Közélet

Magyar ízek bemutatója és agrárminiszteri tárgyalás Washingtonban

Magyar ízek bemutatója és agrárminiszteri tárgyalás Washingtonban

2016. április 12., kedd
Magyar ízek bemutatója és agrárminiszteri tárgyalás Washingtonban

A tejpiaci válságról, az európai-amerikai szabadkereskedelmi tárgyalásokról és a GMO-mentesség fenntartásának ügyéről tárgyalt Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter amerikai programjának első napján Washingtonban. A látogatáshoz időzítve az amerikai fővárosban és New Yorkban gasztronómiai termékbemutatót is tartanak a magyar minőségi konyháról és borokról.

A magyar tárcavezető az amerikai agrártárca miniszterhelyettesével,

Michael Scuseval

folytatott megbeszéléseket, előadást tartott az Amerikai Magyar Üzleti Tanács képviselőinek, és részt vett két, igen sikeresnek bizonyult magyar agrártermék-bemutatón.

Fazekas Sándor

az MTI kérdésére elmondta, hogy az amerikai agrártárca helyettes vezetőjével folytatott megbeszélésein a mindkét országot sújtó tejválság, valamint állategészségügyi kérdések mellett hangsúlyosan került szóba az amerikai-európai szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP) és a magyar agrártermékek megjelenése az amerikai piacon. Magyarország érdekelt az amerikai-európai szabadkereskedelmi egyezményben, de csakis akkor, ha ez kölcsönös előnyök alapján köttetik meg - emelte ki Fazekas Sándor. A miniszter szerint Magyarország számára különösen fontos az állategészségügyi szabályozás ügye - Európában és Magyarországon is sokkal szigorúbb a szabályozás, mint az Egyesült Államokban -, valamint a génmódosított növényektől való mentesség. "Magyarország elkötelezetten GMO-mentes" - szögezte le Fazekas Sándor. Elmondta: az amerikai miniszterhelyettes nyitott volt a magyar álláspontot illetően. Az MTI kérdésére, hogy a GMO-mentességben mennyire érdekelt az Európai Unió többi tagországa, Fazekas Sándor nyugtázta: az unió tagországainak fele már deklarálta, hogy csatlakozik a magyar GMO-mentességi felhíváshoz, s várhatóan Németország is csatlakozik. A tárcavezető aláhúzta: a szabadkereskedelmi egyezménynek vannak olyan ígéretes részei - például az exportlehetőségek bővülése - amelyek a GMO nélkül is megadják az egyezmény létjogosultságát. Magyarországnak az a célja, hogy minél több minőségi élelmiszer jusson el az Újvilágba - hangsúlyozta Fazekas Sándor. Ilyen élelmiszernek nevezte a mangalicahúsból és a szürkemarha húsából készült feldolgozott termékeket, a mézet, a lekvárt és a borokat, valamint pálinkákat. Tapasztalatai szerint az amerikai partnerek élénk érdeklődést mutatnak e termékek iránt: a hétfőn tartott termékbemutatón a washingtoni éttermek és szállodák vezető képviselőinek tetszését kifejezetten elnyerték mind az élelmiszerek, mind a borok és pálinkák. "Japánban ezer étteremben szolgálnak fel magyar mangalicahúst. Ha ott ízlik az embereknek, akkor itt, az Újvilágban szintén sikert arat majd" - fogalmazott Fazekas Sándor. Fontosnak tartotta hangsúlyozni azt is, hogy ma már vannak olyan magyar cégek, amelyek képesek exportálni a nagyon igényes amerikai piacra. Fazekas Sándor kedden New Yorkban tárgyal, majd a kanadai Montrealba és Torontóba utazik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.