Közélet

Szijjártó: hasznos lenne egy Nyugat-Balkánról érkező ENSZ-főtitkár

Szijjártó: hasznos lenne egy Nyugat-Balkánról érkező ENSZ-főtitkár

2016. április 7., csütörtök
Szijjártó: hasznos lenne egy Nyugat-Balkánról érkező ENSZ-főtitkár
Szijjártó Péter; LUKSIC, Igor

Az ENSZ következő főtitkárának Közép-Kelet-Európából kell érkeznie, és hasznos lenne, ha a térségen belül a Nyugat-Balkánról jönne a nemzetközi szervezet új vezetője - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten, az Igor Luksic montenegrói külügyminiszterrel, országa ENSZ-főtitkárjelöltjével folytatott tárgyalását követő sajtótájékoztatón.

A magyar tárcavezető hangsúlyozta, Magyarországnak különösen fontos a Nyugat-Balkán stabilitása, amit növelhet egy innen érkező ENSZ-főtitkár. Kérdésre válaszolva megjegyezte,

Igor Luksicot

alkalmasnak tartanák a főtitkári feladatra, a kormány azonban még nem hozta meg végleges döntését arról, hogy a térség számos jelöltje közül kit támogat majd. A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, az ENSZ működésével kapcsolatban kizárólag azt kérte tárgyalópartnerétől, hogy főtitkári kinevezése esetén tegyen meg mindent az 1956-os magyar eseményekhez kapcsolódó, a nemzetközi szervezet levéltáraiban fellelhető anyagok titkosításának feloldása érdekében.

Szijjártó Péter

kitért arra is, hogy Magyarország mindent megtesz azért, hogy Montenegró májusban csatlakozhasson a NATO-hoz, a kormány pedig arra kéri majd az Országgyűlést, hogy a csatlakozási szerződés aláírását követően lehetőleg elsőként ratifikálja a megállapodást. Kiemelte, a csatlakozás európai biztonságpolitikai jelentőségét az adja, hogy azzal a mediterrán térség északi oldalán minden tengerparti ország csatlakozik a védelmi szövetséghez. A magyar kormány emellett továbbra is azt szorgalmazza, hogy kapjon új lendületet a NATO-bővítés - tette hozzá a miniszter, aki szerint a biztonsági kihívásokra rossz válasz a befelé fordulás, ezért azt szeretnék, ha a katonai szervezethez a jövőben Macedónia és Grúzia is csatlakozhatna. Szijjártó Péter közölte, az Eximbanknál egy 61,5 millió euró értékű hitelkeretet nyitottak a kétoldalú vállalati kapcsolatok fejlesztésére, a gazdasági együttműködés középpontjában pedig az élelmiszeripar áll, tekintettel arra, hogy Montenegró importra szorul ezen a területen. A miniszter tájékoztatása alapján Magyarország elsősorban prémium élelmiszereket és élőállatot exportálhat az országba, de intenzív tárgyalások folynak magyar vállalatok részvételéről a montenegrói infrastruktúra fejlesztésében, például útépítésekben, az energiahálózat modernizálásában és sportcélú beruházásokban. A külgazdasági és külügyminiszter közölte azt is, hogy szeptembertől harminc montenegrói ösztöndíjas hallgató tanulhat Magyarországon, emellett jó remény van arra, hogy az év végén vagy a jövő év elején közvetlen légi járat legyen a két főváros között. A kormány ugyanis döntött egy olyan közszolgáltatási közbeszerzés kiírásáról, amelynek célja, hogy újra legyen légi összeköttetés Budapest és a Nyugat-Balkán fővárosai között - fejtette ki. Igor Luksic megszólalásában úgy fogalmazott, eljött az idő, hogy a Nyugat-Balkánról érkezzen az ENSZ következő főtitkára, és örül annak, hogy a magyar kormány is ezen az elvi állásponton van. A magyar kollégája által megfogalmazott kérésre válaszolva úgy reagált, főtitkárjelölti programját kedden mutatja be, abban pedig nagy szerepet kap majd a szervezet működésének még átláthatóbbá tétele. Montenegró külügyminisztere emellett megköszönte az országa NATO-tagságához nyújtott magyar támogatást, az Eximbank hitellehetőségét, valamint az ösztöndíjas hallgatók magyarországi tanulási lehetőségét, továbbá szintén hangot adott azon reményének, hogy hamarosan közvetlen repülőjárat lesz Budapest és Podgorica között. (1 euró=312 forint)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.