Keddi programajánló: Duality, sörkóstoló

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

sor_beer_pivo

Színes programfelhozatalt vonultat fel az Egyetemi Tavasz, fiatal tehetségek mutatkoznak be a Somogyiban, sörkóstolót tart az SZTE EHÖK, valamint Gyémánt Bálint és Matthew Mitchell zenél a Jazz Kocsmában.

A Szegedi Tudományegyetem 13. alkalommal rendezi meg Egyetemi Tavasz elnevezésű programsorozatát, amely hagyományosan az egyetem korábbi névadója, József Attila születésnapján, a Költészet Napján kezdődik az SZTE Kulturális Iroda szervezésében. A fesztiválon az egyetem hallgatói, oktatói, dolgozói is bemutatják művészeti tehetségüket. A fesztivál öt hét alatt 60 helyszínen 250 programot kínál városszerte, a komolyzenétől a kiállításokon át a tudományos témájú előadásokig, színházi produkciókig, könyvbemutatókig április 11. és május 4. között. Az Egyetemi Tavasz hivatalos programfüzete letölthető INNEN.

Milyen hatással van az illiberális vízió a magyar politikai rendszerre? Milyen alkotmányossági aggályokat vet fel a koncepció, és milyen szakmai viták folynak a kérdésről? Miként jelenik meg az illiberalizmus a modellországokban (Oroszországban és Törökországban), és milyen egyéb külpolitikai vetületekkel bír más államok, például Lengyelország tekintetében? Többek között ezekre a kérdésekre keresik a választ Zgut Edittel, a Political Capital külpolitikai szakértőjével a Szegedi Politológus Hallgatók Egyesülete (SZTEP) által szervezett rendezvényen 16 órától az SZTE ÁJTK Kari Társalgójában.

A Konfuciusz Teaház következő vendége Baló Júlia televíziós műsorvezető, szerkesztő-riporter lesz a Konfuciusz Intézetben 17 órától.

Szombati Julianna, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar zongora tanszékének hallgatója mutatkozik be a Somogyi-könyvtárban április 26-án kedden. A kamarakoncerttel összekötött program, amely a Somogyi-könyvtár, a Szegedi Tehetségpont és az SZTE Sófi Alapítvány közös rendezvénye, 17 órakor kezdődik a könyvtár első emeleti folyóirat-olvasótermében. A zenés délután házigazdája Vajda Júlia, a Szegedi Nemzeti Színház Liszt Ferenc-díjas operaénekese. A koncerten Szombati Julianna Mozart: c-moll Fantasie (K475), Schumann: C-dúr Fantasie (Op. 17. I. tétel), Debussy: L’isle joyeuse , valamint Debussy: Reflets dans l’eau című darabjait adja elő. Szombati Julianna 2010-ben kezdte meg zenei tanulmányait a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán, Kerek Ferenc növendékeként. Minden évben megrendezi Cegléden önálló estjét, de emellett számos koncerten vett részt. Versenyeredményei: kétszer is szerepelt a kétévente megrendezett Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyen, ahol 2012-ben különdíjat, 2014-ben pedig a legjobb szegedi versenyzőnek járó díjat kapta meg. A IV. Szegedi Kortárszenei Versenyen Kiemelt nívódíjat szerzett, Debrecenben kamaratársával megkapták a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar különdíját. 2015-ben elnyerte az SZTE Sófi-alapítvány kiemelt kuratóriumi díját.

Sörkóstolóra várj az érdeklődőket az SZTE EHÖK a Maláta kézműves sör – és grill kertben 20 órától. Részletek és jelentkezés ITT.

Gyémánt Bálint és Matthew Mitchell “Duality” című estje várja a közönséget a Jazz Kocsmában 20 órától. “Gyémánt Bálint a magyar jazz-színtér egyik legsokoldalúbb gitárosa. 2007-ben a Norvég Zeneakadémia első magyar ösztöndíjasa volt. 2008-ban végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, és ugyanitt szerezte meg mesterdiplomáját 2012-ben. Gitárosként és dalszerzőként Harcsa Veronikaval közös duójában, a Gyémánt Bálint Trióban, a Bin-Jip zenekarban és a The Transform Quintetben működik közre. 2014 óta a Bartók Béla Konzervatórium főtárgy tanára.”

