Kultúra

Építészet és a századforduló üzenete - szecesszió a Somogyiban

Építészet és a századforduló üzenete - szecesszió a Somogyiban

2016. május 10., kedd
Építészet és a századforduló üzenete - szecesszió a Somogyiban
szecesszios_kiallitas_somogyi

Előadásokkal és kiállításokkal várja a látogatókat a Somogyi-könyvtár a szecesszió világnapja alkalmából.

Szecesszió: a századforduló üzenete – kiállításmegnyitó

- május 12. (csütörtök), 16 óra – Somogyi-könyvtár, földszinti kiállítótér

A Somogyi-könyvtár első alkalommal vesz részt a szecesszió világnapja (június 10.) rendezvénysorozatában. A könyvtár gyűjteményének a szecesszió időszakában készült legszebb kötetei, könyvillusztrációi, folyóiratai és dokumentumai idézik meg a századforduló meghatározó stílusirányzatát, kiemelve annak megannyi szegedi vonatkozását a művészetektől az egyedi építészeti remekekig. A kiállítást az „Alföldi szecesszió" című vándorkiállítás teszi teljessé, Tíz tematikus és tíz mikrorégiós tablón több mint 150 épület szerepel, közöttük több szegedi is látható. Az Alföldnek igen jelentős szecessziós épített öröksége van, ezt mutatja be a lehető legteljesebb merítésből válogatott képanyag. A négynyelvű tablókat Brunner Attila művészettörténész és Veress Dániel történész állította össze. A megvalósításhoz a Balogh Bertalan Művészeti Alapítvány a Magyar Művészeti Akadémia pályázatán nyert támogatást. A kiállítás a kiskunfélegyházi Kiskun Múzeumban mutatkozott be, vándorútjának első állomása Nyíregyháza volt, ahonnan Nyírbátorba szállították, ezt követően most Szegeden láthatja a közönség. A Szecesszió: a századforduló üzenete című tárlatot május 12-én, csütörtökön 16 órakor Tóth Attila művészeti író nyitja meg. A kiállítás ideje alatt – előre egyeztetett időpontban – ingyenes tárlatvezetés kérhető. A kiállítás július 2-ig tekinthető meg.

A Szecesszió világnapja

A magyar kezdeményezésű szecessziós világnap Antonio Gaudí és Lechner Ödön építészek halálának napjához (június 10.) kapcsolódik. Az érdeklődők előadásokon, kiállításokon, tárlatvezetéseken és városismereti sétákon vehetnek részt.

Szecessziós építészet az Alföldön – előadás

- május 12. (csütörtök), 16.30 óra – Somogyi-könyvtár, alagsori klub

Az előadás az Alföldi szecesszió című tablókiállításhoz kapcsolódva, jellegzetes példákkal röviden bemutatja egy régióként megnevezhető (kultúr)tájegység szecessziós épített örökségét. A stílus születésétől és jelentőségétől indulva felvázolja, hogyan vált a szecesszió regionális jelenséggé, mi volt ebben a fellendülő magyar ipar, a nívós termékeket (stukkó- és kerámiadíszeket) gyártó manufaktúrák szerepe. Szó esik az Alföldre irányuló, az értékeket számba vevő új kutatásokról is, amelyek eddigi merítései is korábban nem feltételezett gazdagságra világítottak rá. Előadók: Veress Dániel (történész, doktorandusz, ELTE BTK) Brunner Attila (művészettörténész, doktorandusz, ELTE BTK).

Szeged szecessziós épületei – Illés Tibor fotókiállítása

- július 2-ig – Somogyi-könyvtár, földszinti Internet-tér

A teljes alakos épületfotók mellett oromdíszek, különleges ablakformák, mozaikképek, lépcsőházak és épületbelsők részletein időzhet tekintetünk. Ezek a részletek olykor az újdonság varázsával hatnak ránk, pedig hétköznapjainkban talán többször is elhaladunk némely épület előtt. Illés Tibor fotói ismert és olykor ismeretlen látószögből mutatják meg a teret, ahol élünk. Illés Tibor fotókiállítása július 2-ig tekinthető meg.

Magyar szecessziós építészet – képeslap-kiállítás

- május 31-ig – A Somogyi-könyvtár Csillag téri fiókkönyvtára (Szeged, Kereszttöltés u. 29.)

A szecesszió világnapja alkalmából rendezett Somogyi-könyvtári programsorozathoz kapcsolódik a Magyar szecessziós építészet című képeslap-kiállítás, amely május 31-ig tekinthető meg a Csillag téri fiókkönyvtárban. A tárlaton Steiner Józsefné képeslap-gyűjteményének legszebb darabjaiból látható válogatás.

Steiner Józsefné így vall gyűjtőszenvedélyéről:

“Huszonöt éve gyűjtöm a képeslapokat. A teljes gyűjteményem 55 ezer darabból áll. Kezdetben minden érdekelt, ma már csak az egyes kiemelt területeket gyarapítok, mint például a magyar történelem, irodalom és zeneművészet. A képeslapokat a könyvtárakban használatos nemzetközi osztályozás (ETO) szerint csoportosítottam, s albumokban, dobozokban, illetve a kiállítási kartonokra feldolgozva tárolom. Kiállításra eddig hatvan témában 6 ezer 500 lapot dolgoztam fel, 305 kiállításon vettem részt, ebből 180 alkalommal önálló kiállításon, l8 megye 81 városában. Külföldön 11 helységben fogadták anyagaimat, Szerbiában (a Vajdaságban) és Szlovákiában. Büszke vagyok arra, hogy Szlovákiában, Borsiban, Rákóczi szülőházában kétszer is szerepelt Rákóczi-anyagom. 2009-ben, a Magyar Nyelv Éve alkalmából önálló kiállítás formájában a Kazinczy-emlékhelyeken: Sátoraljaújhelyen, Sárospatakon, Kassán mutatták be a Kazinczy Ferenc életútja, Kazinczy-emlékek című összeállításomat. Kiállítói tevékenységemet számtalan oklevéllel ismerték el. Nagyatádon 39 éve élek, a város Kulturális díját tizennégy éve kaptam meg. A kiállításokon túl több nagy tematikus könyvhöz és kisebb kiadványokhoz nyújtott képi anyagom – közel 20 könyvben – is igazolja aktív gyűjtői tevékenységemet.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.