret, ők alkották a zsidók legnépesebb csoportját. Közülük - az auschwitzi múzeum adatai szerint - 325-330 ezer embert azonnal érkezésük után gázkamrákban pusztítottak el, mintegy 25 ezren a későbbi szelekciók során vesztették életüket. A haláltáborban meggyilkolt, elpusztult emberek száma legalább 1,1 millió volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.