/

A jó magyar-szerb gazdasági együttműködést a kiemelkedő politikai kapcsolatok alapozták meg

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A magyar-szerb gazdasági együttműködés javulását a két ország közötti politikai kapcsolatok javulása alapozta meg – hangzott el a Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett magyar szakmai napon csütörtökön Újvidéken.

Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete elmondta: 2014-ben a magyar-szerb kétoldalú kereskedelmi forgalom meghaladta az 1,7 milliárd eurót, majd 2015-ben 4 százalékkal 1,8 milliárd euró fölé emelkedett. Az idei év első két hónapjára vonatkozó adatok szerint a kereskedelmi forgalom a tavalyi év azonos időszakához képest további 6 százalékkal bővült. Ugyanakkor csökkent a magyar élelmiszeripari termékek Szerbiába irányuló exportja, ennek oka pedig az Oroszországgal szemben bevezetett embargó, amely miatt a nyugat-európai országok az orosz piaci kiesést a Nyugat-Balkánra és Szerbiába irányuló exporttal próbálták meg kompenzálni. Magyarország részvétele az újvidéki vásáron azért is fontos, hogy megtalálják azokat a piaci réseket, amelyeket a magyar termékek tudnának betölteni – hangzott el a szakmai napon. Az Újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásáron Magyarországról elsősorban az élelmiszeripar, és az ehhez kapcsolódó feldolgozó- és gépipar képviselteti magát.

Kovács László, a Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kiemelte, hogy a kamara a jogi környezet megismerésében, közös rendezvények szervezésében, valamint az üzleti kapcsolatok gördülékenyebb létrehozásában tud segíteni a két ország kis- és közepes vállalkozásainak. Erre jó lehetőséget biztosít az újvidéki és a nagybecskereki vásár, valamint a szegedi szakmai rendezvények, amelyeken a szerb vállalatok tudnak bemutatkozni. A tavalyi szakmai napon jelentették be, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH) irodákat hoz létre Szerbiában, azóta három kirendeltséget nyitottak, Belgrádban, Újvidéken és Szabadkán. Az idei rendezvényen bemutattak több, a kereskedőház közreműködésével létrejött vállalkozást, valamint magyar és szerb cégek között kialakult partneri kapcsolatot.

Default thumbnail
Előző sztori

Rablás sértettjét keresi a rendőrség - jelentkezett a sértett

Default thumbnail
Következő sztori

Szijjártó: Montenegró csatlakozása hozzájárul a nyugat-balkáni térség stabilitásához

Legutóbbi hasonló cikkek