Egyetem

"Gregor-híd" a művészeti nevelésben és a tehetséggondozásban

"Gregor-híd" a művészeti nevelésben és a tehetséggondozásban

2016. április 27., szerda
"Gregor-híd" a művészeti nevelésben és a tehetséggondozásban
gregor_iskola011

Magyarországon két alapfokú nevelési-oktatási intézmény viseli Gregor József Kossuth- és Liszt-díjas kiváló művész nevét. A világhírű operaénekes szülőhelyén Rákosligeten és életének meghatározó városában Szegeden, ahol a város munkássága előtt tisztelegve díszpolgári címmel tüntette ki.

A Rákosliget szívében 2007 szeptemberétől Gregor József Általános Iskola néven működő intézmény immáron 112 éve tanítja-neveli a lakóterületen élők nemzedékeit. Kiemelkedő jelentőségű az 60 éves ének-zene tagozat, amely mellé az 5. évfolyamtól bekapcsolódik az emelt szintű matematika és humán irányultságú képzés. Az emelt szintű ének-zene tanítás eredményességét jelzik a minősítő versenyek arany, ezüst, bronz fokozatai, rádiófelvételek, zeneakadémiai szereplések, országos zenei versenyek, külföldi utazások. A Szegedi Gregor József Általános Iskola 2008. július 1-től vette fel

Gregor József

világhírű operaénekes nevét. 1968 óta folyik tagozatos szinten az angol nyelvoktatás. A nyelvtanulás az SZTE Konfuciusz Intézetével létrejött partneri együttműködésnek köszönhetően kínai (mandarin) nyelv oktatásával színesedik. Az iskola kiemelt képesség- és készségfejlesztő terepe a komplex művészeti nevelés a Gregor Program segítségével, melynek célja a művészetekkel történő alapozás, személyiségfejlesztés. Ennek a programnak a keretében szerveződött újra az iskola Kicsinyek kórusa is, elsősorban az alsó tagozatos gyermekek részvételével.

Dávid Krisztina

és

Siposné Koselák Krisztina

karnagyok, ének-zene tanárok indították el a két iskola szakmai együttműködését. Az első közös programra 2016. április 23-án került sor Rákosligeten az iskola hagyományos Tavasz Gáláján, ami az intézmény rangos, kétévente megrendezésre kerülő eseménye. A gálán kiemelt helyet kapott a szegedi Gregor József Általános Iskola kórusának fellépése, melynek zárásaként a két kórus közös produkciója is nagy sikert aratott. A program részeként, városnézés keretében a szegedi gyerekek ellátogattak Gregor József szülőházához is (Rákosliget III. utca 17.). Az egész napos program keretében a rákosligeti iskola kiváló házigazdának bizonyult. A szegedi iskola igazán hálás a baráti fogadtatásért. A két intézmény tervei között szerepel a partneriskolai együttműködés, egy olyan egyedi megállapodás megkötése, amelyben nagy hangsúlyt kapna a tehetséggondozás, a művészeti nevelés, a „gregoros szellemiség” és Gregor József operaénekes emlékének ápolása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.