Bulvár

Leparkolt a Szabi Trabi a Széchenyi téren + FOTÓK

Leparkolt a Szabi Trabi a Széchenyi téren + FOTÓK

2016. április 30., szombat
Leparkolt a Szabi Trabi a Széchenyi téren + FOTÓK
arboc_egyesulet004kf

Amint lekerült a munkaruhaként szolgáló hám Kurucsai Szabolcs kutyájáról, azonnal játékos kölyökkutya lett belőle. Fontos a fegyelem, de csak szolgálatban, Elvis ugyanis vakvezetőként segíti gazdáját a mindennapokban.

Április 27. a vakvezető kutyák világnapja, ebből az alkalomból rendezett szombaton a Baráthegyi Vakvezető Kutyakiképző Iskola és az Árboc Egyesület érzékenyítő információs programot a Széchenyi téren. Az érdeklődők megismerkedhettek a vakvezető kutyákkal és gazdáikkal, s játékos keretek között azt is kipróbálhatták, milyen érzés bekötött szemmel a négylábú segítőre támaszkodni. "Amikor az utcán közlekedek, legalább 20-30 ember szólít le egy nap, hogy szeretné megsimogatni a kutyámat, ugyanakkor kérdéseket nem igazán mernek feltenni. A mai rendezvény célja, hogy az emberek közelebb kerüljenek a vakvezető kutyákhoz, simogassák meg őket, amikor nincs rajtuk a hám, és merjenek kérdezni a látássérült gazdáiktól" - foglalta össze a világnap szegedi állomásán történteket

Kurucsai Szabolcs

, az Árbóc Egyesület elnöke. A kisteleki Szabolcs rendszeresen tart foglalkozásokat, úgynevezett esélyórákat az általános iskolákban és felsőoktatási intézményekben arról, hogyan élik mindennapjaikat a látássérültek, hogyan oldanak meg bizonyos feladatokat kutyáik segítségével. Előbbiben tökéletes "társ" a Szabi Trabi, ami lényegében egy érzékenyítő járgány hangeffektekkel. Kurucsai Szabolcs, aki néhány éve veszítette el látását, alig 3 hónap alatt rakta össze az autót: nappalit rendezett el benne, hogy az érdeklődők egy szemtakaró és néhány naponta használt kellék segítségével megtapasztalhassák, milyen nehéz a szemen kívül más érzékszervekre hagyatkozni. "Nagyon pozitív élményeket hoztunk tavalyról, sokan voltunk, legtöbben a kutyás feladatokat szerették volna kipróbálni, és kérdezni sem féltek. Minden évben szeretnénk megszervezni a vakvezető kutyák szegedi napját, egyre több programmal, hogy minél többeket szólíthassunk meg. Egyébként, az életem egy nyitott könyv: bárki odajöhet hozzám az utcán, szívesen beszélgetek vele" - mondta mosolyogva az egyesület elnöke. Szabolcsnak a mindennapokban Elvis nevű kutyája segít, aki munkakutyaként kötelességtudóan viselkedik, ám amint lekerül róla a hám, azonnal átcsap játékos bolondozóba. A vakvezető kutyák világnapja még nem ért véget, a szervezők egészen 16 óráig várják az érdeklődőket a Széchenyi téren. Kiderül többek között, miért nem szabad megsimogatni a vakvezető kutyákat munka közben, de élménytúrára és fotózkodásra is lehetőség lesz a Szabi Trabival.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.