Az SZTE EHÖK Moziestek keretében 20 órától a Kung Fu Panda 3 című filmet tekinthetik meg az egyetemisták a Belvárosi Moziban. Bővebben ITT.

http://www.youtube.com/watch?v=SbXIyLGnOOY

Folyamatos kiállítások, programok:

A londoni Globe Színház kicsinyített mása, a Hamlet, Othello 19. századi magyar fordításai mellett a Romeo szerepét Szegeden alakító Lugosi Béla fényképe is látható a Somogyi-könyvtár Shakespeare-emlékkiállításán, amelyet az „avoni hattyú” halálának 400. évfordulója alkalmából rendeztek. Az Angliában a nemzet dalnokaként („Bard of Avon”, „The Bard”) tisztelt drámaíró, költő és színész életművét a bibliotéka régi, angol, német Shakespeare-kiadásai, első magyar nyelvű fordításai, századfordulós, színes nyomatokkal gazdagított díszkiadásai, valamint műveinek 20. századi illusztrációi révén mutatják be. Igazi kuriózum a Szegedi Nemzeti Színház 1910-es „Romeo és Julia” előadásának plakátja, amelyen a férfi főszerep megformálójaként Lugosi Béla neve (a későbbi Drakula) neve olvasható, fényképe pedig az ugyancsak szegedi Színházi Ujság címoldaláról néz ránk. A Szegedi Egyetemi Színjátszó Társaság legendás „szegedi Hamletjének” rendezője, a tragikus sorsú ifj. Horváth István Örök színház című kötetét ugyancsak láthatják az érdeklődők. A könyvtár földszinti kiállítóterének üvegfalán Shakespeare műveinek illusztrációban gyönyörködhet a közönség. Kass János, Gyulai Líviusz, Borsos Miklós, Reich Károly, Würtz Ádám mellett kevésbé ismert, ám jelentős művészek munkái egészítik ki a válogatást. A tárlat plakátján a kortárs drámaíró Ben Johnson elismerő sorai olvashatók: „Nem kőbe vésve él tovább neved: / azért élsz, mert olvassák könyvedet.” A Somogyi-könyvtár Shakespeare-emlékkiállítása május 4-ig tekinthető meg.

India02

Indiában élt, magyar származású festőművésznők alkotásaiból nyílt kiállítás a Móra-múzeumban: az anya, Sas Brunner Erzsébet és lánya, Brunner Erzsébet olyan indiai történelmi szereplőket is megfestettek, mint Mahatma Gandhit, India kultikus politikusát és szellemi vezetőjét. 1930-ban költözött Indiába a nagykanizsai Sas Brunner Erzsébet és lánya, Brunner Erzsébet képzőművész egy látomás hatására. A két nő egész további életét Indiában töltötte: megismerkedtek Mahatma Gandhival, az indiai függetlenségi harc vezetőjével, akiről később portrét is festettek. A lány Indira Gandhi, India miniszterelnöknőjének közeli barátja lett, akit 1984-ben tragikus körülmények között saját testőrei gyilkoltak meg. A szegedi múzeumban a két festőművésznő alkotásait ismerhetik meg most az érdeklődők: a közel negyven festményen csendéletek, tájképek, a buddhizmussal kapcsolatos látomások elevenednek meg. Emellett bemutatják a nagy indiai közéleti személyiségekről, politikusokról készült portréikat, valamint a festőnők használati tárgyait, ékszereit és buddhizmussal kapcsolatos emlékeit is.

erme01

Tapintható kiállítást tekinthet meg a közönség a Móra Ferenc Múzeumban: az Ujj-É című tárlaton érméket foghat kézbe, tapogathat meg bárki a Kultúrpalotában. Egy újszerű kezdeményezés kapcsán jött létre az a tapintható érem-kiállítás, melyet a szegedi Móra Ferenc Múzeumban mutatnak most be. A közel száz alkotást tartalmazó tárlaton bárki megfoghatja az érméket, sőt! A kiállítás kifejezett célja, hogy a tapintható érmék segítségével közelebb hozza a tárgyakat a látogatókhoz. A tárlaton tizenhét kortárs éremművész alkotásait mutatják be, melyek mindegyike izgalmat rejt magában tapintás szempontjából. Az érméket különleges biztonsági szalaggal látják el, valamint biztonsági kapukkal őrzik, így garantálva épségüket. A technológiai megoldás révén a kiállítás helyszínén a látogató szabadon mozoghat az éremmel, elveheti a teljesen nyitott tárolóból, leülhet, összehasonlíthatja más darabokkal, azaz: „ismerkedhet” vele.

Európában egyedülálló több ezer darabból álló Informatika Történeti Kiállítás tekinthető meg 1300 négyzetméteren, Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság jelentős szellemi és anyagi ráfordítással hozta létre és folyamatosan fejleszteni a világ vezető informatika történeti múzeumaival vetekedő kiállítást. A múzeumban olyan gépeket, eszközöket ismerhetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók, amelyek a számítástechnika fejlődését mutatják be a kezdetektől egészen napjainkig. Több száz tonna számítástechnikai berendezés, ami nélkül nem lenne érintőképernyő, laptop, okostelefon, internet. Eddig még a világon sehol sem látott Neumann relikviákat is megcsodálhatnak az érdeklődők, amelyekkel a XX. század egyik legnagyobb, magyar tudósának állítanak emléket.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Előző sztori

Egy József Attila-verseskötetet és egy doktori disszertációt is örökbe fogadtak

Következő sztori

Pszichológus: segítheti a terrortámadások túlélőit, ha ellátogatnak a helyszínre