Bemutatják az első kenderrel vetett területeket Algyőn

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

kender_nagylak_fbA Csongrád megyében egykor népszerű kultúrnövény fellendítésén dolgozik Algyő Nagyközség Önkormányzata és a Csongrád Megyei Önkormányzat által életre hívott kender vertikum. Az algyői fórumon szó lesz a méltatlanul elfeledett kender másodlagos feldolgozóipari lehetőségeiről, valamint bemutatják az első mintavetéseket is.

Újra lendületbe kívánja hozni a kendert Algyő Nagyközség Önkormányzata és a Csongrád Megyei Önkormányzat, ennek érdekében hozták létre a kender vertikumot. A Kárpát-medencei ipari kendertermelésnek megújításáról és az erre épülő gazdaság létrehozásának lehetőségéről február elején tartott budapesti fórum ismét ráirányította a figyelmet erre a területre. Algyő szintén fontos partner az ipari kenderprogram újjáélesztésében, és nem csupán a vetőmag- és az alapanyag-előállítás tekintetében: a településen található ipari parkban kíván helyszínt biztosítani egy elsődleges feldolgozó központnak, amely német partnercéggel együttműködve többek között épületszigetelő anyagok gyártásával foglalkozhat.

Füzesy Istvántól, Algyő gazdasági referensétől megtudtuk, a háttérben történő egyeztetéseket és tervezési folyamatokat végre konkrétumokkal is alá tudják támasztani, az első mintavetés ugyanis már megtekinthető Algyő határában. “A projektpartneri vetés és projektterv keretében bemutatjuk a már kész mintavetést és a május 30-án, kenderrel frissen vetett területet is, így a résztvevők együtt láthatják a folyamatokat. Békés megyében már volt egy hasonló, sajtónyilvános vetésbemutató, de azon a területen a kézi munkával végzett kendertermesztés a cél, míg Algyőn a másodlagos feldolgozóipart szeretnénk megvalósítani, vagyis a gépi feldolgozást szeretnénk meghonosítani” – nyilatkozta portálunknak a gazdasági referens.

Algyő szeretne élen járni a méltatlanul elfeledett kultúrnövény fellendítésében, s a május 30-ai bemutatón a többi megyei településnek is megmutatni, miként lehet és miért érdemes visszatérni a kendertermesztéshez. Ugyanakkor a határon túlról is várnak résztvevőket, tapasztalatcsere céljából. Füzesy István elmondta, az elmúlt évtizedekben lenullázódott hazánkban a kenderipar, akár a termesztést, akár a feldolgozást nézzük, ezért az egészet újjá kell építeni. A kenderből készült holmikat felváltották az olcsó, műanyag felhasználásával készült ruhaneműk, a tudatos vásárlásnak és a műanyagra való érzékenységnek köszönhetően azonban megnőtt az igény a minőségi darabok iránt.

Előző sztori

Elhunyt Kertai Pál, az ÁNTSZ megalapítója

Következő sztori

Futsal: viszontagságos szezont zárt az SZTE EHÖK SE