Írjon nekünk

Közélet

Kínai biznisz, dinók és a Szeviép-s(z)aga – baloldali üzleti-politikai háló a Cserepes sori piac körül?

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pinyo.jpg

Megjelent:

cserepes_sor_piac19_gs

Miközben állóháborúvá fajult az MSZP-s igazgató és a drasztikus bérletidíj-emelés miatt sztrájkoló bérlők közötti küzdelem, érdekes politikai-gazdasági háló is kirajzolódik a szegedi Cserepes sori piac környékén.

Úgy tűnik, 2015/2016 fordulójára valami miatt rendkívül fontos lett a szegedi baloldal számára a 92 százalékos önkormányzati tulajdonban lévő Cserepes sori piac helyzetének (át)rendezése, (át)alakítása. Ahogy számtalanszor megírtuk, a többségi tulajdonos, baloldali vezetésű önkormányzat az előző év végén azonnali hatállyal felmondott az egyébként nyereséget termelő piac korábbi vezetőjének, és saját emberét, az MSZP-párttag Rácz Attilát ültette a direktori székbe. Forrásaink már ekkor felhívták rá a figyelmet, ez a döntés túlmutat egy pártkatona pozícióba helyezésén, Botka Lászlóék mélyreható változásokat terveznek a Cserepes soron, a szegedi MSZP-nek tervei vannak a piaccal, az ingatlannal vagy a területtel. A háttérben a szocialista polgármester, országos választmányi elnök mellett felsejlik legfontosabb helyi politikai szövetségese, a másik szegedi erős MSZP-s ember, a jelenlegi EP-képviselő Ujhelyi István alakja is.

Sztrájkkal feleltek a sarcra

Rácz Attila márciusban – április 1-jei hatállyal – drasztikus, elviselhetetlennek tűnő, átlagban 57 százalékos bérletidíj-emelést jelentett be, a sarcolási törekvéssel kivívva a jobbára kis pénzből élő kereskedők, a bérlők, a lomizók ellenállását, majd haragját. Április 1-je óta a bérlők többsége nem hajlandó kinyitni: sztrájkol. Képviseletüket Szabó Bálint, a helyi közéletben ismert jogász látja el, aki az utóbbi évek egyik legnagyobb, Szegedhez kötődő botrányában, a Szeviép-ügyben milliárdokkal megkárosított építési (al)vállalkozókat is „szárnyai alá vette” már, rámutatván a megdöbbentő eset politikai összefüggéseire, hátterére (egészen Botka László és Ujhelyi István párosáig” vezető szálakat emlegetvén). A helyzet kezelésére láthatóan képtelen igazgató közben még rendőröket is hívott a Cserepes sori árusokra, akik nem voltak hajlandóak kifizetni a megemelt díjakat, és egyértelmű városházi erősítést is kapott: a piacon nap mint nap egyre többször bukkannak fel a polgármesteri kabinet meghatározó tagjai, illetve egyes baloldali önkormányzati képviselők. Rácz és a cég ügyvédje sem más, mint Pintér Ferenc, az egykori MSZP-s önkormányzati képviselő, jogi bizottsági elnök… De nézzük a történet további érdekes szereplőit!

A párttagság mint az érvényesülés útja

mszp-hu-parttag-racz_attila

A Cserepes sori piacot január óta vezető Rácz Attila 2002 óta a Magyar Szocialista Párt tagja, saját bevallása szerint is párttagsága kezdete óta folyamatosan részt vesz az MSZP életében, minden kampányban szerepet vállalt a szegedi szervezetben, Ujhelyi István belső köréhez tartozik, éveken keresztül közvetlen politikai munkatársként segítette őt. 2006-tól Ujhelyi mellett az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkárságán találjuk, majd 2010-2013 között az Országgyűlés alelnöki titkárságán dolgozik a politikus mellett. 2013 tavaszán kicsit különválnak útjaik (forrásaink némi feszültséget is emlegettek közöttük), Rácz ekkor kikacsintott a magánszférába, a Yozzy Global Trade Kft.-hez került ügyvezető igazgatónak (most is elérhető Linkedin-profilja alapján), de természetesen nem szakadt el a baloldali irányítású szegedi városházától, a szegedi MSZP-től. A 2014-es önkormányzati választás baloldali sikerét követően előbb a százszázalékos önkormányzati tulajdonú Szegedi Vásár és Piac Kft. igazgatóhelyettesi posztjával kínálták meg Botka Lászlóék, majd 2016. januártól a Cserepes sori piac ügyvezetője lett, úgy, hogy másik állását is megtartotta.

