Egyház

Segítő attitűd és katekézis – továbbképzés a Szeged-Csanádi Egyházmegyében

Segítő attitűd és katekézis – továbbképzés a Szeged-Csanádi Egyházmegyében

2016. április 12., kedd
Segítő attitűd és katekézis – továbbképzés a Szeged-Csanádi Egyházmegyében
kateketika_tovabbkepzes

Április 9-én a szegedi alsóvárosi ferences kolostor adott otthont a Szeged-Csanádi Egyházmegye Kateketika Irodája által szervezett hitoktatói továbbképzésnek, amelyet hagyományosan húsvétot követően, egy szombaton tartanak. A rendezvény célja - a szakmai alkalmon túl - a találkozás és a hivatásban való megerősítés volt.

Az egész napos továbbképzés a napközi imaóra közös elimádkozásával kezdődött. A jelenlévőket

Serfőző Levente

oktatási helynök, kateketikai referens köszöntötte és felhívta a figyelmet annak fontosságára, hogy kit teszünk életünk középpontjába. A meghívott vendégek,

Magyar Adél

,

Meggyesné Hosszu Tímea

okleveles gyógypedagógusok, esélyegyenlőségi szakoktatók, a SZTE JGYPK Gyógypedagógus-képző Intézet munkatársai egy új szemléletmódot mutattak be a hitoktatóknak és egyben rávilágítottak a hitoktató lehetőségeire a sajátos nevelési igényű gyermekek hitéletének formálásában. Előadásuk első felében bemutatták, hogy a fogyatékossággal élő emberekkel kapcsolatban még mindig inkább a negatív gondolkodásmód a jellemző, és nem alternatívaként gondolkodnak róluk. Felvázolták a speciális nevelési igényű gyerekek képességeit, erősségeiket és gyengeségeiket. Az előadásuk második felében arról a segítő attitűdről beszéltek, amely a fogyatékosságra, mint alternatívára tekint, majd bemutatták a hozzá vezető utakat, ezek módszertanába engedtek betekintést Délután

Herczegné Csernák Andrea

hitoktató beszélt tapasztalatairól és tartott rövid ötletbörzét. Ezt követően

Binderné Berkecz Mária

családterapeuta, mediátor, közösség vezető tartott előadást: Konfliktuskezelés az iskolában címmel. Arról a szemléletről beszélt, amely a konfliktushelyzetekre úgy tekint, mint lehetőségekre, amelyekben empatikus hozzáállásunk segíthet, hogy a konfliktus ne egy kapcsolat végéhez, hanem annak egy más síkon való, mélyebb megéléséhez vezessen. A Szeged-Csanádi Egyházmegye 2014 szeptemberétől bevezetett katekéta előmeneteli rendszere három modul alapján építi fel a hitoktatók képzési programját. A lelkiségi, szakmai és közösségi modul keretet ad a személyes fejlődésnek és átláthatóvá teszi az egyházmegye valamint a katekéták kapcsolatát. Zárásként értékelték az elmúlt évet és a legtöbb pontot gyűjtő hitoktatók ajándékot kaptak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.