Közélet

Közgyűlés: Botka lesöpörte a kvótaellenes kezdeményezést, Binszki lebolsevikozta Orbánt + FOTÓK, VIDEÓK

Közgyűlés: Botka lesöpörte a kvótaellenes kezdeményezést, Binszki lebolsevikozta Orbánt + FOTÓK, VIDEÓK

2016. április 15., péntek
Közgyűlés: Botka lesöpörte a kvótaellenes kezdeményezést, Binszki lebolsevikozta Orbánt + FOTÓK, VIDEÓK
varosi_kozgyules22_gs

Smart City koncepciója már van Szegednek, de a kötelező kvótát elutasító határozata továbbra sincs, pedig nemcsak a mágnesvasút közeledik, de a migránsok is egyre érkeznek - újabb rövid, velős közgyűlésen vagyunk túl.

Köszönjük a figyelmet!

11.37:

Botka László bejelenti, hogy május 20-án 16 órakor lesz a díszközgyűlés Szeged Napjához kapcsolódóan, majd május 27-én tartanak legközelebb rendes ülést.

Fogas Ottó folytathatja a múzeum élén

11.35:

A pályázatok kérdésében szinte egyhangú a támogatás, csak Tóth Péter tartózkodik. A Smart City koncepciót 27 igennel fogadják el, Tóth Péter részéről jön a nem jelzés. A jobboldal nem támogatja a múzeum gazdasági önállóságának megszüntetését, de a baloldali többség akarata dönt (18 igen, 8 nem, 1 tartózkodás). Fogas Ottó 22 igennel folytathatja múzeumigazgatói munkáját, öten tartózkodnak.

varosi_kozgyules05_gs

11.30:

A rendőrségi beszámolót Tóth Péter nem szavazata mellett, a katasztrófavédelemét egyhangúlag fogadja el. Megszületik az új szociális rendelet 27 igen és Szentistványi István nem szavazata kíséretében. A városi cégek üzleti tervére 19 igen, 8 nem és 1 tartózkodás érkezik. Az IKV és a távhő szétválására 24 igen, 1 nem és 3 tartózkodás gomb fénye villan fel (létrehozzák tehát a SZETÁV Kft.-t). Megalapítják az új hulladékgazdálkodási céget is. 18 igen, 9 nem és 1 tartózkodás az arány a Ligetfürdő törzstőkeemelése kapcsán.

Patronok a lőtér ügyében

11.08:

Botka a lövészklubbal kapcsolatos problémákat sorolja (2012 óta nem adott le beszámolót, adószámát felfüggesztették, működési engedélye nincs), Póda viszont az ingatlan sorsa miatt aggódik továbbra is. A baloldali többség viszont elfogadja a választ. Ezzel a nyílt ülés véget ért, bő negyedóra múlva következik a szavazás.

11.05:

Póda Jenő ismerteti végül interpellációját, mely az Etelka sori lőtér megszüntetése ellen fogalmaz meg gondolatokat. Kifogásolja, hogy a tervezett uszoda parkolója lenne itt, miközben a felépített lőtér eltüntetése egyértelműen vagyonvesztés, ráadásul ennek az olimpiai felkészülésre is alkalmas létesítménynek száz kilométeren belül nincs párja. Póda szerint meg kellene ezt óvni, meg kellene találni a kompromisszumokat, hogy kialakíthassák a parkolót, de a lőtér is megmaradhasson.

"Ne legyen ideges, mindjárt mehet ebédelni"

11.03:

Botka válaszát Haág nem fogadta el, a közgyűlés baloldali többsége azonban igen.

11.02:

Botka László azt mondja, nem tárgyalt senkivel sem migránsok betelepítéséről, mert ez nemzeti hatáskör. Haág kéri a polgármestert, ne legyen ideges, mert mindjárt mehet ebédelni. Jelzi, azok a szegediek, akik félnek a migránsok betelepítésétől, nem szórakoznak ezen a problémán olyan jól, mint a közgyűlésben helyet foglaló baloldali politikusok, ugyanis nemcsak a mágnesvasút jön, hanem a migránsok is érkeznek nagy tömegben...

11.00:

Haág Zalán ismerteti interpellációját a migránsok betelepítése kapcsán, erről külön cikkben írtunk. Jelzi, a baloldal adminisztratív eszközökkel megakadályozta, hogy Botka konkrét válaszokat adhasson a betelepítéssel kapcsolatban, például elárulja, mi a személyes álláspontja Martin Schulz nyilatkozatáról, kész lenne-e arra, hogy Szeged polgármestereként migránsokat telepítsen a városba, illetve amennyiben valamikor megvalósulna a bevándorlók uniós elosztása, milyen forrásból finanszírozná a Szegedre telepítésüket, hogyan biztosítana számukra az önkormányzat lakóingatlanokat, munkalehetőséget... A KDNP frakcióvezetője szerint ismét sérült az SZMSZ, mert interpellációja tegnap sem volt még elérhető a honlapon. Majd ma megjött Botka László válasza, amely ennyi: NEM. Haág szerint a polgármesternek vagy szövegértési problémái vannak, vagy - ami valószínűbb - takargatnivalója.

