Közélet

Bárki szerződhet magával a leszokás érdekében a Nemdohányzók Világnapján

Bárki szerződhet magával a leszokás érdekében a Nemdohányzók Világnapján

2016. május 30., hétfő
Bárki szerződhet magával a leszokás érdekében a Nemdohányzók Világnapján

Május 31-én, reggel 9-től délután 2 óráig várják a Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának munkatársai a Rákóczi téri, központi épület aulájában azokat az ügyfeleket és kollégákat, akik érdeklődnek az aktív és a passzív dohányzás veszélyei iránt – ideértve a vízipipázást és az elektromos cigarettát is. A rendezvényen a leszokni kívánók szerződést is köthetnek magukkal annak érdekében, hogy felhagyjanak a káros szenvedéllyel. Az egészségvédők az interaktív program során számos motiváló információt szolgáltatnak ehhez, kezdve a pénzügyi megtakarítástól egészen az egészségi állapot gyors javulásáig. A rendezvény célja, hogy a dohányos ügyfeleket és munkatársakat rávegyék: legalább ezen a napon ne gyújtsanak rá, s ha tehetik, akkor végleg mondjanak búcsút a cigarettának.

Minden évben május 31-én tartják a Nemdohányzók Világnapját, amelyet 1987-ben hívott életre az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azzal a céllal, hogy ráirányítsa a figyelmet a cigarettázás ártalmaira és a dohányzásmentes életmód előnyeire. A "dohányzási világranglistán" hazánk dobogós helyen van. Ez azt jelenti, hogy 2010-ben hazánkban több mint húszezer ember veszítette életét a dohányzással összefüggő betegségek következtében: ez a szám az éves halálesetek 16 százalékát teszi ki. Ugyanakkor megközelítőleg 2500 az olyan passzív dohányosok száma, akiket mások cigarettafüstje öl meg, a nemdohányzók által belélegzett dohányfüst ugyanis veszélyes a szervezetre. A dohányosok környezetében élőknél gyakoribbak a szívpanaszok, romlanak a már meglévő tünetek, fokozódik a halálos szívizomelhalás gyakorisága. A passzív dohányos kismamák magzata növekedésében elmarad, a dohányfüst ártalomnak kitett csecsemők körében gyakoribb a bölcsőhalál előfordulása. Ám nem csupán a felnőttek, de a fiatalok is egyre többen válnak a dohányzás rabjaivá: minden ötödik tízéves már elszívta az első cigarettáját, a 13 évesek között 50 százalékos az arány, 10 középiskolásból pedig már 7 cigarettázott. Sokan a dohányos szülőktől lesik el a rossz szokást, nem beszélve arról, hogy minden ötödik ilyen gyerek egy doboz cigarettát szív el passzív dohányosként egyetlen hétvége alatt. Ugyanakkor káros szenvedély a dohányzás abból a szempontból is, hogy rendkívül költséges. Egy átlagos dohányos tíz év alatt közel 75 ezer darab cigarettát szív el, az, aki napi egy dobozzal „fogyaszt”, négy millió forintot költ cigarettára ez idő alatt. Az ilyen és hasonló veszélyes és káros következmények miatt szervezik meg a figyelemfelhívó rendezvényt a főosztály egészségvédői. Nap közben 9 és 14 óra között készséggel állnak a dohányzók és a nem dohányzók rendelkezésére, hogy tájékoztatást tudjanak nyújtani az olyan és hasonló kérdésekkel kapcsolatban, mint például: · Hogyan készüljön fel a dohányos a cigaretta letételére? · Hogyan küzdheti le a megvonási tüneteket? · Hogyan szerezzen támogatókat a sikeres leszokás érdekében? · Hogyan ismerje fel a dohányzást kiváltó körülményeket? A rendezvényen smokelyzer készülékkel bárki számára elvégzik a vérhaemoglobinhoz kötött szénmonoxid százalék értékek mérését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.