A baloldali médiától a dinoszauruszokig

Rácz Attila korábbi cége, a budapesti székhelyű Yozzy Global Trade Kft. az igazgatóváltást követően gyakorlatilag azonnal megjelenik a piacon: az Opten céginformációs rendszer szerint már 2016. január 6-án telephelyet jegyeztet be a Cserepes sorra. A 2011-ben alapított cég fő profilja egyébként a csomagküldő, internetes kiskereskedelem, de ide tartozik számos egyéb kereskedelmi tevékenység mellett a PR-kommunikáció, illetve az üzletviteli és egyéb vezetési tanácsadás is például. A 10 millió forint jegyzett tőkéjű vállalkozás tulajdonosa és jelenlegi ügyvezetője a szegedi Bonyár Miklós. Bonyár nemcsak telephelyet jegyeztetett be a Cserepes soron, de az utóbbi napokban azzal is felhívta magára a kereskedők és részben a helyi közvélemény figyelmét, hogy a legnépszerűbb közösségi oldalon igencsak aktívan védelmébe vette Rácz Attilát és tervezett intézkedéseit, élesen és hevesen támadta az ellenálló kereskedőket és jogi képviselőjüket, Szabó Bálintot. Az említett, baloldali elkötelezettségű vállalkozó – akárcsak Rácz Attilát – hosszú ideje Ujhelyi István környezetéhez, baráti köréhez tartozik a hírek szerint. Korábban médiabefektetőként volt jelen az országos piacon, többek között az ő egyik cége (a Mátrix Holding Kft.) lett 2004-ben egy időre a Népszava baloldali napilap tulajdonosa is (a stop.hu portál szintén a portfóliójukba tartozott, de részt vettek a Vasárnapi Hírek irányításában is akkoriban). A Hír TV és a Magyar Nemzet az MSZP médiapolitikusaként számon tartott Ujhelyit vélelmezte a tulajdonosváltás hátterében, amit akkor a politikus igyekezett cáfolni.

Bonyár az utóbbi évek során több üzleti vállalkozásban, valamint uniós projektben tűnt fel. A Délmagyarország tudósítása szerint – a Yozzy Global Trade Kft. munkatársaként – ott van például a kínai nyitás egyik helyi és országos vezéralakjának számító Ujhelyi István oldalán a parlamenti alelnök által 2013-ban Szegedre szervezett kínai-magyar üzleti fórumon, ahol a kínai-magyar, szegedi-kínai gazdasági kapcsolatok erősítésének fontossága mellett érvel. A Délmagyarország megjegyzi, Bonyár vállalkozása hosszú ideje üzletet kínai cégekkel… A kínai szál mellett a Cserepes sor szempontjából említésre méltó érdekeltsége a tiszaderzsi D-Rex Dinópark létesítése is, mely a tervek szerint most áprilisban nyílik. (Ha már Bonyár és dinók, aligha véletlen tehát, hogy Rácz Attila a múlt vasárnapi családi napon egy Európa-szerte egyedülállónak hívott sétáló dinót vonultatott fel a szellempiac közönségének…). Utazzunk tehát most Szegedről Tiszaderzsre, hogy majd onnan visszatérhessünk a napfény városába! A Derzsi Park Kft. Tiszaderzs község belterületén dinoszaurusz-élményparkot valósított meg, melyhez az Európai Unió és a Magyar Állam az Új Széchenyi-terv keretében közel 127 millió forint támogatást nyújtott. Az interneten is elérhető dokumentumok szerint a nagyszabású projekt mellett nem más, mint Bonyár Miklós érvelt a helyi képviselő-testületben, példának okáért a 2015. június 23-i ülésen, ahol az a döntés született, hogy a beruházni szándékozó cég négy évre bérbe megkapja a kiszemelt önkormányzati területet. Újabb érdekesség: a Budapestre bejegyzett Derzsi Park Kft. ügyvezetője (illetve a szegedi Perfekt Transzfer Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-n keresztül tulajdonosa) nem más, mint a szegedi-szatymazi Báló Tamás! (Az Opten céginformációs rendszer azt is elárulja, Bonyár és Báló kapcsolata nem új keletű, korábban volt már közös cégük; ráadásul izgalmas adalék, hogy a Yozzy Global Trade-ben a múltban tulajdonrésszel bírt egy XYFANDOS Kft. nevű szegedi cég is, melynek egykoron Báló volt a tulajdonosa és az ügyvezetője is.)