10.57:

Megint több napirendi pontot ugrunk át, a Móra-múzeum igazgatói pályázatához sem szól hozzá senki.

10.55:

Nagy Sándor és Szentistványi István a zöldterület-fejlesztésekről vitatkozik, majd Póda Jenő tér vissza a sofőr nélküli metróra és a mágnesvasútra.

Városlakók a milliárdok árnyékában

10.50:

Szentistványi István a városlakók szemével tekinti át a csomagot, megvizsgálja, mit jelent a gyakorlatban. Rámutat, küszöbön áll a Ligetfürdő értékesítése, a korábbi városi vagyon a szomszédos magánszálloda tulajdonosáé lesz. Ez a komplexum korábban fontos orvosi-gyógyászati funkciókat látott el, kérdéses, élvezhetik-e ezt a továbbiakban a szegediek, és mire lesz elég az 1,4 milliárdos vételár, ha egyáltalán befolyik ennyi. Szerinte a szegediek annyit érzékelnek mindössze, hogy a lakosság nagy része kiszorult ebből a fürdőből, így amikor koncepciók, tervek, majd milliárdok röpködnek, akkor is azt kellene vizsgálni, hol és hogy jelenhetnek meg mindebben a szegedi lakosok.

10.45:

Szép és dicsérni való ez a vízió - így Póda Jenő. Ugyanakkor kiemeli, minden program annyit ér, mint amennyi megvalósul belőle közép- és hosszú távon. Mulatságosnak találja a sofőr nélküli metró és a mágnesvasút mint vízió megjelenését a városban. Leszögezi, nehéz elhinni, hogy a koncepció lábra kap, míg rendbe nem teszi az önkormányzat a szegedi parkolási rendszert, mely egyértelműen a legrosszabb az országban (még mindig nincs percalapú parkolás, szinte egyedüliként idehaza), és a város honlapja is rendkívül elavult, nem 21. századi, felhasználóbarát.

varosi_kozgyules13_gs

10.40:

Több napirendi pontot ugrunk át hozzászólás nélkül, következik Nagy Sándor alpolgármester a 172 oldalas Smart City, vagyis Okos Város koncepcióval. Mint mondja, Szeged az egyik "legsmartabb", legokosabb, legfenntarthatóbb város a felmérések szerint, és továbbra is célja a mobilitási megoldások smartosítása, a készpénzmentes megoldások alkalmazása, az életminőség és a városüzemeltetés infokommunikációs eszközökkel történő segítése. Elismeri, a kormányzat szerint is a 21. század fontos trendje a városok smart cityvé válása, így a szegedi koncepció a kormányzati elképzelésekhez igazodik, persze bizonyos tekintetben megelőzi, illetve felülmúlja azokat.

Azok a szemét számlák...

10.37:

Póda Jenő kitart amellett, hogy a 800 milliós veszteség nem tény, hanem becslés. Arra is emlékeztet, a kormány jelentős adósságállománytól szabadította meg Szegedet is, ezzel biztosítva az önkormányzat működőképességét. A polgármester riposztja: jóval több pénzt, bevételt vett el a kormány, mint amennyit az adósságszolgálat felemésztett.

10.35:

Nagy Sándor alpolgármester jelzi Póda Jenőnek, a hulladékgazdálkodásban már április 1-je óta az a rendszer működik, melynek nem ismerjük az elemeit, a pontos számait, az önkormányzati cég már nem bocsáthat ki számlát, az állami még nem tud (akár hónapokig), és félő, hogy a szegedi polgár hónapok múltán kap majd egy jelentős összegű állami számlát.

10.32:

A polgármester válasza: a szegedi távhőszolgáltatás nullásan működött az elmúlt egy évben, nincs vesztesége (korábban 4-500 milliós veszteséget termelt a magántulajdonosok idején), nem kellett élnie az 1,3 milliárdos hitelkerettel. Ami a szegedi távhő esetleges államosítását illeti, megismétli, az önkormányzat nem kapott vételi ajánlatot, ha majd kap, akkor fogja azt mérlegelni. Megjegyzi viszont, az árat, a kompenzációt és a beszerzést már most is az állam határozza meg...

10.30:

Tóth Péter is kritizálja a hulladékügyet, szerinte a kormány a pénzt elvonja, a feladatot itt hagyja, ami nem korrekt, sőt, visszaélésekre ad lehetőséget. A jobbikos politikus aggályosnak tartja az IKV és a SZETÁV szétválását is, nem leli nyomát a tavalyi 1,3 milliárdos hitelnek.

10.27:

Póda Jenő (KDNP) vitatja a 800 milliós veszteséget, mivel erre semmiféle konkrét számítás nincs. Talán nem véletlen, jelzi, hogy más városban nincs ilyen hisztériakeltés, mint amit a szegedi szocialisták művelnek a konkrét számok ismerete nélkül. Hozzáteszi, ez a kormányzati intézkedés is a rezsicsökkentés kategóriájába tartozik.

10.23:

Haág Zalán utasítja vissza a minősíthetetlen hangnemű Ménesi-beszédet.

Szemét ügy a szemétügy?

