Labdarúgás: életet mentett a szentesi játékvezető

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

csanytelek_tiszasziget01_gs

Tragédiába is torkollhatott volna a másodosztályú U19-es bajnokság dél-keleti csoportjának hétvégi mérkőzése: a Maros-menti UFC-SZEOL SC találkozón Szöllősi Ferenc játékvezető lélekjelenléte is kellett ahhoz, hogy ne történjen nagy baj Nagy-György Balázzsal.

Szerencsétlen eset árnyékolta be a hétvégi Maros-menti UFC-SZEOL SC mérkőzést a másodosztályú U19-es bajnokság dél-keleti csoportjában: tizenöt perccel a rendes játékidő letelte előtt a makóiak játékosa, Nagy-György Balázs olyan szerencsétlenül ütközött kapusával, hogy ezt követően elvesztette eszméletét és lenyelte a nyelvét. A tragédiát Szöllősi Ferenc játékvezető és asszisztense, valamint a hazaiak edzője és egy néző segítségével sikerült elkerülni, így a játékos már teljes tudatállapotában szállította el a mentő.

„A Makó elég foghíjasan állt ki a mérkőzésen, ami a 75. percre már el is dőlt, hiszen 8-0-ra vezetett a SZEOL, de a makóiak maximális odaadással, sportszerűen játszottak végig. Ez a szituáció is teljesen ártalmatlan felívelés után alakult ki, a bal oldali középpályás a center felé felívelte a labdát, majd a balesetet elszenvedett játékos próbált behátrálni és kifejelni a labdát a 16-oson még éppen kívül. Azonban jött a kapus, aki próbált volna tisztázni, viszont ez nem sikerült neki, ő úgy jött ki a kapujából, ahogy azt a nagykönyvben tanítják, magát is védve a térdét felhúzta, de nem érkezett be a labda, mert óriási szél volt már ekkor. A térdével pont a védő hátát találta el, a srác úgy dőlt el, mint a tekebábu, elbicsaklott a feje. Mindezt pont szemből láttam, 15-20 méterre lehettem a szituációtól, első pillanatban sprintbe vágtam magam. Rögtön kiabáltam, hogy jöjjön az edző, és a kollégának kiabáltam, hogy hozza a zászlót” – emlékezett vissza az esetre a mérkőzés játékvezetője, Szöllősi Ferenc.

SZS20140827_tiszasziget_hfc_035

A bíró még játékos korában már közelről megtapasztalhatott egy hasonló esetet: elmondása szerint ezért is gondolt erre, hogy a partjelző zászlaját használják segítségképpen, mert amikor 16 éves korában az akkori csapattársa pont ugyanígy járt, akkor az edzőjük is ugyanezt tette, amit most ők próbáltak. „Valamit be kell dugni a szájába, hogy ki tudjuk feszíteni, egyből a partjelző zászlajára gondoltam. Először kézzel próbáltuk a száját kinyitni, de olyan zár állt be az állkapocsba, hogy nem tudtunk szétfeszíteni. Ilyenkor az ember elveszti az időérzékét, nekem olyan 5-6 percnek tűnt, de nem tudom, mennyi ideig tartott. A hazai csapat edzőjével, Brakszatórisz András úrral próbálkoztunk, de egyszerűen nem sikerült. Nem tudom, hogy mi a jó ebbe a szituációban, már azon gondolkoztunk, hogy eltörjük az állkapcsát, valaki azt is mondta, hogy egyszerűen csak oldalra kell fektetni. Ezt nem tartottam helyesnek, mert a nyelvét lenyelte, szerintem ilyenkor nem tiszták a légutak, ráadásul a srác epilepsziás rohamhoz hasonló tüneteket produkált, valamint orrán-száján jött a vér. Majd a negyedik próbálkozásra sikerült, elhúztuk a száját, majd egy néző segítségével, aki 15-20 másodperc múlva már fogta a nyelvét, sikerült megmenteni” – fogalmazott portálunknak Szöllősi Ferenc.

„Annyit kértem a nézőtől, hogy el ne engedje a nyelvét, mert ahogy meséltem, az én csapattársam anno visszanyelte a nyelvét még egyszer. Ekkor már könnyebb volt, mire pedig kiérkezett a mentő, már próbált is volna felállni a játékos. Az elején nagyon megijedtünk mindketten az edzővel, hiszen hihetetlen volt, hogy nem tudtunk neki segíteni, semmi sem sikerült. Aztán hál’istennek az élet úgy hozta, hogy ki tudtuk húzni a nyelvét, mire a mentők jöttek, már tudott válaszolni az kérdésekre, így meg tudta mondani a nevét” – fejtette ki a játékvezető.

Ahogy azt Szöllősi Ferenc hozzátette, a játékvezetők minden évben részt vesznek egy egészségügyi tanfolyamon, ez is sokat segített az esetnél, de mivel már egyszer átélte mindezt, ami ezen a meccsen is előfordult, így ebből tudott a legtöbbet meríteni. „Mikor odaértem, már akkor szóltam az asszisztensemnek, hogy hozza a zászlót. Rögtön láttam a játékoson, hogy elvesztette az eszméletét, és látszott, hogy zárva van az állkapcsa. Hál’istennek sikeresen jöttünk ki ebből a dologból. Nem csak én voltam az, aki segített, az edzőkolléga is egyből ugrott, szerintem mióta edzősködik, ilyen gyorsan nem mozgott. Ketten mindezt nem bírtuk volna megoldani, a néző segítsége is kellett. Pánikhelyzetben voltunk, de valamennyi ismeretünk volt arról, hogy mit is kellene ekkor tennünk” – mondta el Szöllősi Ferenc.

Előző sztori

A néma - kiállítás Szentmihályon

Default thumbnail
Következő sztori

Ikonkiállítás Gyálaréten

Legutóbbi hasonló cikkek