Közélet

18-szoros területbérleti díj a Partfürdőn – az üdülőtulajdonosok szervezkednek a radikális emelés ellen + FOTÓK

18-szoros területbérleti díj a Partfürdőn – az üdülőtulajdonosok szervezkednek a radikális emelés ellen + FOTÓK

2016. május 23., hétfő
18-szoros területbérleti díj a Partfürdőn – az üdülőtulajdonosok szervezkednek a radikális emelés ellen + FOTÓK
partfurdo001kf

A nyitás előtt egy nappal semmit nem tudtak a tulajdonosok. A megemelt díjért csatornázást és rendezvénybelépőket ígért az IH.

„Korábban 200 forintot fizettek a magánszemélyek, 250 forintot a cégek négyzetméterenként, most 2480-at és 3590-et. Az utóbbira rájön az áfa, így valójában 4560 forint kell minden négyzetméter után átutalni” – panaszolta a SZEGEDma Hírportálnak

Kello Csaba

, aki a Partfürdőn rendelkezik üdülővel. A nyaraló a sajátja, a területhasználatért kell fizetnie a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft.-nek. Péntek délelőtt körülöttünk üres medencék, az egyik mellett szeméthalom, az egy hónappal ezelőtti medencefelújításból maradhatott. Kello Csaba nem érzi úgy, hogy ez a látvány vendégcsalogató lenne. Az egyik munkást megkérdezzük, hogy van-e információja arról, hogy mikor töltik fel a medencéket. „Nem tudom” – válaszolja, s elrohan a medencefestés mementói mellett. Pár óra múlva közleményt küld ki

Jávorszky Iván

, a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. vezetője: május 21-én kinyit a Partfürdő.

partfurdo004kf

Emlékezetes, tavaly

bezáratták a Partfürdőt július 30-án

, mert nem az engedélyezett módon működtették a medencéket. Később egy

furcsa nyilatkozatot

küldtek el lapunknak, amelyben leírták, „társaságunk rendelkezik 169-4/2010 sz. az OTH által kiadott vízforgató alóli felmentéssel, ami kimondja, hogy a vízforgató alóli felmentés mindaddig érvényes, míg a Dóra és a Dóra II. kút gyógyvizével történik a medencék töltése.

<…>

Szeretném kihangsúlyozni, hogy mi sosem állítottuk, hogy Dóra vízzel töltjük a medencéket!” A Szeged Televízió

híradója

szerint idén „ivóvíz minőségű vízzel töltik fel a medencéket”, s

László György

, a Partfürdő vezetője, ehhez hozzátette, hogy „elméletileg most hivatalosan, a jogszabályoknak megfelelően üzemelni fog két medence”. Ennek ellenére az üdülőtulajdonosok továbbra is zúgolódnak. Kello azt nyilatkozta lapunknak, hogy csatornázást és rendezvénybelépőket ígértek nekik, ő azonban a jegyekkel nem tud mit kezdeni, csendre és nyugalomra vágyik négy kiskorú gyermekével és nem a SZIN dübörgésére a 18-szoros bérleti díjért cserébe. Úgy gondolja, későn töltötték fel a medencéket, a strandok május 1-jén, s nem 20 nappal később nyitnak. „Akkor kell feltölteni a medencéket, mikor tízezren verik a kapukat?” – teszi fel a költői kérdést. Nem érti az sem, miért kell teljes bizonytalanságban tartani az üdülőtulajdonosokat és a vendégeket, ma lehet fürdeni a medencékben, a holnapot nem tudni. „Azt mondta nekem még pénteken László György, hogy bizonytalan a kinyitás a festés miatt. Azt válaszoltam, nem értem, hogy miért nem bírták lefesteni áprilisban” – mesélte.

partfurdo002kf

A Partfürdő vezetője azt mondta neki, hogy az üdülőtulajdonosok a vezetéssel vannak, s befizetik a bérleti díjat. Kello Csaba azonban ennek ellenkezőjét tapasztalta, ő szerinte mindenki biztatta, mikor szórólapjaival végigment a területen. Korábban háromszor szándékoztak létrehozni érdekképviseletet, de most már a többi érintett is úgy érzi, ezt meg kell tenni, mert együtt sikeresebben tárgyalhatnak az önkormányzati céggel. Probléma azonban nemcsak a bérleti díjjal van. Az üdülőtulajdonos úgy érzi, nem hosszú távú tervekben gondolkodnak a Partfürdőn, nem látja a koncepciót, nem egyértelmű, hogy mit ad a cég, s mit vár el ezért cserébe. Nem tartja korrektnek az sem, hogy a 2016-os bérleti díjakról április végén küldik ki a levelet. „Milyen szakmai hozzáértésről tesz bizonyságot az, hogy nem előző év őszén küldik ki a levelet? Mit csinálnak szeptembertől az alkalmazottak?” – szerinte 2015-ben kellett volna tárgyalni az idei bérleti díjakról. Bízik abban, hogy a felsoroltak ügyében is eredményeket érhetnek el a bérleti díj mérséklése mellett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.