10.20:

Ménesi Imre úgy fogalmaz: a szemétügy szemét ügy. Szerinte az Orbán-kormány egyfajta pluszadót vet ki azzal, hogy a bevételeket magához vonja, és annyit oszt vissza, amennyit jónak lát. A leggusztustalanabbnak a szelektív gyűjtés helyzetét nevezi. Ezt a lakosságnak kell gyűjteni, szétválogatni, majd egy kijelölt helyre vinni - saját költségén. Azt utána fideszes strómanok értékesíthetik, nem lepné meg, ha a bevétel Mészáros Lőrincnél csapódna le. Az egész történetet az önkormányzatiság tönkretételeként éli meg, melynek hátterében Orbán Viktor önkényuralmát vázolja fel.

varosi_kozgyules01_gs

10.15:

Következik az IKV Zrt. és a hőszolgáltató elválása, valamint a környezetgazdálkodási cég ügye: a közterület-fenntartás és a hulladékgazdálkodás szétválása. Botka László szerint könnyen lehet, hogy 800 milliós veszteség éri éves szinten a várost azzal, hogy az állam veszi át a hulladékszállítás számlázását. Úgy számol, az új központ 300 millió forintot "benyel", a szelektív hulladék értékesítéséből származó 230-250 milliós haszonra is szert tesz, a hulladéklerakási díjmódosítás pedig további 250 milliót vesz el. A polgármester azt mondja, a friss államosítás több eleme jogszabályokat sérthet. Szegedi vonatkozás, hogy míg a nyugdíjasok 50 százalékos kedvezménnyel bírtak, ezt az új törvény nem ismeri, tehát fennáll a veszély, hogy 16 300 szegedi háztartás szemétdíja duplázódik meg. Az egyetlen jogi lehetőség, hogy az érintett egy- és kétszemélyes nyugdíjas háztartások kisebb, 60, illetve 80 literes kukát igényelnek. Ezt viszont minden háztartásnak meg kell tennie, nem jár automatikusan.

2014 óta "szárnyalnak" a városi cégek...

10.10:

Ménesi Imre (MSZP) a Szegedi Városkép és Piac Kft. működését elemzi. Emlékeztet, a Mars téri piac 2010-14 között nem volt nyereséges, nem tudta fizetni a tagi kölcsönt az önkormányzatnak, majd a 2014-es igazgatóváltás után azonnal fordulat történt, a cég a város érdekeit szem előtt tartva, jó gazda módjára gazdálkodik a társaság.

10.07:

Tóth Károly (MSZP) arról beszél, hogy az IH és a városi tévé összeolvadását követően valóban csökkent a tévé bevétele, de ennek hátterében az állt, hogy megszüntették azt a gyakorlatot, hogy a további városi társaságok támogatták a VTV-t. Egyebekben zökkenőmentesnek nevezi az összeolvadást, mely szerinte évi 7 milliós megtakarítást is jelent a párhuzamos költségek lefaragásával, és persze szakmai oldalról is kitűnőnek ítéli a működést.

10.05:

Máris elérkeztünk a százszázalékos önkormányzati tulajdonú cégek üzleti terveihez. Szentgyörgyi Pál (MSZP) alpolgármester a városházi vezérszónok. Jelzi, az IKV és a környezetgazdálkodás nem készített most üzleti tervet egyrészt a hőszolgáltató kiválása, másrészt a hulladékgazdálkodás, hulladékszállítás leválasztása miatt. Nem teljes körű tehát az üzleti tervek csoportja, ám összességében úgy érzi, folytatódott a 2014 végén indult folyamat, melynek célja a korábbi ciklusban szétzilált városi cégek rendbe tétele, gazdasági stabilizálása. Úgy összegez, minden benyújtott üzleti terv reális és megvalósítható.

10.00:

A közgyűlés elé terjesztett településfejlesztési döntésekről Nagy Sándor alpolgármester beszél. Külön kiemeli, hogy Szeged az egyik legfenntarthatóbban és legélhetőbben közlekedő város, a beruházókat is arra kérik, igazodva ehhez csökkentsék a parkolószámot, de támogassák például a kerékpáros és a közösségi közlekedést. Az országosnál előírtnál több kerékpármegőrző létesítésére ösztönzi a város az új beruházókat.

A cigányság integrációjára várva

09.57:

Kothencz János megköszöni a rengeteg munkát Szentistványi Istvánnak, Málovics Györgynek, civil munkatársaiknak és a CNÖ-nek.

09.53:

Nagy Mihály, a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke kér és kap szót. Arra kéri a képviselőket, fogjanak össze a szegedi mélyszegény cigányság integrációja érdekében. Pozitív jeleket tapasztalt az utóbbi évek során, de továbbra is szükségesnek tartja az aktív önkormányzati szerepvállalást, mellyel kapcsolatban petíciót is megfogalmaztak, többek között rendszeres antiszegregációs fórum összehívását kezdeményezték.

09.50:

Következnek a rendelettervezetek, elsőként is a települési támogatásokról szóló rendelet felülvizsgálata. Botka László kijelenti, a tavaly tavasztól hatályos szociális törvény értelmében az állam kivonult a szociális szférából, de Szeged nem engedett az addigi ellátásokból, 400 milliós alapot hozott létre a segélyezésre. A rendszert most finomították, bővítették, növelték a hozzáférhetőséget is a jövedelmi határ emelésével, 300-400 újabb családot emel a körbe.

