Kultúra

A munka gyümölcse - Fiatal koreográfusok estje Szegeden

A munka gyümölcse - Fiatal koreográfusok estje Szegeden

2016. május 3., kedd
A munka gyümölcse - Fiatal koreográfusok estje Szegeden
Hegedûs Tamás; Juronics Tamás

A munka gyümölcse címmel a társulat két fiatal táncos-koreográfusa - Hegedűs Tamás és Czár Gergely - egy-egy darabját mutatja be a Szegedi Kortárs Balett május 11-én.

A produkció célja, hogy az együttes táncosai is bemutathassák koreográfusi tehetségüket a közönségnek - mondta

Juronics Tamás

az előadás keddi nyilvános próbáján, hozzátéve, hogy 1990-ben maga is hasonló módon kezdte koreográfusi pályáját az akkor Imre Zoltán vezette társulatban. Néhány éve Harmadik műszak címmel játszották a szegedi Kisszínház balett-termében a társulat táncosainak rövid koreográfiáit - idézte fel a Kossuth-díjas művész.

Czár Gergely

, akinek Doboz című munkája egyben vizsgadarabja is a Magyar Táncművészeti Főiskola koreográfus szakán, elmondta: a személyes ihletésű mű saját élményeiből táplálkozik, igyekezett azonban megtalálni azokat a pontokat, amelyekhez mindenki tud kapcsolódást találni saját életéből. A történet egy férfi-női kapcsolat emlékrendszeréről szól, párok jelennek meg a színen, akik múltjukban megszakadt kapcsolataikkal találkoznak újra. A Harangozó-díjas táncművész számára különleges feladat, hogy koreográfusként maga is szereplője a műnek. Mint mondta, a koreográfia jelentős részét úgy készítette, hogy a zenét elindítva, szemét becsukva lépésről-lépésre elképzelte a mozdulatokat.

A munka gyümölcse - Fiatal koreográfusok estje Szegeden

Hegedűs Tamásnak

kihívás volt felállni a táncosok közül és koreográfusként dolgozni, de kollégái partnerek voltak a munkában. Elmondta, Flash című munkája az emberi személyiség sokszínűségét mutatja be. A darab egy férfi kapcsolatait ábrázolja a nőkkel, egyaránt megjelennek benne a szereplők jó és rossz énjei. A produkció nem csak a táncos-koreográfusoknak kínál bemutatkozási lehetőséget: a látványvilágért, jelmezekért és díszletekért Bianca Imelda Jeremias négy tanítványa, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem másodéves hallgatói felelnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.