Közélet

Ápolói béremelés és fűben az orvosság – Szegeden gyűjtött aláírást a 4K!

Ápolói béremelés és fűben az orvosság – Szegeden gyűjtött aláírást a 4K!

2016. május 14., szombat
Ápolói béremelés és fűben az orvosság – Szegeden gyűjtött aláírást a 4K!
4k_sajttaj002kf

Az előbbiről beszélt lapunknak a párt elnöke, az utóbbiról lehetett szórólapot elvinni. 50 százalékos béremelést javasolna az egészségügyben a Negyedik Köztársaságért párt.

Esős idő, ápolónői béreket összevető szóróanyag, s a marihuána orvossági célú felhasználásának legalizációját támogató lap. (Fűben az orvosság! – írják. A sajtótájékoztató előtt pár perccel a papír becsúszott az aláírásgyűjtő ív alá.) Szegeden kezdte meg aláírásgyűjtő kampányát a 4K!, azaz a Negyedik Köztársaságért párt. Az egészségügyi dolgozók 50 százalékos béremelését szeretnék elérni, habár hangsúlyozottan nem egy népszavazás kiírásának céljából kérik a szignókat. A párt elnöke,

Istvánffy András

úgy véli, azonnal meg kell tenni ezt a lépést. „Az egészségügy katasztrofális helyzetben van, lehetetlenül keveset keresnek az emberek, ma már egy ápoló kétszer annyit kap Szlovákiában, mint Magyarországon” – szerinte érthető, hogy nem válunk Svédországgá, „de az nonszensz”, hogy már északi szomszédunknál is magasabbak a bérek. Komolytalannak tartja nemcsak a kormány 10 százalékos béremelését, hanem a szakszervezetek követeléseit, amelyek a 20-30 ezer forint plusz juttatást céloztak meg a tárgyalások során. Az a véleménye, soknak tűnik, hogy a kormány 167 milliárd forinttal többet fordít az egészségügyre, mint korábban, de ez kevesebb, mint amit az MNB árfolyamnyereségéből alapítványoknak adott. Úgy gondolja, csak a felső középosztály tagjai kapnak jó egészségügyi ellátást, akik vagy meg tudják fizetni a magánklinikákat, vagy hálapénzt tudnak adni. Problémának tartja, hogy kevés az ápoló, az ő munkájukat is gyakran orvosok kénytelenek ellátni, s inkább az utóbbiak vannak előtérben, ezért ő nekik százezer forintos béremelést kínálnak. Kérdeztük arról is, hogy a hálapénzzel mit tenne, hiszen egyes orvosoknak az alapbér marad, mások viszont milliókat keresnek ezzel – állítják az utóbbi évek felmérései. Szerinte a hálapénzhez kapcsolódó problémák megoldásához „rendes bérek” kellenek, s utána lehet mást tenni. Elmondta, egyik rokona altatóorvos, s tapasztalta, ezen összegek eloszlása egyenetlen, az ő szakmájának alig jut belőle. „Ez egy támogató aláírásgyűjtés, nem népszavazás” – hívta fel a figyelmet Istvánffy. Az aláírásgyűjtést egyórás kitelepüléssel kezdték Szegeden, következő nap Békéscsabán folytatják tevékenységüket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.