Közélet

Terrorizmus - Simicskó: egyetértés van arról, hogy szükséges az alaptörvény módosítása

Terrorizmus - Simicskó: egyetértés van arról, hogy szükséges az alaptörvény módosítása

2016. április 8., péntek
Terrorizmus - Simicskó: egyetértés van arról, hogy szükséges az alaptörvény módosítása
Gulyás Gergely; Simicskó István

Egyetértettek a pártok a pénteki egyeztetésen, hogy szükséges az alaptörvény módosítása a terrorellenes intézkedések keretében - jelentette ki a megbeszélés után tartott budapesti sajtótájékoztatóján a honvédelmi miniszter.

Simicskó István

, folytatva a januári egyeztetést, a parlamenti frakcióval rendelkező pártok képviselőit hívta meg, hogy egyeztessenek az alaptörvény módosítását célzó javaslatról, amely lehetővé tenné a Magyar Honvédség bevetését terrorhelyzetben. Az MSZP, csakúgy, mint az év elején, nem vett részt a megbeszélésen, amit a miniszter sajnálatosnak nevezett. Simicskó István a tanácskozást konstruktívnak nevezve elmondta: a résztvevők egyetértettek abban, hogy szükség esetén, ha a rendőrség ereje nem elegendő, a hadsereget is be lehessen vetni a biztonság garantálásának érdekében. A honvédelmi miniszter elmondta: továbbra is vita van arról, hogy a terrorveszélyhelyzet új különleges jogrendi elemként kerüljön az alaptörvénybe, vagy valamelyik meglévő különleges jogrendi elemet egészítsék ki. A kormány a terrorveszélyhelyzetet önálló jogrendi elemként rögzítené, de Simicskó István közlése szerint más megoldásra is nyitott. A tárgyaláson kompromisszumkészek voltak a felek. Megállapodtak, hogy a megbeszélés folytatódik. A kormány várja az ellenzéki javaslatokat is - mondta Simicskó István. Hozzátette: szeretnék, ha április végéig olyan szöveget tudnának benyújtani az Országgyűlésnek, amely megkapja a kétharmados támogatást. A Honvédelmi Minisztériumban tartott egyeztetésen

Kósa Lajos

, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke,

Gulyás Gergely

, a Fidesz alelnöke,

Vejkey Imre

KNDP-s képviselő,

Mirkóczki Ádám

, a honvédelmi és a nemzetbiztonsági bizottság jobbikos tagja, valamint

Schiffer András

, az LMP frakcióvezetője vett részt. Az MSZP azért nem vett részt a megbeszélésen, mert - szerdai közleménye szerint - "a javaslat nem a magyar emberek biztonságáról, nem a terrorizmus elleni harcról, hanem pusztán a Fidesz korlátlan hatalmáról, a polgárok jogfosztásáról és az országgyűlési ellenőrzés kiiktatásáról szól".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.