/

Beszél a Cserepes sori piac ügyében MSZP-s párttársaival Gőgös Zoltán – háromigenes népszavazást hirdetett meg

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

gogos_zoltan_sajttaj001kf

Elsodorta a Cserepes sori piac ügye az MSZP népszavazási kezdeményezéseiről szóló sajtótájékoztatót. Gőgös Zoltán megígérte, “jó szolgálati küldetést vállal”, beszél párttársaival az áremelések ügyében. A Kúria mai döntésének köszönhetően az eddig két kérdés mellett a vasárnapi zárva tartás ellen is gyűjtenek aláírásokat.

Az MSZP a népszavazási kezdeményezéshez kapcsolódó aláírásgyűjtés ügyében hirdetett meg sajtótájékoztatót az állami földeladáshoz kötődő kérdést benyújtó Gőgös Zoltán országgyűlési képviselővel. A korábban az áfa csökkentésével kampányoló politikust pontosan az ellenkezőjével találták meg, ugyanis párttársa, az MSZP Központi Pénzügyi Ellenőrző Bizottságának tagja, Rácz Attila inkább a 27 százalékos áfa bevezetése és az áremelés mellett áll.

A városházai véletlen találkozót követően most a Mars téren bukkantak fel a Cserepes sori kereskedők. Tájékoztatták arról a politikust, hogy 25 évig nem volt áfa, s most sem lenne kötelező a bevezetése, ezen felül megemelték a bérleti díjakat is. Úgy érzik, rend helyett “átláthatatlan káoszt” okozott az új árszabás. Az egyik idősebb hölgy elpanaszolta, hiába nyugdíjas, rá nem vonatkoznak a kedvezmények, mert a gyermekei bódét vásároltak neki, hogy így könnyítsék meg az életét. “Minden csak döntés kérdése. Átlagosan ötven százalék körüli az emelés, másoknál akár hetven százalékos is lehet, ebben benne van az áfa is. A piacnak a kiszervezések miatt szüksége van az áfára, a kereskedők jó része azonban nem tudja visszaigényelni, nem áfa-körösek. Ez a szegények adója” – magyarázta az MSZP-s politikusnak kereskedők többségét képviselő Szabó Bálint jogász, a Likvid-Kontroll Kft. ügyvezetője.

“Ez ügyben jószolgálati küldetést tudok vállalni, beszélni fogok az illetékesekkel” – ígérte a kereskedőknek, s ezt lapunk kérdésére is megerősítette. Azt mondta, tájékozódni fog a Cserepes soron lezajlottakkal kapcsolatban, mert neki mint mezőgazdasági szakembernek is fontos, hogy ez a tevékenység, amely nagyjából a lakosság 10 százalékának ellátását jelenti, működőképes maradjon. “Meg kell kötni a kompromisszumokat, hogy mindenkinek megmaradjon a megélhetése, de egyben legyenek rendezett körülmények is” – vélekedett.

Szabó Sándor is bekapcsolódott a beszélgetésbe, a szegedi országgyűlési képviselő szerint egyeseknek olcsóbb lett a bérleti díj, de a piacosok inkább a drasztikus emeléseket tapasztalták. “A korábbi vezetés alatt úgy működött a piac, hogy fizettem száz forintot, de közben odaadtam kétszáz forintot az igazgató zsebébe” – próbálta magyarázni, de a szavába vágtak: “ilyen nem történt a Cserepes sori piacon, ez a szegény, becsületes kisemberek piaca!” Szabó Sándor arról is igyekezett győzködni a kereskedőket, hogy senki nem akarja megszüntetni a piacot, nem tervez lakóparkot. Végül abban egyeztek meg, hogy e-mailben elküldik a problémáikat a piacosok a szegedi baloldali honatyának.

gogos_zoltan_sajttaj004kf

“Most már három igenes a népszavazásunk” – utalt arra a kis késéssel megkezdett sajtótájékoztatón Gőgös Zoltán, hogy az eddigi két népszavazási kérdés mellett a vasárnapi pihenőnap ügyében is hitelesítette a Kúria az MSZP kezdeményezését. Úgy számol, hogy hétfőn ez utóbbinak is megkapják a hitelesített aláírásgyűjtő ívét, így ezzel kapcsolatban is megkezdhetik a kampányt. Az MSZP szándéka az, hogy június 3-ig összegyűjtik mindhárom – földeladás, állami bérplafon, vasárnapi pihenőnap – kérdésben a szükséges számú aláírásokat.

“Ezzel egyben az a célunk is, hogy az emberek az urnákba is elmondhassák a véleményüket a jelenlegi kormányról és tevékenységéről” – nyilatkozta. Sikeres aláírásgyűjtés esetén legkorábban ősszel, legkésőbb jövő tavasszal várható a népszavazás, de Gőgös bízik abban, hogy a kormány ezt nem várja meg, s hamarabb engedélyezi a boltok vasárnapi kinyitását. Hozzátette, ez nem jelent kötelező kinyitást, csak lehetőséget. Az MSZP-s politikus úgy vélekedik, elkótyavetyélik az állami földeket, mert Pest megyében egy hónap különbséggel a felére áraztak le egymással szomszédos állami parcellákat. Szeretne arról is információt, hogy miként minősülhet földművesnek Lázár János.

Az első két kérdésben országosan mintegy ötvenezer aláírást gyűjtöttek össze, a megyében pedig már ezer aláírás felett járnak. Azt tapasztalja, hogy protest hangulat van, nem kell magyarázni az embereknek, hogy miről gyűjtenek aláírásokat, elég azt tudomásukra hozni, hogy a kormány ellen teszik.

no images were found

Elsodorta a Cserepes sori piac ügye az MSZP népszavazási kezdeményezéseiről szóló sajtótájékoztatót.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=624775

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. április 6.

Előző sztori

A Szegedi Szakképzési Centrum Vasvári Pál Szakképző Iskolájának diákjai tettek látogatást a Szegedi Törvényszéken

Következő sztori

Duplájára nőtt az e-számlát használók száma 2015-ben az ENKSZ földgázszolgáltatónál