Magyarország lesz az idei varsói nemzetközi könyvvásár díszvendége

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Magyarország lesz az idei varsói nemzetközi könyvvásár díszvendége, a május 19. és 22. közötti fesztivál egyben a lengyelországi magyar évad nyitórendezvénye – közölte Tischler János, a varsói Magyar Kulturális Intézet igazgatója kedden a lengyel fővárosban.

Az Áder János magyar, valamint Andrzej Duda lengyel elnök védnökségével szervezett könyvvásár magyar irodalmi programját a PAP lengyel hírügynökség székhelyében megtartott sajtóértekezleten Tischler János az intézet igazgatóhelyettesével, Keresztes Gáspárral együtt ismertette. Elmondta: az idén hetedik alkalommal szervezett varsói fesztivál meghívott vendégei között van Spiró György, Grendel Lajos és Háy János. Nem baj, majd megértem című kisregénye lengyel fordítását mutatja be Bodor Johanna, a Vonalkód című novelláskötetének lengyelországi bemutatóján pedig Tóth Krisztina szerepel. A lengyel és a magyar történelem közös mozzanataira az író-olvasó találkozókon Kovács István író, költő, történész, Varga E. László és Kiss Gy. Csaba történészek emlékeztetnek. Meghívást kapott az Oscar-díjas Saul fia főszereplője, Röhrig Géza is, akinek versei a napokban jelennek meg lengyelül. Keresztes Gáspár hozzátette, kísérőrendezvényként tervbe vettek emellett a Kodály-módszert bemutató zeneműhelyeket, koncerteket. A sajtóértekezleten elhangzottak szerint a varsói könyvvásáron kiemelt helyet kap a katalán irodalom is, Katalónia a fesztivál különvendégeként szerepel.

A május 19-én kezdődő 2016-2017. évi lengyelországi magyar évadot az 1956-os magyar forradalom és a poznani munkásfelkelés 60. évfordulójához kötik. A programsorozat a magyar kultúra széles spektrumát mutatja majd be, többek között a Krakkóban júliusban esedékes ifjúsági világtalálkozó során. Magyar programokat szerveznek Wroclawban is, mely az idén az Európa kulturális fővárosa címet viseli. A nagyszabású programsorozat megvalósítására 700 millió forintot szánnak.

Előző sztori

Német külügyminiszter: még nem ért véget a migrációs válság

Következő sztori

Fának csapódott egy autó a Budapesti körúton + FOTÓK (FRISSÍTVE)