Hétvégi programajánló: Hídivásár, Napoleon

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

invitel_hidivasar06kf

A borok kerülnek a középpontba a Belvárosban, ősbemutatóra készül a REÖK, vásárrá változik a Belvárosi Híd, a Rongyban pedig lemezbemutató várja a közönséget.

A hídi vásár szervezői megrendelték a jó időt hétvégére, ismét érdemes lesz tehát túracipőt húzni és egy hatalmas sétát tenni a Szeged Napja forgatagban. A Belvárosi híd újra megtelik kézművesekkel, ezerféle érdekességgel térhetnek haza a turisták vagy éppen a szegediek. A szegedihez hasonló hídi vásári hangulatot keresve sem találni máshol, a kézművesek vására immár 17., a civilek utcája pedig 5. alkalommal nyit május 21. és 22. között. Lehetetlen vállalkozás lenne felsorolni, mennyi kézműves, hányféle különlegességgel érkezik a vásárba, annyi azonban bizonyos: idén is benépesül a Belvárosi híd és az Oskola utca, de a Somogyi-könyvtár előtti terület sem marad üresen. Részletek ITT.

A XXI. Szegedi Borfesztiválnak otthont adó Széchenyi téren 155 pincészet képviselői várják a kilátogatókat 11 napon át. A borfesztiválon – amely két évtized alatt a néhány kiállítóval induló rendezvényből az ország egyik legnagyobb borászati eseményévé vált – százötven pincészet nedűiből kóstolhat a több tízezer látogató.

Ősbemutatóra készül a REÖK: péntek este tartják a Lanczkor Gábor kortárs költő, író Ellenkultúra/Vérpanoráma c. drámájának premierjét a nemrég kialakított, professzionális színházteremben. Herczeg Tamás rendező koncepciójában a különleges darab egy szertartartásjáték keretében elevenedik meg. Az előadás két estén lesz látható, május 20-án 19 órától és május 21-én 17 órától.

Newborn Mind című lemezét mutatja be a Rongy Kocsma színpadán az Egyesült Királyság-beli Napoleon szombat este 19 órától. Vendégként a szegedi Everwhite lép fel.

Folyamatos kiállítások, programok:

India02

Indiában élt, magyar származású festőművésznők alkotásaiból nyílt kiállítás a Móra-múzeumban: az anya, Sas Brunner Erzsébet és lánya, Brunner Erzsébet olyan indiai történelmi szereplőket is megfestettek, mint Mahatma Gandhit, India kultikus politikusát és szellemi vezetőjét. 1930-ban költözött Indiába a nagykanizsai Sas Brunner Erzsébet és lánya, Brunner Erzsébet képzőművész egy látomás hatására. A két nő egész további életét Indiában töltötte: megismerkedtek Mahatma Gandhival, az indiai függetlenségi harc vezetőjével, akiről később portrét is festettek. A lány Indira Gandhi, India miniszterelnöknőjének közeli barátja lett, akit 1984-ben tragikus körülmények között saját testőrei gyilkoltak meg. A szegedi múzeumban a két festőművésznő alkotásait ismerhetik meg most az érdeklődők: a közel negyven festményen csendéletek, tájképek, a buddhizmussal kapcsolatos látomások elevenednek meg. Emellett bemutatják a nagy indiai közéleti személyiségekről, politikusokról készült portréikat, valamint a festőnők használati tárgyait, ékszereit és buddhizmussal kapcsolatos emlékeit is.

erme01

Tapintható kiállítást tekinthet meg a közönség a Móra Ferenc Múzeumban: az Ujj-É című tárlaton érméket foghat kézbe, tapogathat meg bárki a Kultúrpalotában. Egy újszerű kezdeményezés kapcsán jött létre az a tapintható érem-kiállítás, melyet a szegedi Móra Ferenc Múzeumban mutatnak most be. A közel száz alkotást tartalmazó tárlaton bárki megfoghatja az érméket, sőt! A kiállítás kifejezett célja, hogy a tapintható érmék segítségével közelebb hozza a tárgyakat a látogatókhoz. A tárlaton tizenhét kortárs éremművész alkotásait mutatják be, melyek mindegyike izgalmat rejt magában tapintás szempontjából. Az érméket különleges biztonsági szalaggal látják el, valamint biztonsági kapukkal őrzik, így garantálva épségüket. A technológiai megoldás révén a kiállítás helyszínén a látogató szabadon mozoghat az éremmel, elveheti a teljesen nyitott tárolóból, leülhet, összehasonlíthatja más darabokkal, azaz: „ismerkedhet” vele.

Európában egyedülálló több ezer darabból álló Informatika Történeti Kiállítás tekinthető meg 1300 négyzetméteren, Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság jelentős szellemi és anyagi ráfordítással hozta létre és folyamatosan fejleszteni a világ vezető informatika történeti múzeumaival vetekedő kiállítást. A múzeumban olyan gépeket, eszközöket ismerhetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók, amelyek a számítástechnika fejlődését mutatják be a kezdetektől egészen napjainkig. Több száz tonna számítástechnikai berendezés, ami nélkül nem lenne érintőképernyő, laptop, okostelefon, internet. Eddig még a világon sehol sem látott Neumann relikviákat is megcsodálhatnak az érdeklődők, amelyekkel a XX. század egyik legnagyobb, magyar tudósának állítanak emléket.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Előző sztori

Budaházy-ügy: A védő szerint nem történt terrorcselekmény

Következő sztori

Botka: „Méltónak tűnünk elődeinkhez” – Csapó Benő lett Szeged díszpolgára + FOTÓK