18-szoros területbérleti díj a Partfürdőn – az üdülőtulajdonosok szervezkednek a radikális emelés ellen + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

partfurdo001kf

A nyitás előtt egy nappal semmit nem tudtak a tulajdonosok. A megemelt díjért csatornázást és rendezvénybelépőket ígért az IH.

„Korábban 200 forintot fizettek a magánszemélyek, 250 forintot a cégek négyzetméterenként, most 2480-at és 3590-et. Az utóbbira rájön az áfa, így valójában 4560 forint kell minden négyzetméter után átutalni” – panaszolta a SZEGEDma Hírportálnak Kello Csaba, aki a Partfürdőn rendelkezik üdülővel. A nyaraló a sajátja, a területhasználatért kell fizetnie a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft.-nek.

Péntek délelőtt körülöttünk üres medencék, az egyik mellett szeméthalom, az egy hónappal ezelőtti medencefelújításból maradhatott. Kello Csaba nem érzi úgy, hogy ez a látvány vendégcsalogató lenne. Az egyik munkást megkérdezzük, hogy van-e információja arról, hogy mikor töltik fel a medencéket. „Nem tudom” – válaszolja, s elrohan a medencefestés mementói mellett. Pár óra múlva közleményt küld ki Jávorszky Iván, a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. vezetője: május 21-én kinyit a Partfürdő.

partfurdo004kf

Emlékezetes, tavaly bezáratták a Partfürdőt július 30-án, mert nem az engedélyezett módon működtették a medencéket. Később egy furcsa nyilatkozatot küldtek el lapunknak, amelyben leírták, „társaságunk rendelkezik 169-4/2010 sz. az OTH által kiadott vízforgató alóli felmentéssel, ami kimondja, hogy a vízforgató alóli felmentés mindaddig érvényes, míg a Dóra és a Dóra II. kút gyógyvizével történik a medencék töltése. […]Szeretném kihangsúlyozni, hogy mi sosem állítottuk, hogy Dóra vízzel töltjük a medencéket!” A Szeged Televízió híradója szerint idén „ivóvíz minőségű vízzel töltik fel a medencéket”, s László György, a Partfürdő vezetője, ehhez hozzátette, hogy „elméletileg most hivatalosan, a jogszabályoknak megfelelően üzemelni fog két medence”.

Ennek ellenére az üdülőtulajdonosok továbbra is zúgolódnak. Kello azt nyilatkozta lapunknak, hogy csatornázást és rendezvénybelépőket ígértek nekik, ő azonban a jegyekkel nem tud mit kezdeni, csendre és nyugalomra vágyik négy kiskorú gyermekével és nem a SZIN dübörgésére a 18-szoros bérleti díjért cserébe. Úgy gondolja, későn töltötték fel a medencéket, a strandok május 1-jén, s nem 20 nappal később nyitnak. „Akkor kell feltölteni a medencéket, mikor tízezren verik a kapukat?” – teszi fel a költői kérdést. Nem érti az sem, miért kell teljes bizonytalanságban tartani az üdülőtulajdonosokat és a vendégeket, ma lehet fürdeni a medencékben, a holnapot nem tudni. „Azt mondta nekem még pénteken László György, hogy bizonytalan a kinyitás a festés miatt. Azt válaszoltam, nem értem, hogy miért nem bírták lefesteni áprilisban” – mesélte.

partfurdo002kf

A Partfürdő vezetője azt mondta neki, hogy az üdülőtulajdonosok a vezetéssel vannak, s befizetik a bérleti díjat. Kello Csaba azonban ennek ellenkezőjét tapasztalta, ő szerinte mindenki biztatta, mikor szórólapjaival végigment a területen. Korábban háromszor szándékoztak létrehozni érdekképviseletet, de most már a többi érintett is úgy érzi, ezt meg kell tenni, mert együtt sikeresebben tárgyalhatnak az önkormányzati céggel.

Probléma azonban nemcsak a bérleti díjjal van. Az üdülőtulajdonos úgy érzi, nem hosszú távú tervekben gondolkodnak a Partfürdőn, nem látja a koncepciót, nem egyértelmű, hogy mit ad a cég, s mit vár el ezért cserébe. Nem tartja korrektnek az sem, hogy a 2016-os bérleti díjakról április végén küldik ki a levelet. „Milyen szakmai hozzáértésről tesz bizonyságot az, hogy nem előző év őszén küldik ki a levelet? Mit csinálnak szeptembertől az alkalmazottak?” – szerinte 2015-ben kellett volna tárgyalni az idei bérleti díjakról. Bízik abban, hogy a felsoroltak ügyében is eredményeket érhetnek el a bérleti díj mérséklése mellett.

no images were found

Előző sztori

Osztrák elnökválasztás: A szabadságpárti jelölt vezet a második forduló után

Következő sztori

Labdarúgás: Kéri Tamás – a közös munka eredménye a feljutás