09.48:

A társasházak fűtési rendszerének, gázrendszerének felújításakor mérhetetlen segítséget nyújt a szegedi lakosságnak a katasztrófavédelem - méltatja őket Kothencz János.

09.45:

Zélity László nem kíván válaszolni Tóth Péter felvetéseire, így a katasztrófavédelem részéről Ördög István alezredes következik, röviden kiegészíti írásbeli beszámolójukat.

09.42:

Kothencz János (Fidesz-L.É.T.) megköszöni a rendőrség munkáját. Szavaihoz Botka László is csatlakozik.

Politikai szerepvállalás miatt támadta a rendőrséget a Jobbik

09.38:

A rendőrség részéről Zélity László ezredes, helyi rendőrkapitány tart rövid beszámolót az elmúlt évi tevékenységről. Tóth Péter örült volna, ha a migrációs problémakör is belekerül a beszámolóba, mert úgy tapasztalta, a máshonnan idekerült rendőrök egészen más szemlélettel álltak a migrációhoz, mint a szegediek. Emellett nehezményezi, hogy a rendőrség két esetben is politikai funkciót vállalt Szegeden az utóbbi időszakban, egyszer itt a közgyűlésben rendőrökkel ijesztették meg az óvodai bezárások ellen tiltakozó szülőket, és ugyanígy megkérdőjelezhető a Cserepes sori fellépéssorozatuk is - mondja.

varosi_kozgyules33_gs

Botka és a baloldal menekül a migráció kényes kérdése elől!

09.35:

A Fidesz és a KDNP frakciók vezetése kivonul, rendkívüli sajtótájékoztatót tart! Az ülésteremből kivonuló Haág Zalán, a KDNP helyi elnök-frakcióvezetője úgy értékelte, azért menekül a polgármester a migrációval kapcsolatos témák elől, mert az önkormányzat igenis készen áll bevándorlók befogadására, és európai baloldali szövetségesei felé a lojalitását próbálja biztosítani azzal, hogy nem foglal állást a témában. Nógrádi Tibor Fidesz-L.É.T.-es frakcióvezető arra emlékeztetett, hogy Magyarországon több mint ezer önkormányzat elfogadtak a kötelező betelepítési kvóta elleni állásfoglalást, vagyis egységesek a magyarok ebben a kérdésben, és ezzel meg szembe Botka László azzal, hogy még csak napirendre sem volt hajlandó venni az előterjesztést.

Részletes cikkünk itt!

09.32:

A Jókai utcai társasház fűtésszámlájának rendezése ügyében Tóth Péter nyújtott be egyéni indítványt. Botka szerint ez összhangban áll az IKV terveivel, célkitűzéseivel, illetve hozzáteszi, a jobbikos politikus egy 2008 óta nem érvényes jogszabályra hivatkozik, így anyagát nem lehet értelmezni. A korábbi Jókai utcai problémák egyébként a fideszes-jobbikos cégvezetők működéséhez kötődtek - állítja. 10 igen és 19 tartózkodás mellett söprik le Tóth indítványát, illetve utalják át a témát az illetékes pénzügyi bizottsághoz. 18 igen, 10 nem és Szentistványi István tartózkodása mellett születik meg végül a napirend.

Bevándorlásügy - lesöpörve a napirendről

09.30:

A napirend megállapítása következik. Nógrádi Tibor és Kosik Dénes kvótaellenes indítványa 11 igen és 18 nem mellett nem kerül napirendre, Haág Zalán migrációs előterjesztése ugyanilyen arányban bukik el. Haág Zalán megkérdezi, miért fél ennyire Botka László attól, hogy konkrét választ adjon a Martin Schulz-nyilatkozat és a migránsok betelepítése ügyében - nincs erre semmiféle reakció a pulpitusról...

09.29:

Botka László úgy reagál, a cég nem felelt meg korábban a közösségi elvárásoknak és a jogszabályi feltételeknek. Ezzel kapcsolatban átad egy számlát Nógrádi Tibornak...

Azonnali hatállyal menesztenék az alkalmatlan Rácz Attilát

09.28:

Nógrádi Tibor (Fidesz-L.É.T.) egyetért azzal, hogy átláthatóvá, egységessé tegyék a Cserepes sori piac működését, ám e feladatra alkalmatlannak tartja Rácz Attilát. Kiemeli, méltatlan módon, hazugságokkal távolították el tavaly decemberben Erdős István igazgatót. Az új direktor körül gyorsan megjelentek az Ujhelyi István politikai-gazdasági környezetéhez tartozó, korábban kétes ügyekben, így a milliárdokat elnyelő Szeviép-mutyiban is érintett személyek. Rácz "egyeztetések, gazdasági, megtérülési számítások nélkül, drasztikus mértékben emelt árat, majd szinte naponta változtatta a díjtételeket, össze-vissza hazudozott, sőt odáig merészkedett, hogy egy magánjogi vitában többször rendőrt hívott a saját kereskedőire; persze ezzel is megbukott. A szappanopera csúcspontja az e heti pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottsági ülésen valósult meg, amikor Rácz Attila igazgató úr az áfás számlázás kapcsán arra a kérdésre, hogy alkalmas-e igazgatói posztra az az ember, aki adót csal számlázásával, igennel felelt. Ezzel szemben a mi határozott véleményünk az, hogy nem" vázolja a Fidesz elnök-frakcióvezetője, aki kezdeményezi az igazgató azonnali visszahívását.

