Egészség

Lecserélik a gyermekbénulás elleni vakcinát több mint 150 országban

Lecserélik a gyermekbénulás elleni vakcinát több mint 150 országban

2016. április 17., vasárnap
Lecserélik a gyermekbénulás elleni vakcinát több mint 150 országban

Lecserélik a gyermekbénulás elleni vakcinát több mint 150 országban, a váltás fontos mérföldkő a veszélyes vírus elleni végső harcban - mondták az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) által indított kampány szakemberei a BBC Newsnak.

Az új vakcina a vírusnak már csak két törzse ellen irányul, a harmadikat sikerült kiirtani. A cserét a tervek szerint 18 hónap alatt hajtják végre. Tavaly mindössze 74, idén 10 gyermekbénulásos esetet regisztráltak az egész világon, az összes megbetegedés Afganisztánban és Pakisztánban történt. A több mint 30 éven át használt vakcina lecserélése hatalmas logisztikai feladatot jelent. Nagyrészt fejlődő országokat érint a csere, ám köztük van Mexikó és Oroszország is. Az új vakcinát is cseppekben, szájon át adják be a gyerekeknek, tehát nem kell átképezni a szakdolgozókat. Az új szer már nem tartalmazza a 2-es típusú vírus legyengített változatát, ez a kórokozó 1999-ben eltűnt a Föld színéről. "A jelenleg forgalomban lévő vakcina háromféle legyengített, élő vírust tartalmaz. Az összetevők közül a 2-es típusú vírusra azonban már nincs szükség, mert már nem létezik, ám igen ritkán mutálódhat és gyermekbénulást okozhat. Az összetevő eltávolítása tehát ezt a kockázatot is megszünteti" - magyarázta Stephen Cochi, az amerikai járványügyi központ (CDC) munkatársa. "A legnagyobb méretű és leggyorsabb vakcinaváltást végezzük. Minden eddiginél közelebb vagyunk ahhoz, hogy a világ teljesen poliomentes legyen" - mondta Michel Zaffran, a WHO gyermekbénulás elleni programjának igazgatója. A gyermekbénulást okozó poliovírus szennyezett élelemmel vagy vízzel, szájon át juthat a szervezetbe. Öt évnél fiatalabb gyerekek esetében gyorsan terjedhet, különösen ott, ahol nem megfelelő a higiénia. A betegség megtámadja az idegrendszert és órákon belül bénulást okozhat. Minden kétszázadik fertőzés maradandó bénulást eredményez. A betegség gyógyíthatatlan, de oltással megelőzhető. A WHO 1988-ban indította a gyermekbénulás kiirtását célzó programját, ennek eredményeképpen a fertőzöttek száma 1988 és 2012 között több mint 99 százalékkal csökkent.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.