Bulvár

Külföldi és magyar embercsempészeket vádolt meg a szegedi ügyészség

Külföldi és magyar embercsempészeket vádolt meg a szegedi ügyészség

2016. május 6., péntek
Külföldi és magyar embercsempészeket vádolt meg a szegedi ügyészség

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt azzal az öt férfival szemben, akik 2015 augusztusában követtek el bűncselekményt.

A vádirat szerint a Németországban tartózkodó szegedi férfi egy az eljárás során ismeretlenül maradt román társával további négy román férfit szerveztek be abból a célból, hogy a szerb-magyar zöldhatár közeléből az általuk biztosított kisteherautóval a más embercsempészek segítségével illegális módon az országba bejutott migránsokat Nyugat-Európába juttassanak. A cselekmény elkövetését röviddel megelőzően a magyar állampolgárságú vádlott a tulajdonában álló kisteherautót egy hamis adásvételi szerződéssel egy nem létező személynek adta el. A román állampolgárságú vádlottak között volt, aki tolmácsként segédkezett a bűncselekmény elkövetésében a nyelvi nehézségeket áthidalandó, volt aki sofőröket szervezett be, illetőleg a többiek sofőrként valósították meg a bűncselekményt. Valamennyi vádlott 2015. augusztus 24-én találkozott Magyarországon a röszkei határátkelőhely közelében levő benzinkút parkolójában. Itt közlésre került a román állampolgárságú vádlottakkal, hogy a részükre biztosított kisteherautóval 20-22 embert kell Nyugat-Európába vinniük. A megbeszélteknek megfelelően azután Mórahalom külterületén felvettek a gépkocsiba 21 főt, köztük 10 szír és 11 afgán állampolgárságú személyt, majd Budapest irányába indultak el oly módon, hogy a kisteherautó útját egy felvezető autóval biztosították. Mindezek ellenére az autópályán a vádlottakat ellenőrzés alá vonták és előállították. A vádlottak által a migránsok szállítására használt gépjármű rakterében a minimális szellőzés miatt mintegy 20-25 perc utazási idő elteltével oxigénhiány alakult volna ki, amely maga után vonta volna a túlmelegedés és a kiszáradás kialakulásának veszélyét is. Mindezekre figyelemmel az adott körülmények között történő szállítás az utazási idő függvényében jelentős testi, lelki gyötrelemmel jár volna a migránsok számára. A román állampolgárságú vádlottak mintegy ezer eurót kaptak a bűncselekmény elkövetése érdekében. A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség a vádlottakat vagyoni haszonszerzés végett, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva, a csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja. A magyar állampolgárságú férfi a bűncselekményt visszaesőként követte el. A vádemeléskor előzetes letartóztatásban levő vádlottak bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.