Kiürítették a nagyfai befogadóállomást

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Illegális bevándorlás - A debreceni menekülttábor

Az utóbbi hónapokban folyamatosan csökkent a nagyfai ideiglenes befogadóállomáson tartózkodók száma, és immár ki is ürítették a tábort – erről tájékoztatta a Belügyminisztérium Algyő nagyközséget. A létesítményhez közeli négy település – Algyő, Hódmezővásárhely, Makó és Maroslele – március elején levélben kérte a tábor bezárását a „jelentős közbiztonsági kockázat elkerülése érdekében”.

Az Algyő közigazgatási területén lévő nagyfai ideiglenes befogadóállomás bezárásáról Lázár János, Csongrád megye 4-es számú választókörzetének fideszes országgyűlési képviselője beszélt először februárban egy lakossági fórumon. A Miniszterelnökséget vezető miniszter akkor azt javasolta, hogy Hódmezővásárhellyel, Maroslelével és Makóval közösen kérjék a települések a kormánytól a tábor felszámolását. Molnár Áron, Algyő polgármestere február végén jelentette be, hogy a nagyközség kezdeményezni fogja a nyitott befogadóállomás megszüntetését, és szólt arról is, hogy egyre több lakossági panasz érkezik a polgármesteri hivatalhoz a bevándorlókkal kapcsolatban. Az algyői testület rendkívüli ülésén egyhangúlag támogatták az erről szóló, Kassné Bakó Ildikó, Gonda János, Herczeg József, Pongrácz Tamás és Roczkó András által jegyzett előterjesztést, majd miután a másik három település képviselő-testülete is állást foglalt a kérdésben közös nyilatkozatban fordultak a települések Orbán Viktor miniszterelnökhöz és Lázár Jánoshoz.

Algyő, Hódmezővásárhely, Makó és Maroslele polgármestere a dokumentumban leszögezték, hogy „a jelentős biztonsági kockázatra tekintettel” kérik a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) által üzemeltetett nagyfai befogadóállomás haladéktalan bezárását. Másrészt úgy értékelték, hogy a határsértések számának növekedése, illetve a migrációs útvonal módosulása indokolja, hogy a kormány megfontolja a magyar-román határszakaszon az ideiglenes biztonsági határzár megépítését. Algyő polgármesterét márciusban arról tájékoztatta Székely Béla, a BÁH befogadó állomások igazgatója, hogy a nagyfai telephelyen összesen 58 külföldi tartózkodott március 24-én. Leírta, hogy a külföldiek átlagos tartózkodási ideje az utóbbi időszak tapasztalatai alapján 22 nap, a telephelyen elhelyezett személyek száma folyamatosan csökken.

Előző sztori

Női labdarúgás: a St. Mihály nyerte a rangadót

Következő sztori

A Nébih növényvédőszer-maradékot mutatott ki egyiptomi paprikában