Kultúra

Kétszázötvenmilliós plusztámogatást kapnak a vidéki fesztiválok

Kétszázötvenmilliós plusztámogatást kapnak a vidéki fesztiválok

2016. április 13., szerda
Kétszázötvenmilliós plusztámogatást kapnak a vidéki fesztiválok

Kétszázötvenmillió forint plusztámogatást kapnak az idén az állami költségvetésből a vidéki és határon túli fesztiválok - jelentette be Hoppál Péter kulturális ügyekért felelős államtitkár az M1 aktuális csatornán kedd este.

Az államtitkár hangsúlyozta: a kormány külön költségvetési soron támogatja ezentúl a vidéki fesztiválokat. A 250 milliós támogatáson felül további félmilliárd forint jut a vidéki fesztiválokra a Nemzeti Kulturális Alapon (NKA) keresztül. Felhívta a figyelmet az NKA meghívásos pályázatára is, amellyel még 200 millió forinthoz juthatnak a vidéki fesztiválok. Hangsúlyozta: a tavalyi 250-300 millió forintos támogatás helyett az idén 750-800 millió forinttal több jut vidéki fesztiválokra. Felidézte, hogy kiemelt támogatásban részesült, 345 millió forintot kapott az idei Bartók-év programsorozat részeként a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál. Az elmúlt három évben 1 milliárd 950 millió forintra nőtt a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a CAFe Budapest támogatása. "A 750 millió plusztámogatással azt céloztuk meg, hogy ne csak Budapesten, hanem a vidéki városokban is kiépülhessenek azok a rangos kulturális bázisok, amelyek odavonzzák a turistákat" - hangsúlyozta az államtitkár. Elmondta, hogy a 25. Zempléni Fesztivál az idén 100 millió forint, a kapolcsi fesztivál 60 millió forint, a Pécsi Országos Színházi Találkozó 65,5 millió forint, az Ördögkatlan 40-45 millió forint támogatáshoz jut az idén. A határon túli magyar fesztiválok közül a kolozsvári magyar napok rendezvénysorozatát pedig 20 millió forinttal támogatják. Az államtitkár kitért arra, hogy a vidéki és fővárosi kulturális fesztiváloknak jelentős a gazdasági felhajtóerejük. A Turizmus Zrt. kimutatása szerint tavaly mintegy 7 százalékkal nőtt a bevétel a jelentősebb kulturális fesztiváloknak köszönhetően az adott településen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.