varosi_kozgyules30_gs

09.25:

Szentistványi István bejelenti, hogy független képviselőként folytatja tovább tevékenységét, mert kizárta az LMP. Ennek hátterében az áll, hogy tavaly ősszel a Csongrád megyei szervezet néhány tagja az alapszabály adta jogával élve a párt migrációs csomagjának egy pontja kapcsán különvéleményt fogalmazott meg. Fegyelmi eljárás indult ellenük, kizárták őket, ám ők még nem adták fel, bírósághoz is fordultak. Eközben a szegedi és a megyei szervezet tíz ismert, aktív tagja kilépett az LMP-ből, szolidaritást vállalva a kizárt társakkal. Ez a csapat azonban továbbra is részt vesz majd a helyi közéletben valamilyen civil formáció keretében.

MSZP-s igazgatót nevezett ki, de állítja: nem pártszempontok szerint

09.21:

Botka kitart amellett, hogy nincsenek pártszempontok a cégvezetők kinevezésében. Azt mondja, a piac megtartása és fejlesztése a cél, szerinte a jelenleg zajló botránykeltés nem a kereskedők érdekeit szolgálja, hanem politikai szempontokat. A 92 százalékos tulajdont szerzett önkormányzat mindenképpen átláthatóvá tenné a piac működését. Jelzi, a Mars téri beruházásnál 16 tüntetést szerveztek ellene, de az eredmények őt igazolják, és így lesz ez a Cserepesen is. A Fidesz-Jobbik által szervezett politikai akció szerinte kifulladt, kéri ezen pártokat és a kereskedőket, "ne csinálják tovább a cirkuszt, mert esetleg elveszítik vásárlóikat".

09.19:

Tóth Péter (Jobbik) jelzi, Botka László korábban azt ígérte, nem nevez ki pártkádereket a városi cégek élére, majd pár héttel később az MSZP pénzügyi ellenőrző bizottságának tagját, Rácz Attilát állították a Cserepes sori Piac Kft. ügyvezetői posztjára. Az új igazgató morálisan megbukott már az első napokban, nem is köszönt a kereskedőknek, majd súlyos szakmai hibákat vétett, drasztikus díjemelési ötleteivel végveszélybe sodorta a szegények piacát, ahol már is tucatnyi kereskedő mondta fel bérletét. Történik ez egy olyan városban, ahol amúgy is gondok vannak a foglalkoztatással. Közben 6000 ember írta alá, hogy elégedetlen a piac működésével. Jelzi, kezdeményezte Rácz Attila visszahívását, amit Szentgyörgyi Pál vezetésével lesöpört a pénzügyi bizottság.

Botka megint kannibál pirézekkel poénkodott

09.15:

Botka László ezúttal választ ad, aljas hazugságnak nevezi a Fidesz-KDNP ez ügyben egy hónapja folyó propaganda-hadjáratát, mellyel lenézik a szegedi lakosságot is. A polgármester vicceskedve odaveti, jövő héten majd egy szegednyi piréz betelepítéséről tárgyal a pirézek miniszterelnökével. Szerinte a szegediek nem dőlnek be a jobboldal hazugságainak, Martin Schulzcal pedig nem tárgyalt migrációs kérdésekről. "A szegedi Fidesz közölte, hogy a Cserepes soron meg egy szegednyi, tehát 170 ezer kínai fog letelepedni, mert ugye végre a kínaiak észrevették a Cserepes sorban a fantasztikus gazdasági potenciált, és otthagyják a halódó Sanghajt, és az új gazdasági központot a Cserepes soron fogják felépíteni. És azt várják tőlem, hogy én ezeket a hülyeségeket erősítsem meg. Képviselő úr, a helyzet rosszabb egyébként, nem állt le ez a folyamat, szeretném hivatalosan is bejelenteni, hogy jövő héten maga a piréz nagykövet fog hozzám látogatni, és egy szegednyi, 170 ezernyi migráns kannibál piréz letelepedéséről fogunk tárgyalni" - hangzik pontosan a polgármester szakszerű válasza.

