Gazdaság

Hetven adózó kapott kockázatos minősítést a NAV-tól

Hetven adózó kapott kockázatos minősítést a NAV-tól

2016. május 3., kedd
Hetven adózó kapott kockázatos minősítést a NAV-tól

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által minősített mintegy 560 ezer adózóból csaknem 190 ezer cég adózói életútja alapján a megbízható, jó adózói csoportba került, átlagos besorolást mintegy 370 ezer gazdálkodó kapott, míg az elmúlt negyedévben elkövetett jogsértések miatt 70 adózónak máris rossz, kockázatos minősítést kellett adni - ismertette Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Az államtitkár elmondta, az adóhatóság a héten értesíti a gazdálkodókat a minősítés eredményéről. Hangsúlyozta, minden cég tiszta lappal indult, hiszen csak a 2016. január elseje után elkövetett jogsértésért jár a kockázatos minősítés. A NAV az ügyfélkapun keresztül az elektronikus tárhelyre küldi a besorolásról szóló értesítést. Aki nem ért egyet a besorolásával, a minősítéstől számított 6 hónapon belül kifogást nyújthat be az adóhatósághoz. Érdemes megbízható, jó adózónak lenni, hiszen bizonyos mulasztásoknál nem kell bírságot fizetni, máskor csak az átlagos bírság felével kell számolniuk a megbízhatóként számon tartott adózóknak. Emellett ellenőrzésük legfeljebb 180 napig tarthat, és évente egyszer automatikus részletfizetési lehetőséget kapnak. További előny, hogy számukra 2017-ben és 2018-ban csökken az áfakiutalás átfutási ideje. A kockázatos minősítésű adózóknál ezzel szemben az ellenőrzés határideje 60 nappal hosszabb az általánosnál, az áfakiutalás határideje mindig 75 nap, az ellenőrzési eljárásban megállapított késedelmi pótlékuk naponta a jegybanki alapkamat ötszörösének 365-öd részére emelkedik, adó- és mulasztási bírságuk minimuma és maximuma magasabb az átlagosnál, és a kiszabásuk nem mellőzhető. A kedden benyújtott adócsomag bővíti a kockázatos besorolás feltételeit. Ha a cégnél a tárgyévben és az azt megelőző öt évben a revizorok által megállapított adókülönbözet meghaladja a tárgyévre megállapított adóteljesítményének a 70 százalékát, a javaslat elfogadása esetén kockázatos adózóként tartja majd számon a céget a hivatal. Az is kockázatos adózói minősítést eredményez, ha a gazdálkodónál a tárgyévet megelőző két év mulasztási bírságainak az összege meghaladja a tárgyévre megállapított adóteljesítményének a 70 százalékát.

Tállai András

a tavaszi adócsomagról tartott sajtótájékoztatón kérdésekre válaszolva elmondta, a cafeteriával kapcsolatos változásokat nem tartalmazza az adócsomag, de ha a parlamenti vitában a kormány, illetve az Országgyűlés többsége, a frakciók egyezségre jutnak, az is belekerülhet a törvényjavaslatba. A jövő évi költségvetési törvényjavaslat elkészítésekor figyelembe vették az adójavaslatokat, különösen a dohánytermékek esetében. Arra a kérdésre, módosítani kell-e az idei költségvetést az iskolák állami tulajdonba kerülése miatt, azt válaszolta, folyik ilyen munka, a javaslatnak még ebben a hónapban a parlament elé kell kerülnie. Egy másik, az MNB alapítványaival kapcsolatos kérdésre válaszolva elmondta, az Európai Központi Bank két jelentését olvasta, azok szerint ellenőrzésről van szó, szankciót, figyelmeztetéseket nem tartalmaznak a jelentések. Az államtitkár egy másik kérdésre válaszolva kifejtette, hogy teljesen átalakították a NAV végrehajtási rendszerét. Az átalakítás nem csökkentette a NAV bevételeit, amelyek április 30-áig 4,5 százalékkal, 169 milliárd forinttal haladták meg az előző évit. Mint elmondta, a végrehajtás korábban abból állt, hogy fizetési felszólításokat küldtek ki, illetve inkasszót nyújtottak be az adózó számlájára. Ha 20-a volt a határidő, és az összeg 21-én nem volt a NAV számláján, már 22-én benyújtották az inkasszót. Most 7 nap után kerül sor erre, és az adózók fele saját maga egy-két napon belül befizeti elmaradt adóját, ami nem végrehajtási bevételnek minősül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.