Kultúra

Magyarország lesz az idei varsói nemzetközi könyvvásár díszvendége

Magyarország lesz az idei varsói nemzetközi könyvvásár díszvendége

2016. április 19., kedd
Magyarország lesz az idei varsói nemzetközi könyvvásár díszvendége

Magyarország lesz az idei varsói nemzetközi könyvvásár díszvendége, a május 19. és 22. közötti fesztivál egyben a lengyelországi magyar évad nyitórendezvénye - közölte Tischler János, a varsói Magyar Kulturális Intézet igazgatója kedden a lengyel fővárosban.

Az

Áder János

magyar, valamint

Andrzej Duda

lengyel elnök védnökségével szervezett könyvvásár magyar irodalmi programját a PAP lengyel hírügynökség székhelyében megtartott sajtóértekezleten

Tischler János

az intézet igazgatóhelyettesével,

Keresztes Gáspárral

együtt ismertette. Elmondta: az idén hetedik alkalommal szervezett varsói fesztivál meghívott vendégei között van

Spiró György, Grendel Lajos

és

Háy János

. Nem baj, majd megértem című kisregénye lengyel fordítását mutatja be

Bodor Johanna

, a Vonalkód című novelláskötetének lengyelországi bemutatóján pedig Tóth Krisztina szerepel. A lengyel és a magyar történelem közös mozzanataira az író-olvasó találkozókon Kovács István író, költő, történész,

Varga E. László

és

Kiss Gy. Csaba

történészek emlékeztetnek. Meghívást kapott az Oscar-díjas Saul fia főszereplője,

Röhrig Géza

is, akinek versei a napokban jelennek meg lengyelül. Keresztes Gáspár hozzátette, kísérőrendezvényként tervbe vettek emellett a Kodály-módszert bemutató zeneműhelyeket, koncerteket. A sajtóértekezleten elhangzottak szerint a varsói könyvvásáron kiemelt helyet kap a katalán irodalom is, Katalónia a fesztivál különvendégeként szerepel. A május 19-én kezdődő 2016-2017. évi lengyelországi magyar évadot az 1956-os magyar forradalom és a poznani munkásfelkelés 60. évfordulójához kötik. A programsorozat a magyar kultúra széles spektrumát mutatja majd be, többek között a Krakkóban júliusban esedékes ifjúsági világtalálkozó során. Magyar programokat szerveznek Wroclawban is, mely az idén az Európa kulturális fővárosa címet viseli. A nagyszabású programsorozat megvalósítására 700 millió forintot szánnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.