09.12:

Haág Zalán (KDNP) reméli, a baloldali többség nem söpri le a napirendről a hazánkat fenyegető bevándorlás problémáját. Ezt napirend előtt olyan aspektusból vizsgálja, hogy emlékeztet, Szeged utcáit hónapokkal ezelőtt ellenőrizhetetlen hátterű gazdasági bevándorlók lepték el, a magyar kormány a határzárral megvédte a várost. Most újabb felhők gyülekeznek a napfény városa felett, mert Brüsszel azt tervezi, hogy kivonja nemzeti hatáskörből a migránsok betelepítését, a kvótaügyet. Ehhez helyben Botka László, Ujhelyi és Binszki József is asszisztál, azért, hogy Brüsszelben jó pontokat szerezzen, illetőleg támogatást a helyi hatalom megtartása és az országos hatalom esetleges megragadása érdekében. A szegedi lakosság 90 százaléka azonban nem kér az ellenőrizhetetlen létszámú hátterű, félelmet keltő migránsokból. Felszólítja a polgármestert, az MSZP potenciális miniszterelnök-jelöltjét, hagyjon fel azzal a tevékenységgel, melynek hátterében betelepítési szándékok húzódhatnak meg.

Szálloda- és játszótérmutyiról a torony alatt

09.09:

Nagy Sándor (Együtt) a félmilliárdos kisteleki szállodamutyit említi, illetve a vadasparki játszótér botrányát, az köti ezeket össze, hogy mindkettőnél ugyanaz a DARFÜ volt a közreműködő szervezet. Állítása szerint a vadasparki projekt kedvezményezettjei a szegedi Fideszhez kötődő személyek voltak. Az ügyben jelenleg nyomozás folyik, de a szegedi Fidesznek az alpolgármester szerint el kellene számolnia kampánypénzeivel, az uniós támogatásokkal, a milliárdos nagyságrendben eltűnt pénzekkel. Konkrét politikai felelősként nevezi meg Gyimesi Lászlót, a szegedi Fidesz volt elnökét.

varosi_kozgyules11_gs

09.06:

Binszki József (DK) úgy indít, szép háta van Orbán Viktornak! Szerinte a miniszterelnök gyáva bolsevik, menekül a nép hangja és haragja elől, nem akar szembesülni azzal, hogy porrá zúzták politikáját, inkább megfutamodott, és visszavonta a vasárnapi boltzárat. Vitatkozni sem mer senkivel, mióta 2006-ban Gyurcsány Ferenc földbe döngölte a miniszterelnök-jelölti vitában... "Visszavesszük a boltokat, a földet, a trafikokat, az oktatást, az egészségügyet, mindent, amit elloptak tőlünk" - szúr oda a jobboldalnak. http://www.youtube.com/watch?v=L80nZrtoSjs

A szegediek visszakérik iskoláikat?

09.03:

Napirend előtti felszólalásokkal kezdünk, Kozma József (MSZP) nyitja a sort. A pedagógusok sztrájkjáról beszél, szerinte ők a gyermekeink jövőjéért emelik fel szavukat, azért, hogy kibontakoztathassák tehetségüket a megfelelően működő iskolákban. Kozma szerint a kormány az oktatási rendszer átalakításával csak működési zavarokat okozott, ezért egész egyszerűen elfogyott a tanárok türelme és hite. Vissza kell állítani a 18 évig tartó tankötelezettséget, a szabad tankönyvválasztást, csökkenteni a tanári és a tanulói terhelést, a tananyagot - sorolja a kitűzött célokat a szocialista politikus. Hozzáteszi, a szegediek visszakérik iskoláikat!

Nem demonstrálnak a kereskedők

08.45: Szabó Bálint bejelentette, a kereskedők 7+1 követeléséből négyben érdemi előrelépés történt a Botka László polgármester megbízottjával lefolytatott tárgyalások során, azaz van remény arra, hogy nem lesz drasztikus díjemelés a Cserepes soron. Persze még vannak olyan pontok, melyekről egyeztetni kell a továbbiakban. Mindenesetre a piacosok mára tervezett demonstrációja így elmarad. Részletes cikkünk itt!07.50: Köszöntjük Önöket a városházáról, ahol már javában tartanak a technikai előkészületek. 8.30-kor Szabó Bálint és a Cserepes sori kereskedők sajtótájékoztatójával nyitunk. Szabó Bálint már megérkezett, a szokottnál jóval több biztonsági emberrel találkozott a bejáratnál. Egyelőre azonban még minden csendes. Hamarosan kezdünk, felpörögnek az események, de aki addig is hangolni szeretne, ajánljuk szíves figyelmébe a pénzügyi bizottság szerdai botrányos ülésének felejthetetlen videóját! http://www.youtube.com/watch?v=99AW34STx6c

A közgyűlés elé:

2016. évi második rendes ülését tartja Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése. A képviselők meghallgatják a közrendvédelmi és közbiztonsági feladatokat ellátó szervezetek beszámolóit, szó lesz a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról és a köznevelési intézményekben nyújtott gyermekétkeztetés térítési díjáról szóló önkormányzati rendelet módosításáról, elfogadják a százszázalékos önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok 2016. évi üzleti tervét, döntenek a Móra Ferenc Múzeum igazgatói beosztásának betöltésére beérkezett pályázatokról, és elfogadják a szentmihályi Móricz Zsigmond Művelődési Ház igazgatói beosztására kiírt pályázati felhívást is többek között. Forró hangulatú ülésre van kilátás, legalábbis ezúttal erre utaltak az előzmények. Nagy kérdés, meddig érnek majd el a Cserepes sori piac balhéjának és Martin Schulz EP-elnök sokat idézett interjújának hullámai, de bizonyos, hogy ezekről is hallunk majd a díszteremben. Persze arra is mérget vehetünk, hogy terítékre kerül a vadasparki játszótér ügyében folyó ügyészségi és rendőrségi eljárás, valamint a vasárnapi boltnyitás témája, illetve ezek valamennyi helyi pártpolitikai vonatkozása.