Aki kérdez, az fizetett bajkeverő?

A szegedi önkormányzati cég alkalmazottjaként dolgozó, magánvállalkozásával pedig éppen egy 127 milliós uniós projektet megvalósító Báló Tamást – akárcsak Bonyárt és Ráczot – forrásaink szerint szintén szoros baráti-üzleti szálak kötik Ujhelyi Istvánhoz. Egykoron Ujhelyi közvetlen munkatársaként, sofőrjeként tevékenykedett, jelenleg a szegedi önkormányzat százszázalékos tulajdonú cége, a Szegedi Közlekedési Társaság repülési üzletágának vezetője. Neve mégsem ennek kapcsán, hanem a Szeviép-botrány során vált ismertté Szegeden. Báló ugyanis a Szeviép százszázalékos tulajdonában lévő Biztonsági Üzem Kft.-nek volt az ügyvezetője korábban, és a vádirat szerint a csődbe jutott Szeviép 2008 és 2010 között összesen 428,9 millió forint kölcsönt adott ennek a cégnek annak ellenére, hogy a Biztonsági Üzem Kft. 2008-tól kezdve veszteségesen működött. A pénz nincs meg, a Szegedi Járásbíróság pedig most tanúként kívánja meghallgatni a férfit, aki az ügyben nem kívánt részletesen nyilatkozni a sajtónak, csak annyit közölt egyelőre, hogy majd mindent elmond a bíróságon. „Báló Tamás a kölcsönt nem adta vissza, a céget csődbe vitte, és kifizetetlen alvállalkozókat hagyott maga mögött. Ez a pénz valahol eltűnt, vagy felélte azt a Biztonsági Üzem Kft., vagy nála landolt az összeg, a harmadik variáció pedig az, hogy valakinek továbbadta. Ez utóbbit tartjuk a legéletszerűbbnek” – nyilatkozta nemrégiben a Szeviép-ügy kapcsán a sajtónak a már említett Szabó Bálint ügyvéd, aki jelképesen egy talicskát is magával vitt a szegedi repülőtérre.

Érdekes körülmény, és közös kommunikációs-politikai (városházi) háttérre utal, hogy a cikkünkben bemutatott „hármas” tagjai szinte ugyanazokkal a szavakkal támadják Szabó Bálintot. Báló, illetve Rácz a sajtóban „közismert, fizetett közéleti provokátornak”, illetve „fizetett botránykeltőnek” minősítették őt – Bonyár pedig a közösségi oldalon titulálta „fizetett bajkeverőnek”…

Egyre jobban körülhatárolható szocialista politikai-gazdasági körök mozgolódnak tehát a Cserepes sori piac körül, és hogy mik a pontos elképzeléseik az ingatlannal, illetve az értékes 4-5 hektáros területtel (a kereskedők tudni vélik, lakóparkot építenének oda vagy újabb multinacionális üzletek költözhetnek be) az még a jövő zenéje, mint ahogy az is, kik járnak majd jól a változtatásokkal, esetleges átszervezéssel. Annyi azonban sajnos biztosra vehető, hogy nem a kisbevételű kereskedők és a kispénzű vásárlók lesznek az ügylet nyertesei.

Miközben állóháborúvá fajult az MSZP-s igazgató és a drasztikus bérletidíj-emelés miatt sztrájkoló bérlők közötti kü…

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. április 5.

Kommentek

Közélet

Kenuval közlekedhetnek a tápéiak? – Káosztól tartanak a városrész lakói

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pinyo.jpg

Megjelent:

Szerző:

Van olyan lakos, aki felvetette, hogy kenuval kéne közlekedni az Irinyi János utca lezárása idejéig.

Tovább olvasom

Hírzóna

22 milliót osztanak szét a szegedi polgárőrök között

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pinyo.jpg

Megjelent:

Szerző:

A szervezetek átvették a támogatási szerződéseket.

Tovább olvasom

Hírzóna

Mártírmeséivel járja az országot a milliárdos csalással vádolt Czeglédy Csaba

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pinyo.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az ügyészség szerint befolyásolni próbálja az ellene zajló eljárást.

Tovább olvasom

Aktuál