Írjon nekünk

Közélet

Tanács és Nógrádi: A szegedi baloldal sárba taposta a demokráciát

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

cserko_varoshaza07_gs

Az LMP-ből kilépett Tanács Eszter és a Fidesz helyi elnöke, Nógrádi Tibor korábban sosem tartott együtt sajtótájékoztatót, ám a szerdai pénzügyi bizottsági ülésen történt botrány arra sarkallta őket, hogy közösen fejezzék ki: a demokráciával összeegyeztethetetlennek tartják a Cserepes sori piac ügye kapcsán történteket.

Botrányosnak értékelte a szerdai pénzügyi bizottsági ülést Tanács Eszter, a testület külsős tagja. Mint elmondta, többször kritizálták már, hogy nem kerülnek fel időben az előterjesztések a város honlapjára, így maguk a bizottsági tagok sem érik el azokat, ám ezúttal még szerda délután sem volt megtalálható az anyag, és még csak az sem derült ki, hogy kinek az előterjesztése „A Cserepes sori piac taggyűlésére előterjesztett napirendek jóváhagyása” című 21-es pont. Így a bizottság tagjai csak akkor kezdték el sejteni, hogy miről is lehet szó, amikor Szentgyörgyi Pál alpolgármester elkezdte kritizálni a jobbikos Tóth Péter előterjesztését, ami a Cserepes sori Piac Kft. élére kinevezett ügyvezető, Rácz Attila visszahívását tartalmazta. Tanács Eszter úgy értékelte, az sem volt korrekt, hogy nem engedték az előterjesztőnek, hogy még a napirendről történő szavazás előtt érveljen a saját indítványa mellett.

„Elfogadhatatlan az is, hogy bizottsági tagként nem szólalhatok meg, holott a levezető elnök legalább háromszor megadta a szót, de mivel nem kívántam túlkiabálni Szentgyörgyi Pált, gyakorlatilag nem tudtam elmondani a véleményemet az ügyről. Senkinek nem jutott eszébe, például Farkas László elnöknek sem – akivel kapcsolatban azt sem értjük, hogy miért nem ő vezette az ülést –, hogy rászóljon a gazdasági alpolgármesterre” – jelentette ki Tanács Eszter. Azt is aggályosnak nevezte, hogy Szentgyörgyi felülírta az ülést levezető Lauer István döntéseit, például akkor, amikor az ülést ténylegesen vezető MSZP-s alelnök megadta volna a szót két percre a piac bérlőit képviselő Szabó Bálint jogásznak, ám Szentgyörgyi közbeszólt. Végül egyébként Nógrádi Tibor javaslatára szavazott a kérdésről a bizottság, Kovács Tamás kivételével azonban a baloldali többség meg sem akarta hallgatni a kereskedők ügyében eljáró jogászt.

penzugyi_biz_ules04_gs

A pénzügyi bizottság külsős tagja azt is minimum furcsának tartotta, hogy miért csak két percre adták volna meg a szót Szabó Bálintnak, holott másnak – például Rácz Attilának – nem szabtak időkorlátot, esetében meg sem szavazták, hogy beszélhet-e. „Egyáltalán nem értem, hogy a magukat demokratikusnak tartó pártok összessége által jelölt képviselők és bizottsági tagok hogyan engedhetik meg maguknak azt, hogy ilyen módon korlátozzák embereknek a véleménynyilvánítását egy nyílt bizottsági ülésen” – mondta Tanács Eszter.

A „Meghallgatás helyett elhallgattatás? – A ’baloldali’ többség sárba taposta a demokráciát a pénzügyi bizottság ülésén” címmel összehívott sajtótájékoztatón Nógrádi Tibor szintén a hatalomgyakorlás szegedi bevett eszközeit kritizálta. „A pénzügyi bizottságban a baloldal 6:3 arányban képviselteti magát az ellenzékkel szemben, igaz sokan ezt 7:2-nek mondják, és még ilyen erőfölényben sem tartja be a többség a demokrácia legalapvetőbb erkölcsi, írott és íratlan szabályait. A hatalomgyakorlás eszközei számukra a vádaskodás, rágalmazás, hazudozás, amihez három alpolgármester is segítséget nyújt” – közölte.

cserko_varoshaza13_gs

Hozzátette, úgy kell bemennie egy ellenzéki képviselőnek egy bizottsági ülésre, hogy eldugják előle az információt. „Olyanról beszél Szentgyörgyi Pál, ami nem elérhető, vagyis nem ismert a bizottsági tagok számára, majd ő szavaztat a napirendről, amivel gyakorlatilag átveszi az elnök hatáskörét. Ezenfelül annak adnak szót, akinek akarnak, jelen esetben egy alkalmatlan piacvezetőnek, akinek a szavait nem cáfolhatja meg senki. A piaci árusok sem kaphattak alkalmat arra, hogy képviselőjük által kommunikáljanak Szeged városával” – sorolta pontokba szedett kifogásait Nógrádi Tibor. Leszögezte, ez a hatalom nem akar kommunikálni senkivel, nem akar egyeztetni senkivel, mert úgy érzi, hogy mindent megtehet, majd azt üzente: ez nem így van, csak hatalomtechnikai és hatalomgyakorlási módszereikben jók, de ezek elfognak fogyni, és a valódi kérdésekre valódi választ kell adnia Botka Lászlónak, az alpolgármestereinek és a bizottságok „szavazógépeinek”.

püb 01

Szeged város honlapján most sem érhető el Tóth Péter előterjesztése, amely a Cserepes sori piac ügyvezetőjének visszahívását tartalmazza.

„Minden eszközt meg fogok ragadni, hogy a Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság baloldali erőfölénye ellenére a lehető legdemokratikusabb és a lehető legátláthatóbb módon működjön a jövőben. Látszatra ez ugyanis egy ellenzéki vezetésű bizottság, de ezt az elnöki szerepet – el kell ismernünk – Farkas László nem tölti be” – összegzett Nógrádi Tibor, a Fidesz-L.É.T. frakció vezetője.

Tóth Péter jobbikos önkormányzati képviselőnek Rácz Attila visszahívására vonatkozó indítványát ITT olvashatja.

Közélet

Van, ami a Szent István téren is állandóságot képvisel már

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Lassan nincs olyan tér Szegeden, ahol ne tanyázna hajléktalan.

Tovább olvasom

Közélet

Európai siker a szegediek sétálóváros elképzelése

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

“Akkora siker, mintha a Pick Szeged BL-t nyert volna.”

Tovább olvasom

Hírzóna

Sztárparádéval zárja az évet a Szegedi Nemzeti Színház

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az óévet nagyszabású zenés szilveszteri gálával búcsúztathatják.

Tovább olvasom

Aktuál