A szegedi demokrácia jelképévé vált a Cserepes sori piac

A 92 százalékban önkormányzati tulajdonú Cserepes sori piac botránya hetek óta központi téma nemcsak a szegedi, de az országos sajtóban is. Számos alkalommal írtuk meg, a frissen kinevezett MSZP-párttag ügyvezető, Rácz Attila 50-100 százalékkal akarja megemelni a bérleti díjakat, helypénzeket, és kísérletet tett az áfa bevezetésére is, majd mikor a kis bevételű kereskedői egységbe tömörültek, és látványosan ellenálltak Szabó Bálint ügyvéd támogatásával, megpróbált folyamatosan picit-picit elfarolni eredeti elképzeléseitől, sok esetben nehezen követhető módon (lásd: áfa bevezetése). A maga a piac, illetve elsősorban a piacosok és családjaik ellehetetlenítésével fenyegető drasztikus sarcolás ellen tiltakozók szemében teljességgel hiteltelenné vált az igazgató, kinek felmentését többen is kezdeményezték. A kereskedők legutóbb a pénzügyi bizottság már említett, szerdai ülésén jelentek meg, ahol a baloldali többség nem adott szót Szabó Bálintnak, és nem is vette napirendre a Rácz Attila elmozdítását célzó képviselői indítványt. Csütörtökön intenzív tárgyalások folytak a városháza és az érintett piacosok között, ám értesüléseink szerint a legfontosabb követeléseket érintően nem hajlanak a megegyezésre Botka Lászlóék. A korábbi hírek arról szóltak, hogy a kereskedők tüntetni fognak a közgyűlés kapcsán, hamarosan kiderül, sikerült-e elmozdulni valamiféle konszenzus irányába.

Migrációs krízis: a kormány mellé áll-e Szeged is?

Az ülés másik érdekes momentuma, hogy Botka László polgármester milyen választ ad a Martin Schulz EP-elnök városunkat érintő nyilatkozatával ("Szeged egy elkötelezetten baloldali város, oda bármelyik menekültet nyugodtan el lehet küldeni") kapcsolatos kormánypárti felvetésekre, valamint elősegíti-e, hogy a szegedi közgyűlés csatlakozva hazánk számos településéhez a kötelező betelepítési kvótát elítélő határozatot fogadjon el, netán meggátolja azt a baloldali többséggel együtt (mint tette februárban, amikor nem adott sürgősséget az indítványhoz). A pénteki közgyűlésre két önálló kormánypárti képviselői indítvány és egy interpelláció érkezett a migráció kapcsán. A Fidesz-L.É.T. részéről Nógrádi Tibor frakcióvezető és Kosik Dénes Pál azt javasolja, a közgyűlés határozatban utasítsa el a kötelező betelepítési kvóta rendszerét, és kérje fel a kormányt, hogy minden lehetséges eszközzel akadályozza meg az illegális migránsok beáramlását és a kötelező betelepítési kvóta bevezetését, védje meg Magyarországot és a magyar embereket. Haág Zalán, a KDNP frakcióvezetőjének képviselői kezdeményezése arra irányul, hogy a közgyűlés határozatban utasítsa vissza Martin Schulz kijelentését, mely migránsok Szegedre telepítésének veszélyét vetítette elő, szögezze le, hogy nem kíván Szegedre – sem átmenetileg, sem hosszabb távon – migránsokat betelepíteni, végül szólítsa fel a polgármestert, hogy semmilyen nyilatkozat vagy intézkedés megtételével ne segítse elő illegális migránsok Szegedre érkezését, illetve – átmeneti vagy hosszabb távú betelepítését. Ugyancsak Haág interpellálta Botka Lászlót: többek között arra kíváncsi, mi a polgármester személyes álláspontja Martin Schulz nyilatkozatáról, kész lenne-e arra, hogy Szeged polgármestereként migránsokat telepítsen a városba, illetve amennyiben valamikor megvalósulna a bevándorlók uniós elosztása, milyen forrásból finanszírozná a Szegedre telepítésüket, hogyan biztosítana számukra az önkormányzat lakóingatlanokat, munkalehetőséget...

