Közélet

Fazekas: változatlanok a feltételek a földárverések harmadik ütemében

Fazekas: változatlanok a feltételek a földárverések harmadik ütemében

2016. május 24., kedd
Fazekas: változatlanok a feltételek a földárverések harmadik ütemében

Változatlan feltételek mellett licitálhatnak a gazdák a földárverések harmadik ütemében - fejtette ki Fazekas Sándor az M1 aktuális csatornán kedden reggel.

A földművelésügyi miniszter elmondta: a nyilvános árveréses értékesítésnél megbízhatóbb, átláthatóbb nincs, így nem látták szükségét a módosításnak. A legfontosabb továbbra is, hogy földművesek vehetnek Magyarországon földet, akik mintegy 110 ezren vannak. A szaktárca vezetője arra számít, hogy a harmadik ütemben meghirdetett 60 ezer hektár jelentős része elkel, eddigi tapasztalatok alapján egy körben átlagosan 40-60 százalék volt a vásárlási hajlandóság. Emlékeztetett, hogy a "Földet a gazdáknak!" program eredményeként az öt évvel ezelőtti 250-ről közel felére, 130-ra csökkent a nagybirtokok száma. A területük nagysága pedig csaknem 800 ezer hektárról, 440 ezer hektárra mérséklődött, ami igazolja, hogy egyre több kis- és közepes gazda jut földhöz és ezzel életlehetőséghez. Megjegyezte, hogy a kormány célja továbbra is az agrár középosztály erősítése, a kis- és közepes családi gazdaságok földhöz juttatása és hogy 80-20 százalék legyen a családi gazdaságok és a nagybirtokok aránya.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.