/

Eladósorban a Leisztinger-szállodák – mi lesz a Forrás Hotellel és az Aquapolis Szegeddel?

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

jobbik_aquapolis001kf

Az eredeti tervekhez képest csúszik a Napfényfürdő Aquapolis önkormányzati üzletrészének eladása a Hunguest részére. A képletet bonyolítja az a sajtóinformáció, hogy maga a vevő is éppen értékesítésre készül, Leisztinger Tamás megválhat szállodaláncának magyarországi egységeitől, így a szegedi Forrás Hoteltől is…

A Magyar Idők a napokban arról értesült, eladósorba kerülhetnek a Leisztinger Tamás nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotel Zrt. magyarországi szállodái, többek között a szegedi egység, a Hunguest Hotel Forrás. A lap információi szerint a Jászai Gellérthez köthető SCD Group lehet a vevő, ezt erősíti az is, hogy az említett üzletember jogtanácsosa, a Kertész József Tamás által vezetett Dr. Kertész Ügyvédi Iroda végzi a Hunguest átvilágítását.

A helyzet további érdekessége szegedi szempontból, hogy ezekben a hetekben vált aktuálissá a Napfényfürdő Aquapolis önkormányzati üzletrészének értékesítése a Hunguest Hotels Zrt. részére. Felmerülhet a kérdés, vajon amennyiben a társtulajdonos magánbefektető eladja a Forrás Hotelt, mik a további szándékai az önmagában eddig csak komoly, évi 3-400 milliós veszteséges termelő fürdővel. Érvényesül-e az az opció, hogy 1,4 milliárd forintért megveszik a város üzletrészét, ezzel százszázalékos tulajdonosává válnak a komplexumnak, és ha igen, a szálloda nélkül is működtetik-e tovább a fürdőt (amiről korábban mindenki azt állította, csak a szállóval együtt termelhet hasznot), netán azt is továbbadják majd a Forrással együtt a potenciális vevőnek? Az ügyet tovább bonyolítja, hogy egyelőre csúszik az önkormányzati üzletrész adásvétele, illetve április 15-i ülésén a szegedi önkormányzat jóváhagyott egy olyan konstrukciót, mely arról szól, hogy a társtulajdonos tőkét emel a Napfényfürdő Aquapolist működtető Ligetfürdő Kft.-ben, amivel változnak a tulajdoni arányok is. Miért van erre szükség, mi áll ennek a hátterében, és hogyan érinti a várossal küszöbön álló üzletet? Ezzel a kérdéshalmazzal kerestük meg a Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatóját, Hülvely Istvánt és Barkó Károly PR- és reklámigazgatót.

Csak a vételár letétbe helyezése után emelnek alaptőkét – tájékoztatta a SZEGEDma.hu-t Hülvely István, a Hunguest Hotel Zrt. vezérigazgatója, aki tehát megerősítette, hogy a Hunguest élni kíván vételi szándékával. A tőkeemeléssel – melyre a városháza által készített közgyűlési anyag szerint azért van szükség, hogy a saját tőke jegyzett tőkéhez viszonyított rendezése után a MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. jóváhagyja az adásvételt – a társaság jegyzett tőkéje 1,304 milliárd forintról 2,469 milliárdra emelkedik, amely során a szintén Leisztinger Tamás érdekeltségi körébe tartozó Erkel Hotel Kft. mintegy 3,1 milliárd forint értékben bocsát vagyont a Ligetfürdő Kft. részére. Ezzel a tulajdonviszonyok megváltoznak a Ligetfürdő Kft.-ben „az Erkel Hotel Kft. 47,18%-os tulajdonrészt szerez, míg az önkormányzat 28,09%-os, a Szegedi Sport és Fürdők Kft. 14,16%-os (együttesen 42,25 százalék, a korábbi 80 százalék helyett – szerk.), és a Hunguest Hotels Zrt. 10,56%-os tulajdonrésszel fog rendelkezni” – áll az áprilisi szegedi közgyűlés előterjesztésében.

napfenyfurdo_aquapolis02_gs

Azt is tartalmazza a dokumentum, hogy a Hunguest köteles az önkormányzat és a Szegedi Sport és Fürdők Kft. üzletrészét az előre meghatározott 1,4 milliárd forintos vételáron megvásárolni. Lapunknak Barkó Károly, a Hunguest Hotels Zrt. PR- és reklámigazgatója azt írta, cégük a „szerződéses kötelezettségeinek, mint ahogy eddig is, a jövőben is eleget kíván tenni”, azaz nem marad az önkormányzat kezében a veszteséget termelő Napfényfürdő Aquapolis, sőt, a város forráshoz is jut.

A tulajdonosok közötti szerződés értelmében, ha letelik a beruházást 50 százalékban lehetővé tevő uniós támogatásért cserébe vállalt 5 éves fenntartási kötelezettség, közösen meghirdetik értékesítésre a Ligetfürdő Kft.-t. 2015. december 1-jéig lehetett pályázni, de pályázat nem érkezett, mivel a fürdő 2010-es megnyitása óta veszteséget termelt, amelyet a magántulajdonos csaknem 3 milliárd forint tagi kölcsönnel és póttámogatással ellensúlyozott, így míg a Hunguest Zrt.-nek 1,4 milliárdot kell fizetni, egy esetleges külső befektető a vételáron felül a tagi és banki kölcsönök kifizetésével is szembetalálta volna magát összesen 7,395 milliárd forint értékben. Az eredeti szándék szerint április 12-én kötötték volna meg az ehhez kapcsolódó szerződést, ám – mint jeleztük – a tőkeemeléses konstrukció miatt ez egyelőre csúszik.

Arról sem Barkó Károly, sem Hülvely István nem kívánt nyilatkozni, hogy mi lesz az átvett fürdő sorsa azt követően, hogy teljes egészében Hunguest-birtokba kerül. „Ez a tulajdonosok döntése, egyelőre semmi konkrétum nem történt meg, nem tudok erről szólni” – fogalmazott tömören a cég vezérigazgatója, míg a PR- és reklámigazgató nem reagált ezekre a felvetéseinkre. Így egyelőre nem derül ki, hogy esetleg a fürdő a hamarosan várható adásvétel után – akár a szállodával együtt – újból gazdát cserél-e, vagy Leisztinger Tamás érdekeltségei között megtartja a folyamatosan veszteséget termelő szegedi fürdőkomplexumot.

Előző sztori

Évek óta küzdenek a Zápor-tavi horgászokkal, elegük lett

Következő sztori

Kigyulladt egy kamion az M5-ös autópályán Petőfiszállásnál