Egyház

Csíksomlyói búcsú: megtelt zarándokokkal a csíksomlyói hegynyereg

Csíksomlyói búcsú: megtelt zarándokokkal a csíksomlyói hegynyereg

2016. május 14., szombat
Csíksomlyói búcsú: megtelt zarándokokkal a csíksomlyói hegynyereg
Csíksomlyói búcsú - Zarándokok

Idén is megtelt zarándokokkal szombat délelőtt a csíksomlyói hegynyereg. A helyszínre vezető csíkszeredai Szék utcán szombat reggel tömött sorokban haladtak a zarándokok a csíksomlyói kegytemplom felé, ahonnan felkapaszkodtak a hegynyeregbe. A hagyomány szerint keresztaljáknak nevezett (kereszt alatt vonuló) csoportok élén tábla jelzi a település nevét, ahonnan érkeztek. Az egyházi zászlók mellett megannyi magyar és székely zászló is tarkította a képet.

A hegytetőn a búcsú előtti órákban a szervezők folyamatosan jelentették be az érkező csoportok lélekszámát, és a csoportvezetők nevét. A gyalogos zarándokcsoportok bejelentését olykor megtapsolta az összegyűlt tömeg. Csíksomlyón 449 éve gyülekeznek pünkösd szombatján a zarándokok annak emlékére, hogy a csíki székelyek a Tolvajos tetői csatában legyőzték János Zsigmond csapatait, amikor a fejedelem protestáns hitre próbálta kényszeríteni a székelyeket. Székelyruhás fiatalok vitték a hegyre azt a kötélkordont, amelynek oltalmában az egyházi vezetők érkeztek a Hármashalom oltárhoz. A kordonban zarándokolt

Áder János

köztársasági elnök, és felesége

Herczegh Anita

. A zarándokok között van

Semjén Zsolt

miniszterelnök-helyettes és

Lezsák Sándor

, az Országgyűlés alelnöke is. Az idei búcsú ünnepi szónoka

Csintalan László

tiszteletbeli kanonok, tiszteletbeli főesperes, csíkdelnei plébános.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.