Kultúra

Kiállítás a kolozsvári és szegedi Régészeti Intézet első ötven évéről

Kiállítás a kolozsvári és szegedi Régészeti Intézet első ötven évéről

2016. április 12., kedd
Kiállítás a kolozsvári és szegedi Régészeti Intézet első ötven évéről
regesz_kiallitas

Április 13-án, szerdán nyílik meg az "Elsodort intézetek - A kolozsvári és szegedi Régészeti Intézet első ötven éve (1899-1949)" című kiállítás 15:30-tól az SZTE Klebelsberg Könyvtárban.

A tárlat egy válogatás az SZTE Klebelsberg Könyvtár Egyetemi Gyűjteménye, az SZTE BTK Régészeti Tanszéke, az SZTE Egyetemi Levéltára, az Erdélyi Múzeum-Egyesület, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Régészeti és Művészettörténeti Tanszéke, az SZTE Általános Orvostudományi Kara és a Csongrád Megyei Levéltár gyűjteményeiből. A kiállítás korabeli fényképek, tárgyak és írott dokumentumok, valamint a gazdag régészeti leletanyag látványosabb tárgyainak segítségével enged bepillantást a kolozsvári egyetemen 1899-ben megszervezett Régészeti Intézet, valamint a vele szoros kapcsolatban működő Érem- és Régiségtár fejlődéséről, a professzorok és tanszemélyzet munkásságáról, közéleti tevékenységéről, a tanszék oktatóinak és hallgatóinak tudományos közleményeiről, a Kolozsváron megkezdett iskolateremtő folyamatok Szegeden folytatásáról és kiteljesedéséről egészen a szegedi tanszék megszüntetéséig. A megnyitón köszöntőt mond

Keveházi Katalin

, az SZTE Klebelsberg Könyvtár főigazgatója, a kiállítást

Révész László

az SZTE BTK Régészeti Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense nyitja meg. Az anyagot válogatta és rendezte:

Felföldi Szabolcs, Gausz Ildikó, Pintér-Nagy Katalin

és

Vajda Tamás

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.