Újra felállítják a vásárhelyi Kossuth téren a Szabadka előtt kidöntött határkövet

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Delvideki_oromunnep_Kossuth_ter_20160501_

Több mint tízezer ember fogadta Hódmezővásárhely főterén 1941. májusának első napján a Délvidékről visszatérő alakulat katonáit. A Történelmi Vitézi Rend szervezésében május 1-jén 10 órakor, a Kossuth téren idézik meg a 75 évvel ezelőtti eufória pillanatait: a Városi Fúvószenekar zenekari kíséretében állítják fel a huszárszobor talapzatához az E 497-es sorszámú határkő mását.

1941 áprilisában a Vásárhelyen állomásozó Magyar Királyi Hunyadi János 9. Honvéd Gyalogezred III. zászlóaljának katonái is részt vettek a trianoni diktátum által elcsatolt Bácska, valamint a Drávaszög, a Muraköz és a Muramellék, összefoglaló nevén a Délvidék felszabadításában. A honvédek ’41 május elsején tértek vissza állomáshelyükre. A hazatérő katonákat már az algyői hídnál fogadták, s egészen a Kossuth-térig kísérték négy diadalkapu alatt Kopáncs, Kishomok és Vásárhely lakosai. A korabeli leírások szerint annyi virágot még soha nem láttak Vásárhelyen, hiszen bokáig járt az orgonában a város közönsége és a hős fiúk csapatait valósággal virágerdővel árasztotta el. A Szabadkát elfoglaló vásárhelyi katonák elhozták a 22 esztendős trianoni határkövet és elhelyezték a Kossuth téri Hősi emlékmű elé.

Előző sztori

Hódmezővásárhelyen mutatták be először a KÉSZ kiadványát

Default thumbnail
Következő sztori

Megduplázódhat a Stipendium Hungaricum programmal érkező külföldi hallgatók száma az SZTE-n

Legutóbbi hasonló cikkek