Közélet

Az egyetem nem működhet ipar nélkül, és ez fordítva is igaz - Szeged tanulhat a győri példából?

Az egyetem nem működhet ipar nélkül, és ez fordítva is igaz - Szeged tanulhat a győri példából?

2016. május 2., hétfő
Az egyetem nem működhet ipar nélkül, és ez fordítva is igaz - Szeged tanulhat a győri példából?
egyetem_es_ipar001kf

Nem hiába a 2002-ben kibővített egyetem, az 1800 főt foglalkoztató autógyár - Győr messze elhúzott a magyar nagyvárosok mellett; Szeged is csak pislog a szélsebesen fejlődő gazdasági, ipari, oktatási, kulturális és sportközpont után. Rechnitzer János egyetemi tanár arról tartott előadást az SZTE GTK-n, milyen eredményei vannak a győri városvezetés, a Széchenyi István Egyetem és az Audi hazánkban példátlan összefogásának.

Egészen az Audi 2011-es, közel egymilliárd forintos beruházásáig aligha tekintettek Győrre preferált területként; még az 1990-es évek nemzeti fejlesztési terveiből is kimaradt, az ország olyannyira nem számolt a térségben rejlő lehetőségekkel. A Győr-Moson-Sopron megyei város azonban jelentős fejlődésnek indult az elmúlt évtizedekben, ami

Rechnitzer János

, a Széchenyi István Egyetem tanára, a Magyar Regionális Tudományi Társaság elnöke szerint annak köszönhető, hogy a városvezetés, az egyetem és a befektetők hármasa együtt tervezik a jövőképet. Pedig a város gazdaságát jelentősen irányító "hármasegységből" néhány éve még hiányzott az egyik legbefolyásosabb elem: az egyetem. A Széchenyi István Egyetem jelenleg formájában, a maga 2002-es megalakulásával, az ország egyik legfiatalabb felsőoktatási intézményének számít; 1968-tól jogelődje, a Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskola működött Győrben, ahol mérnököket képeztek. Az 50 akkreditált képzéssel rendelkező egyetem mára irányító szereplővé nőtte ki magát a térségben, sőt, a Műszaki Tudományi Kar intézetei fogadják olyan más magyar felsőoktatási intézmények delegáltjait, akik a jó példa elsajátításáért utaznak Győrbe. Többek között a szegedi egyetem oktatói is visszatérő vendégeik.

egyetem_es_ipar006kf

Rechnitzer János megjegyezte, az egyetem tudatosan épít az 1800 főt foglalkoztató Audi-gyárra, a Jedlik Ányos Gépész-, Informatikai és Villamosmérnöki Intézetben a hallgatók például gépipari automatizálást, elektrotechnikát, több szakirányon mechanikát és programozott vezérlést is tanulhatnak. Ami az MRTT elnöke szerint a legfontosabb, hogy a város fejlesztési stratégiái már nem kizárólag az egyetemről szólnak, hiszen olyan tudástér alakult ki, ami az általános iskolásoktól a középiskolásokig bezárólag felkarolja a gyerekeket, s segíti őket például a pályaválasztásban. Ennek meg is vannak az eredményei: az elszármazott fiatalok többsége visszatér szülővárosába, a munkanélküliségi ráta kedvező, a diplomások a végzést követő két hónapon belül el tudnak helyezkedni, az agglomerációból pedig naponta 35 ezer ember utazik munka vagy tanulmányai miatt a nagyvárosba. A következő, amire Győr az elkövetkező hónapokban erősen ráfekszik majd, az a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál szervezése. A jövő júliusban megrendezendő ifjúsági fesztiválon atlétika, kézilabda, torna, judo, úszás, kosárlabda, kajak-kenu és röplabda sportágakban mérik össze tudásukat a tehetségek. Addigra olyan közép-európai edzőközpont szeretne létrehozni a város, ahol legalább féltucat sportágban tarthat szakmai fejlesztéseket, erősítheti az utánpótlás-nevelést, így megteremtve a hazánkban még gyermekcipőben járó sportgazdaság alapjait.

egyetem_es_ipar007kf

Ahogy Rechnitzer János fogalmazott, a győri egy elitista modell képes volt elérni azt, hogy a városvezetés-egyetem-ipar képviselői közös megegyezés alapján hajtsanak végre fejlesztéseket, ennek eredménye a helyi zsinagóga átépítése, az úgynevezett Mobilisz központ, a sportcsarnok és a megyei könyvtár is. Bár szerinte az együttműködés mértéke példaértékű minden magyar nagyváros számára, hamarosan egy új stratégiai gondolkodás mentén kell alakítani Győr gazdaságát, ami képes kilépni az Audi és a Széchenyi István Egyetem árnyékából, s bevonja a térség minden gazdasági szereplőjét, valamint szintre hozza a szakközépiskolák, magániskolák és egyéb képzőhelyek színvonalát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.