Közélet

Gulyás Gergely: az oktatás és az egészségügy határozza meg a napi politikát 2018-ig

Gulyás Gergely: az oktatás és az egészségügy határozza meg a napi politikát 2018-ig

2016. április 20., szerda
Gulyás Gergely: az oktatás és az egészségügy határozza meg a napi politikát 2018-ig
Gulyás Gergely

Az oktatás és az egészségügy határozza meg leginkább a mindennapi politikát Magyarországon, s ez 2018-ig így lesz - mondta Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke szerdán Röjtökmuzsajon, a 31. alkalommal megrendezett vezérigazgató-találkozón.

"Minden pillanatnyi vita és elkövetett szakmai hiba ellenére a kormány alapvetően jó irányba indult el", amikor központosította a közoktatási intézményeket - hangsúlyozta a fideszes politikus, emlékeztetve arra, hogy 2010 előtt nem voltak egyenlőek a feltételek Kelet- és Nyugat-Magyarországon, a városokban és a kisebb településeken a közoktatás finanszírozásában. A gazdag önkormányzatok által fenntartott intézmények jól működtek, a szegényebbek viszont vagy eladósodtak vagy bezártak - mondta.

Gulyás Gergely

kijelentette: "a központosítás folyamata helyes és indokolt" volt, ugyanakkor hibás lépés volt létrehozni egy olyan intézményfenntartót, amelynek a működésébe kódolva volt a hiba. Ez "jogos szakmai vitát váltott ki", s "a tiltakozás első hulláma mind a kormánynak, mind a szakmának" jó szolgálatot tett - fűzte hozzá. Jelezte: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) 57 részre vágásával gyors és életszerű döntések születhetnek majd, s ezek az iskolák javát fogják szolgálni. Az egészségügy helyzetét értékelve Gulyás Gergely arról beszélt, hogy a korszakváltást az európai uniós csatlakozás hozta meg, mert az elvándorlás leginkább ezt a területet sújtotta, sújtja, főként a bérkülönbségek miatt. Ennek megoldására első körben a kormány megpróbálta "itt marasztalni az orvosokat", majd vonzóvá tenni a háziorvosi praxisokat. Egy háziorvos ma nettó 270 ezer forinttal keres többet, mint három éve, s kevesebb lett a betöltetlen praxis - fogalmazott a politikus, majd hozzátette, bár alacsonyabb lett a háziorvosok átlagéletkora, épp hogy hatvan év alatt van, így hosszú távon lehetnek még problémák. A kórházak állami fenntartásba vétele is helyes és indokolt döntés volt Gulyás Gergely szerint. Emlékeztetett: az előző európai uniós fejlesztési ciklusban mintegy 490 milliárd forintból fejlesztették az egészségügyi intézményeket, de ezek mintegy kilencven százaléka vidékre ment, a források megkötése miatt a fővárosi intézmények fejlesztésére nem volt lehetőség. Infrastrukturális szempontból ma Budapest van a legrosszabb helyzetben, "komoly gondok vannak" - fogalmazott. Hozzátette: az egészségügyben sokféle reform volt az elmúlt években, de a finanszírozás alapelveihez senki sem mert hozzányúlni. A politikus az érdeklődésre számot tartó aktuálpolitikai ügyekről szólva elmondta: a migráció nemcsak itthon, hanem egész Európában központi kérdés, s a magyar társdalom Európai Unióhoz való viszonyát is leginkább a migráción keresztül lehet meghatározni. Gulyás Gergely kitért arra: az ellenzék szeretné, hogy a korrupció jelen legyen a politikai közbeszédben, de felmérések szerint a korrupció a társadalom "egyfajta általános megítélése a politika felé". Magyarország gazdasági helyzetét értékelve elmondta: a stabil három százalékos gazdasági növekedés egyértelműen felzárkózási pályára állította az országot, s fontos, hogy a növekedési ütemet tartsuk a jövőben is. A munkanélküliséget érintve úgy fogalmazott, hogy "aggasztóan jól állunk", mert alacsony a munkanélküliség, s magasabb a foglalkoztatottság, mint a rendszerváltozás óta bármikor. A hat százalék körüli munkanélküliségi ráta európai összehasonlításban is jó arány - jelezte a kormánypárti politikus a Central European Business Centre rendezvényén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.