Egy évvel a "házasságkötés" után "válik" az IKV és a távhő

Túllépve a Cserepes soron és a bevándorláson, a pénteki ülés talán legfajsúlyosabb témája a szegedi távhőszolgáltatás ügye. A jogi bizottság már tárgyalt részletesen erről hétfőn, ott is elhangzott: a város leválasztaná az IKV Zrt.-ről a vele egy éve összeolvasztott közszolgáltatást, és külön céget alapítana e célra. Az új, június 30-ával létrejövő cégnek Szegedi Távhő Kft. lesz a neve, és 100 milliós alaptőkével alapítanák meg. A társaság ügyvezetőjének 2017 nyaráig Kóbor Balázst neveznék ki, míg a kft. felügyelőbizottságába Németh Györgyöt, Mihálffy Bélát és Kormos Tibort javasolja az önkormányzat. Hogy ez miért olyan sürgős, arra a Népszabadság egy e heti cikke adhat választ. A baloldali napilap értesülései szerint a „nemzeti” távhőrendszer első tagja Szeged lehet, vagyis az állam (az Első Nemzeti Közműszolgáltató) részére történő közelgő értékesítés első jele lehet az átszervezés. Ezt egyébként a lapnak cáfolta Botka László, a polgármester azt közölte, hogy jelen lépéssel csak az energetikai hivatal kérésének tesznek eleget, és eddig nem kaptak ajánlatot az államtól. Az átalakítással kapcsolatban óvatos aggályait fogalmazta meg a héten a Fidesz-L.É.T., és annál élesebben támadta azt a Tisza Lajos Közéleti Egyesület, melynek elnöke, Bartha László portálunknak úgy összegzett, a távhőügy a baloldali szegedi városvezetés egyértelmű csődje. Szintén az IKV a témája a jobbikos Tóth Péter egyéni indítványának. Tóth a Jókai utca 7. szám alatti társasház fűtésszámlái kapcsán nyújtott be előterjesztést, az IKV kezelésében lévő 60 lakásos épület lakói magasnak tartják a kiküldött elszámoló számlákon található összegeket. A Jobbik képviselője szerint rendkívül fontos lenne, hogy a közgyűlés megbízza az újraszámolással az IKV-t.

A környezetgazdálkodás állami kínjai

Egy másik önkormányzati cég életében is jelentős változások történtek, történnek. A közgyűlés arról tárgyal majd, hogy az egyébiránt a Szegedi Testamentum Kft.-vel összeolvadó Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. tevékenységei közül a hulladéktörvényből adódóan kikerül a hulladékszállítás. A városüzemeltetési bizottság csütörtöki ülésén kiderült: a gazdasági társaság vezetése 800 millió forintos bevételkieséssel számol a rendszer átalakítása miatt, eközben április elsejétől már a törvény által meghatározott koordináló szerv, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. szedi be a szemétszállítási díjat a szegediektől is, azaz ez a szerv számláz a lakosság felé, a beszedett díjakat pedig – egy egyelőre meg nem határozott módon – szolgáltatási díjként fizeti ki az önkormányzati cégnek. A baloldali városvezetés szerint ez az állami feladatátvétel a hozzá kötődő jogszabályi módosításokkal együtt megint az önkormányzatok kirablását jelenti. Az új törvény szerint mindenesetre a hulladékot kezelő cégek más tevékenységet nem folytathatnak, ezért arról is döntenie kell majd a közgyűlésnek, hogy a környezetgazdálkodási kft.-ről leválasztja a hulladékszállítási üzletágat, a cégnek pedig a jövőben alapvetően a közterület-fenntartás lesz a fő profilja.

Fazonírozzák a települési támogatások rendszerét

Egy év után felülvizsgálta a települési támogatásokról szóló rendeletét az önkormányzat, és újat alkotna. Solymos László szocialista alpolgármester az előterjesztés kapcsán elmondta, hogy 2015-től a települések hatáskörébe került a szociális támogatások rendszere, Szeged 400 milliót különített el erre a célra, központi támogatás nincs. Most egyszerűsíteni kívánják az igénylés feltételeit, illetve a jövőben egy kérelemmel több ellátáshoz is hozzájuthat egy személy, amennyiben a közgyűlésen a többség támogatja az előterjesztést. Emelnék az egy főre jutó jövedelmi határt, méghozzá úgy, hogy a számítási módját is egyszerűsítenék. A gyerekes családoknál pedig minden gyermek után plusz ezer forinttal is növelnék a támogatás összegét. A lakhatási és lakbértámogatás megítélésénél az egy főre jutó jövedelmet vennék alapul továbbra is 71 250 forintos jövedelemhatárral, ami kedvezőbb az eddig érvényben lévő rendszernél.

Móra-múzeum: a regnáló Fogas Ottó oddsa a legalacsonyabb

Több napirendi pont érinti a Móra Ferenc Múzeumot. Városházi előterjesztésre az intézmény gazdasági szervezetét a Nevelési-Oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálata (NGSZ) alá vonnák július elsejétől, és ugyancsak a múzeumot érintő döntés lehet annak megerősítése, hogy uniós nyílt közbeszerzési eljárást indíthat régészeti feltárásokhoz kapcsolódó munkálatok és szolgáltatásokra. Az eljárás eredményeként az intézmény vállalkozási keretszerződést kíván kötni nettó 1 milliárd forint keretösszeg erejéig. A közgyűlés megválasztja a múzeum új igazgatóját is. A felkért szakmai bizottság és a jelölteket szerdán meghallgató és értékelő kulturális bizottság a regnáló direktor, Fogas Ottó pályázatát támogatta kihívóival, Paluch Tiborral és Szalontai Csabával szemben, így várhatóan a képviselő-testület újabb öt évre bizalmat szavaz neki - tegyük hozzá, a kinevezést majd még az emberi erőforrások miniszterének is jóvá kell hagynia.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.