EHÖK: Méltatlan elbánásban részesült a kancellár (FRISSÍTVE)

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

kancellarvaro_sajttaj001kf

Az EHÖK az Átlátszó Oktatást és Szalai Balázst támadta sajtótájékoztatóján, őt egy egyetemi üzleti érdekkör napszámosának nevezte Patai Ádám sajtófőnök. Szalai viszont nem érti, hogy mi összefüggés lenne újságírói tevékenysége és munkahelye között.

“Az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat naivan azt gondolta, hogy egy önmagát tényfeltáró újságíróként tituláló egyén nem a vélemény szabadságára hivatkozik, hanem állításait tényekkel támasztja alá” – vélekedett Patai Ádám, a Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzatának (EHÖK) sajtófőnöke a “kancellárváró” sajtótájékoztatón, ami inkább az Átlátszó Oktatásról, az oldalon megjelent cikkről és a hozzá kapcsolódó perről szólt. Az EHÖK az utóbbi évek választásainak iratait is kikészítette, hogy bizonyítsa igazát.

Úgy látja, csak a kancellárt és a hallgatói önkormányzatot támadta az utóbbi időben, a “látszólag független bajkeverő, Szalai Balázs“. Később az újságírót “egy egyetemi üzleti érdekkör napszámosának”, majd “bértollnoknak” nevezte. Ezt azzal indokolta, hogy Szalai Balázs a bírósági iratok szerint egy olyan cégcsoport Kft.-jénél dolgozik, amelynek tulajdonosai között egyetemi döntéshozók vannak, s az elmúlt öt évben tízmilliós megrendelésük volt az SZTE-től. Közérdekű adatigénylést nyújtanak be, hogy a feltételezett összefüggéseik megerősítést nyerjenek, bíznak abban, hogy még az új kancellár megérkezése előtt megjön a válasz.

“Szerintünk a kancellár úr méltatlan elbánásban részesült. A hallgatói önkormányzat nem kíván találgatásokba bocsátkozni, hogy kinek volt érdeke megbuktatni őt” – tette hozzá, de határozottan tagadta, hogy bármi együttműködés lenne közöttük és Devecz Miklós között.

A SZEGEDma szerette volna, ha az EHÖK elnöksége reagál az OHA közleményére, de nem éltek a lehetőséggel. A HVG kérdésére azt nyilatkozta Patai Ádám, hogy az szmsz biztosítja azt, hogy bárki szabadon induljon az EHÖK elnöki pozíciójáért. (Egy éves eltiltását leszámítva 2007 óta Török Márk az egyetemi hallgatói önkormányzat vezetője. 2004-ben lett először a Bölcsészettudományi Kar HÖK-jének az elnöke 18 évesen – szerk.) Lapunk arról is érdeklődött, hogy nem lenne-e demokratikusabb, ha közvetlen a hallgatók döntenének az EHÖK elnökéről, de válasz helyett a HÖK-elnökök túlzott befolyásának tagadásáról beszélt a sajtófőnök, amit újságírónk nem is említett.

Szalai Balázs is megjelent a helyszínen. Cáfolta, hogy az említett cégnél dolgozik, csupán a per idején volt alkalmazott, s nem érti, hogy mi összefüggés lenne újságírói tevékenysége és munkahelye között. Az Átlátszó Oktatás másik újságírója úgy vélekedett, a közérdekű adatigénylés előtt alaptalanul próbálják összefüggésbe hozni a különböző információkat. Patai Ádám szerint két egyetemi egység párharcáról van szó, s nem az EHÖK és az Átlátszó Oktatás vitájáról. (A blog korábban más, nem SZTE-s hallgatói önkormányzatokat is támadott – szerk.)

no images were found

Előző sztori

Turisztikai kormánybiztos: a turizmus kivételes lehetőség előtt áll

Következő sztori

Több mint 500 millió forintból épül sportcsarnok Mórahalmon